Avto

Podrobnosti in omejitve subvencij za električne avte

Eko sklad bo letos za subvencije za električna vozila namenil 2,5 milijona evrov, od tega pol milijona za fizične osebe in dva milijona za pravne osebe, je danes povedal direktor sklada Milenko Ziherl. Najvišja posamezna subvencija bo 5000 evrov za novo vozilo brez emisij CO2 ali predelano na električni pogon.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

17.04.2015 17:49
Dopolnjeno: 18.04.2015 10:23
Čas branja: 1 min

"Ciljna publika so vsi, ki vsak dan naredijo od 50 do 100 kilometrov," je poudaril Ziherl, ki največji preboj pričakuje pri pravnih osebah.

ziherl-milenko1-ih.1395081137.jpg.n.360px.jpg

Fizične osebe bodo lahko vlogo vložile za eno vozilo, pravne osebe pa bodo lahko z eno vlogo kandidirale za do 50 vozil. Pravne osebe bodo lahko vložile še dodatne vloge, a šele potem, ko bo registriranih 70 odstotkov vozil iz predhodne vloge. Ziherl je opozoril, da vozilo ne sme biti kupljeno oziroma predelano pred oddajo vloge.

Rok za izvedbo naložbe je šest mesec, rok za oddajo zaključne dokumentacije pa je dva meseca po izteku roka za zaključek naložbe. Več informacij je na voljo na spletni strani Eko sklada.

V družbi Renault Nissan Slovenija, ki je pri nas prisotna z električnimi vozil Twizy, ZOE in Kangoo Z.E., prodajnega potenciala ne želijo napovedovati. Subvencije sicer zadostujejo za 400 električnih vozil za pravne in 100 vozil za fizične osebe.

"Ali je to dovolj, danes žal nihče ne zna napovedati, saj je električna mobilnost povsem nova zgodba, kakršne Slovenija še ne pozna," so za STA pred kratkim pojasnili v družbi.

Kot poudarjajo, je veliko odvisno od okoljske zavednosti uporabnikov individualnega prometa, ter od morebitnih ukrepov pozitivne diskriminacije v mestih. "Na tem področju obstaja veliko pozitivnih, uspešnih zgledov iz tujine. Vsekakor pa se s prihodom subvencij končno tudi v Sloveniji začenja novo poglavje v naši mobilnosti," so še zapisali.

Po naši oceni slovenski obsega trg električnih vozil na okoli 100 do 150 avtomobilov na leto. Cene vozil z upoštevanjem subvencije se gibljejo od pet (Renault Twizy) do 32 tisoč evrov (Volkswagen E-golf).

Na trgu je v tem hipu osem električnih avtomobilov, renaulti twizy, zoe in kangoo Express Z.E., volkswagna e-ep! in e-golf, kia soul EV, smart EV in BMW i3. Renault twizy ob tem sodi v kategorijo AM oziroma med lahke štirikolesnike, ki jih lahko vozimo (različico 45) že pri 14 letih.

Kot je še poudaril Ziherl, je letos za okoljske naložbe predvidenih bistveno več sredstev kot lani. Na voljo je 69,3 milijona evrov, od tega za 35 milijonov za ugodne kredite in 34,3 za subvencije. Objavo naslednjega niza razpisov v Eko skladu pričakujejo 24. aprila.

Današnji pogovor o državni spodbudi za razvoj električne mobilnosti je pripravil Center energetskih rešitev (CER) v ljubljanskem centru BTC.

elektricni-avto.1370890067.jpg.s.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše avtomobile na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše avtomobile na svetu 2

Do konca tedna bomo glasovali za svetovni avto leta v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot in Citroën

FINANCE
Avto
Vrhunski mojstri, ki krojijo svetovno avtomobilsko industrijo
Avto
AvtoMatej Kačič Vrhunski mojstri, ki krojijo svetovno avtomobilsko industrijo 2

Štiri velika imena, brez katerih si danes ne moremo predstavljati sodobnega avtomobilizma.

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina
Avto
AvtoMiloš Milač Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev