Avto

Sedma umetnost jim je podarila večno življenje

Aston Martin, Ferrari, Delorean, Pontiac in Dodge so znamke, ki so na velikih platnih dobile večno življenje. V hollywoodskih filmih so odigrale glavne akcijske vloge, si ustvarile neminljiv ugled in napolnile proračune produkcijskih hiš.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

23.04.2015 22:30
Dopolnjeno: 10.05.2015 10:33
Čas branja: 4 min

V času, ko po filmskih platnih slovenskih kinematografov divjajo športni avtomobili - junaki novega dela filma Hitri in drzni -, smo pogledali v preteklost in ugotavljali, katere vloge so v tem mogočnem mediju proslavile pločevinaste lepotce. Po naših opažanjih so večno slavo prek filma dosegli pomočniki skrivnostnega tajnega agenta, podivjanega cestnega dirkača, frajerskega detektiva ali pa malo premaknjenega profesorja iz filma Nazaj v prihodnost. To so liki, ki so pri ljubiteljih filma in avtomobilov pustili močan pečat predvsem zato, ker so polno zaživeli ob svojih podobno kontroverznih junakih iz mesa in krvi.

dodge-charger-xx.1429817454.jpg.o.600px.jpg
Starodobnik dodge charger v filmu Hitri in drzni 7 predstavlja ameriške sanje.

Danes si Jamesa Bonda, čeprav občasno vozi tudi forde, BMW in druge avtomobilske znamke, skoraj ne znamo predstavljati brez srebrne angleške ikone astona martina DB5, Sonnyja Crocketa ne brez belega ferrarija testarossa in slovitega detektiva Michaela Knighta (Davida Hasselhoffa) brez črne pločevinaste puščice z darom govora, migetajočimi rdečimi lučmi na prednjem delu in nadzemeljskimi sposobnostmi.

Zapeljali so v našo podzavest

Ti avtomobili so skozi svoje vloge zaživeli večno življenje, se zapeljali v podzavest gledalcev in prepoznavnost znamk izstrelili v orbito. Njihove vloge v filmih pa niso naključne; ob boku glavnih igralcev se ne znajdejo zaradi lepote, moči in voznih lastnosti, ampak je njihova pojavnost vselej povezana z velikimi finančnimi vložki. V današnjem času je vloga avtomobila v odmevnem hollywoodskem filmu vredna več deset milijonov evrov, njihovo poudarjanje pa je določeno do zadnje podrobnosti in sekunde. Se spomnite, kateri avto je vozil sloviti dom Christian Grey, pa njegova Anastasia? Ni naključje, da so bili vsi znamke Audi, tudi tesla model S se ni kar tako znašel v kratkem prizoru na parkirišču.

Njihove vloge so velik posel

Filmska industrija je bila in je še vedno velik posel, ki ne živi le od prodaje avtorskih pravic in vstopnic v kinematografih, ampak vse bolj tudi z umeščanjem izdelkov v prizore, ki se zasidrajo v podzavest gledalcev. Morda niti ne veste, a po gledanju določenega filma boste v trgovini podzavestno segli po steklenici pijače z rdečo ali črno nalepko, se pri izbiri oblačil ustavili pri določeni znamki in ob misli na avto pomislili na določeno znamko. Kateri pa so avtomobili s filmskih platen, ki so se nam najbolj vtisnili v spomin zaradi prepričljivih akcijskih ali zgolj simpatičnih vlog? Verjamemo, da je izbor lahko povsem drugačen kot vaš.

aston-martin-01-xx.1429817458.jpg.o.600px.jpg
Aston martin DB5 - pred pol stoletja je zaigral ob agentu Jamesu Bondu 007, slaven je še danes.

Avto agenta 007

Da je angleški aston martin danes tako zaželen, modrokrven in po mnenju mnogih še bolj prestižen kot denimo ferrari ali lamborghini, je brez dvoma kriva tudi njegova vloga v filmu Goldfinger daljnega leta 1964 iz serije agenta Jamesa Bonda 007. Srebrni aston s tablico JBZ6007 je zaigral filmsko življenje s Seanom Conneryjem, zavito v tančico skrivnosti, vohunstva, ljubezni in akcije. Njegova vloga sicer ni imela takojšnjega prodajnega vpliva, med letoma 1963 in 1965 je namreč na ceste zapeljalo le dobrih tisoč DB5, a je vidno pripomogla h gradnji ugleda znamke.

knight-rider-xx.1429817455.jpg.o.600px.jpg
Pontiac trans am, letnik 1982, oziroma KIT kot glavni junak filma Vitez za volanom (Knight Rider)

KIT z nezemeljskimi lastnostmi

Najstniki in mladostniki so bili v osemdesetih letih minulega stoletja prikovani pred televizijske zaslone zaradi črnega športnega avtomobila nezemeljskih lastnosti. KIT oziroma predelani pontiac trans am, letnik 1982, je v vlogi knight riderja znal razmišljati, govoriti in drveti s hitrostjo letal, svojemu filmskemu kolegu Michaelu Knightu pa je stal ob strani v nemogočih situacijah, obvaroval ga je pred kroglami kriminalcev, reševal iz vode in ognja in se kdaj na njegov račun tudi pošalil.

ferrari-testarossa-xx.1429817456.jpg.o.600px.jpg
Ferrari testarossa je »zaigral« v seriji Miami Vice z Donom Johnsonom za volanom.

