Avto

Sila obetaven električni avto

Naša izkušnja z renaultom zoe je bila dobra, a to še ne pomeni, da ta avto sodi v vsako slovensko garažo niti da se nakup dejansko izplača.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.04.2015 22:30
Dopolnjeno: 07.05.2015 15:15
Čas branja: 1 min

Mala in prikupna zoe je bila zrisana in zasnovana zgolj kot električni avto, čeprav bi poteze 4,08-metrskega vozila z ničelnim izpustom ogljikovega dioksida pri Renaultu najbrž lahko bolje unovčili s klasično tehnologijo in nižjo ceno. Zoe, upoštevaje subvencijo pet tisoč evrov, namreč stane 17 tisočakov in še 79 evrov za mesečni najem baterij.

Renault-zoe-PAL1.1429221482.jpg.o.600px.jpg

Renault-zoe-PAL2.1429221484.jpg.o.600px.jpg

Upravljanje avtomobila je preprosto. Voznika čakajo lična, zračna in udobna kabina, dovolj prostora spredaj in zadaj, solidni sedeži, razkošen 338-litrski prtljaž­nik, prečiščena armatura z velikim zaslonom na sredinski konzoli, majhna ročica menjalnika in majhen odprt predal pred njo. Čeprav ponuja zelo slabo razmerje med maso skoraj pol tone in le 65 kilovati moči elek­tričnega motorja, pospešuje precej bolje, kot kaže uradni pospešek 13,5 sekunde do sto kilometrov na uro. Merilniki so digitalni in dovolj jasno prikazujejo doseg baterije z zmogljivostjo 22 kilovatnih ur. Ta je ocenjen glede na dozdajšnji vozniški slog in se v praksi le stežka približa teoretičnim 210 kilometrom - a tudi Renault zelo iskreno navaja, da je realen doseg baterije med sto in 150 kilometri. Vsakodnevno uporabnost pri nas poslabša slabo razvita in pomanjkljiva infrastruktura, še posebej zunaj večjih mest. Baterijo bomo na klasičnem omrežju polnili deset ur, na hitrejših polnilnicah polnilne moči 22 kilovatov eno uro, na hitrih, 43-kilovatnih, pa bo 80-odstotno napolnjena v pol ure. Za kabel za hitro polnjenje boste odšteli 90 evrov, za napeljavo na domači vtičnici pa 250. Naša izkušnja z renaultom zoe je bila dobra, a to še ne pomeni, da ta avto sodi v vsako slovensko garažo niti da se nakup dejansko izplača. Razlika v ceni je v primerjavi s ceno klasičnega bencinskega clia okoli tri tisoč evrov, ob tem je ovir, povezanih z dosegom baterije ter dolgim in težavnim polnjenjem zaradi slabe infrastrukture, še vedno veliko.

Renault-zoe-PAL3.1429221485.jpg.o.600px.jpg



15.490

evrov je cena renaulta zoe z upoštevano subvencijo Eko sklada.

79

evrov stane mesečni najem baterije renaulta zoe.

210

kilometrov je maksimalni doseg med polnjenji baterije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu
Avto
AvtoMiloš Milač Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu

Francoski Renault je v Ženevi v ospredje postavil koncept EZ-GO, ki predstavlja nove ideje prihodnje mobilnosti. Novi so še trije motorji, električni v zoeju ter 1,3- in 1,8-litrski turbobencinar.

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro

FINANCE
Avto
Renault tretjič zapored z rekordno prodajo
Avto
AvtoUroš Božin Renault tretjič zapored z rekordno prodajo

Clio 4 je drugi najbolje prodajan avtomobil v Evropi, captur pa je na prvem mestu med kompaktnimi križanci. V segmentu srednje velikih enoprostorcev je prvi scenic.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Športnost po žlički
Avto
AvtoMatej Kačič Športnost po žlički 1

Renault twingo GT je avtomobil za tiste, ki so v mestu radi opaženi, hkrati uživajo v bolj dinamični vožnji od enega do drugega semaforja, ali pa med ovinki radi ujezijo večje in močnejše od sebe.

FINANCE
Avto
Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi
Avto
AvtoAlbina Kenda Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena pogajanja, zdaj pa, da pogajanja o združitvi že tečejo; kot je znano, je Renault stoodstotni lastnik novomeške tovarne avtomobilov Revoz

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)