Beli ferrari v lovu za zlikovci Miamija

Palme, morje in čeden detektiv v belem suknjiču na lovu za zlikovci pa prikličejo v spomin serijo Miami Vice z Benom Johnsonom (David Crockett) v glavni vlogi in beli, povsem serijski ferrari testarossa, ki je bil učinkovito orožje v boju proti uličnemu kriminalu. Nekoliko manj vidno vlogo je v tej seriji odigral tudi ferrari daytona s Crockettovim kolegom Ricardom Tubbsom za volanom. Divjanje po ulicah Miamija, grmenje 12- in osemvaljnega motorja ter cviljenje gum na mondeni lokaciji so Ferrariju utrdili ugled proizvajalca superšportnih avtomobilov za bogate, producenti pa bi težko izbrali boljšo lokacijo in zgodbo zanj.

Stari dodge iz ameriških sanj

Vloga dodgea chargerja, letnik 1970, tudi v novem delu filma Hitri in drzni pomeni tipično ameriško vlogo, v kateri črna pošast kljub statusu starodobnika iz leta 1970 brez težav premaguje precej sodobnejše športne avtomobile. Kako je charger predstavljen tudi v tej vlogi, je klasična upodobitev ameriških sanj, tokrat v pločevinasti obliki, in poveličevanje ameriške avtomobilske industrije, ki je skozi zgodovino mišičnjakov (muscle cars) resda dosegla kultno stopnjo, tehnično pa je vselej capljala za bolj sodobnima Evropo in Japonsko.

delorean-02-xx.1429817457.jpg.o.600px.jpg
Delorean DMV-12 iz filma Nazaj v prihodnost z bleščečo filmsko zgodbo in kratkim resničnim življenjem

Delorean nastal z zvijačo

Zgodba deloreana iz filma Nazaj v prihodnost je precej drugačna. Avto vesoljske oblike in lastnosti je zaživel v filmu, v resničnem življenju pa doživel polom. Podjetje Delorean, ki ga je leta 1976 ustanovil John Delorean, je imelo sprva velikopotezne načrte, pozneje pa se je izkazala le spretnost ustanovitelja. Drzni načrti avtomobila z galebjimi vrati so bili obujeni leta 1981, ko je Delorean na vlado Severne Irske prišel z izmišljeno obljubo vlade karibskega otoka Puerto Rico, da bo podprla njegov drzni projekt. Vlada Severne Irske se je uklonila in Deloreanu namenila sto milijonov funtov nepovratnih sredstev, istega leta pa je že tekla proizvodnja deloreana, ki se je precej razlikoval od prvotnih načrtov. Galebja vrata je sicer zadržal, namesto Wanklovega motorja pa ga je poganjal Renaultov 2,8-litrski šestvaljnik. Dve leti pozneje in po devet tisoč izdelanih vozilih je bilo projekta konec, Delorean pa se je znašel na sodišču zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z drogami, na koncu pa so ga oprostili.

Članek je bil objavljen v reviji Trendi

aston-martin-02-xx.1429817459.jpg.o.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Opraskana pozlata filmskih kipcev
Manager
ManagerŽiga Brdnik Opraskana pozlata filmskih kipcev

Oskarji še vedno veljajo za najbolj odmevne filmske nagrade na svetu, a njihov vpliv na gledanost filmov in dobičkonosnost same podelitve pešata. Z lanskim zapletom med podelitvijo in številnimi spolnimi škandali pa ugled izgublja tudi akademija sama.

FINANCE
Manager
(intervju) Hotel sem, da je kamera del rokoborbe
Manager
ManagerŽiga Brdnik (intervju) Hotel sem, da je kamera del rokoborbe

Najboljši slovenski dokumentarec minulega leta Playing Men bo 10. aprila začel pot po slovenskih kinematografih. Avtor Matjaž Ivanišin se je v njem lotil moških iger in moškosti, vanj pa vključil tudi svojo ustvarjalno krizo in legendarno zmago Gorana Ivaniševića v Wimbledonu.

FINANCE
Slovenija
Najboljši filmi zadnjega leta
Slovenija
SlovenijaAleš Čakš Najboljši filmi zadnjega leta

Na letošnji izdaji Filma pod zvezdami na Ljubljanskem gradu se bo med 5. in 28. julijem zavrtelo 24 najodmevnejših filmov zadnjega leta. Finance predlagamo sedem naslovov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Manager
(intervju) Ne bi bila vesela, če bi rekli, da je moj film všečen
Manager
ManagerŽiga Brdnik (intervju) Ne bi bila vesela, če bi rekli, da je moj film všečen 1

Sonja Prosenc razvija lastno filmsko poetiko, kar je tudi zaščitni znak njenega drugega celovečerca Zgodovina ljubezni, ki je letos iz Portoroža odnesel dve vesni. Opazna pa je tudi z zavzemanjem za emancipacijo žensk na večinoma moškem filmskem področju.

FINANCE
Furs ob nagradnih igrah zdaj ponuja še mentorstvo filmarjem
Finance
Tanja Smrekar Furs ob nagradnih igrah zdaj ponuja še mentorstvo filmarjem 9

Finančna uprava objavlja nagradni natečaj za pripravo kratkega filma »Kaj imam od davkov?«

FINANCE
Avto
Ferrari 488 pista: čistokrvni dirkaški konj
Avto
AvtoUroš Božin Ferrari 488 pista: čistokrvni dirkaški konj 5

Ferrari bo v Ženevi predstavil svojega novega poskočnega konjiča 488 pista, ki bo tudi neprofesionalnim voznikom približal užitke, ki jih ponuja več kot 700-glava konjenica.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.