Avto

PAL 2016 napoveduje največ novosti v zgodovini izbora

Kaj bomo izbirali v PAL 2016?

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
16.04.2015 22:30
Dopolnjeno: 16.04.2015 22:56
Čas branja: 4 min

Leto 2016 vsaj po trenutnih napovedih prinaša kopico novosti v vseh razredih. Okrepile se bodo službena, poslovna in managerska kategorija, prihajajo novi ekološki avti.

V izboru PAL 2016 lahko pričakujemo številne nove modele vseh velikosti in oblik, klasičnim predstavnikom posameznih razredov pa bodo še močneje dihali za vrat predvsem različni športni terenci in križanci. Kandidati vseh treh kategorij se bodo med seboj pomerili tudi v kategoriji eko avto leta 2016, kjer bodo nastopili tako klasično gnani malčki kot tudi prestiž­ne managerske limuzine in luksuzni terenci, ki po zaslugi priključnega hibridnega pogonskega sklopa obljubljajo celo manjši ogljični odtis.

VW-mestna-hisa-01-xx.1429217756.jpg.o.600px.jpg
Električni in hibridni volkswagni so se predstavili pred ljubljansko mestno hišo.

Množica novosti pri majhnih

Še največ novosti lahko pričakujemo v kategoriji službeni avto, kjer se bo med najmanjšimi predstavniki za naslov bojeval novi opel karl, le 3,68 metra dolg mestni malček, ki pa se lahko pohvali s petimi vrati in razmeroma prostorno notranjostjo. Ob bok se mu bo postavil suzuki celerio, naslednik modela alto, med majhnimi enoprostorci pa bosta svoje vrline poskušala unovčiti nova hyundai ix20 in nova honda jazz. Med klasičnimi predstavniki B-razreda bo gotovo precej štren premešal prenovljeni peugeot 208, ki je dobil svež videz ter bogatejšo varnostno in drugo opremo, Seat pa bo nastopil z aktualno, a že drugič prenovljeno ibizo in prenovljenim toledom. Razred više se bosta pomerila prenovljena hyundai i30 in toyota auris, ki bosta na voljo z novimi, učinkovitejšimi motorji, enako pa velja tudi za mercedesa razreda A in DS4, ki bosta višje cene poskušala upravičiti s svojimi premium vrednotami. Najverjetneje se bo za naslov potegovala tudi nova opel astra, katere uradno predstavitev lahko pričakujemo letos jeseni. S kompaktnim enoprostorcem bo poskusil Ford v obliki prenovljenega C-maxa, ki je dobil novo, odlično urezano sprednjo masko in precej novosti na področju tehnike, za precejšnjo gnečo pa bodo poskrbeli številni križanci in majhni športni terenci. Fiat 500X s simpatičnim mestnim malčkom razen imena nima kaj dosti skupnega, saj temelji na tehnični osnovi jeepa renegada ter se z značajem in kakovostjo spogleduje z minijem countrymanom. Med majhnimi, predvsem mestno usmerjenimi terenci bodo nastopili ssangyong tivoli, manjši brat modela korando, nova suzuki vitara, ki je v svoji zadnji generaciji izgubila nekaj terenske robatosti, a ponudila trendovske možnosti individualizacije, in ford ecosport. Tu sta še mazda CX-3 in nova honda HR-V, svoje adute pa bo razkril tudi Renaultov križanec kadjar, ki si tehnično osnovo deli z uspešnim nissanom qash­qaiem. Ocenili bomo tudi sicer nekaj manj imenitne, a toliko bolj praktične predstavnike iz vrst potniških dostavnikov - prenovljena dvojčka citroëna berlinga in peugeota partnerja, prenovljenega fiata dobla ter novo generacijo volks­wagna caddyja.

Nemci, angleži... pri poslovnih

Tudi v kategoriji poslovni avto ne bo skoraj nič manj živahno, zaradi številnih novih kandidatov pa tudi prav nič manj zanimivo. Napoveduje se namreč napet boj med številnimi novimi oziroma prenovljenimi predstavniki, vključno z novo škodo superb, ki s tehniko novega volkswagna passata obljublja zelo dobre vozne lastnosti in sodobne tehnološke rešitve. Za glasove žirije in bralcev se bodo bojevali tudi nova kia optima ter hyundai ix40 in toyota avensis, ki bosta s prenovo dobila potrebno svežino za enakovrednejši spopad s tekmeci. Precej možnosti je, da se bo pridružila tudi nova laguna, v tem razredu pa svojega limuzinskega predstavnika napovedujejo tudi pri Fiatu. Iz istega koncerna, a z bolj prestižnimi poudarki, bo v PAL 2016 zapeljala alfa romeo giulia, naslednica modela 159, ki pa se bo lahko pohvalila s še bolj športno držo in pogonom na zadnji kolesi. S tem se bo postavila ob bok prenovljenemu BMW serije 3 in novemu jaguarju XE, manjšemu, a prav nič manj žlahtnemu bratu modela XF. A nobeden od njih ne bo imel lahkega dela, saj se bo z novo generacijo modela A4 v tekmo za naslov vmešal tudi Audi. Z malce drugačnim pristopom k prestižu bo poskusil prenovljeni DS5, subaru levorg pa kot karavanska, precej športno poudarjena izvedba modela legacy. Subaru bo nastopil tudi s prenovljenim foresterjem, v razredu športnih terencev pa mu bosta družbo delali še prenovljena kia sorento in toyota rav4, ki je dobila hibridni pogonski sklop prestižnejšega lexusa NX. Tu bosta še novi hyundai tucson, naslednik modela ix35, in nov mitsubishi outlander, s svojimi premium vrednotami pa se bosta za točke potegovala prenovljeni land rover range rover evoque, ki v varčni verziji ed4 napoveduje porabo vsega 3,9 litra, ter mercedes GLC, ki bo v skladu z novim poimenovanjem in z novo platformo nasledil model GLK. Razred nižje bo BMW predstavil model X1, ki bo temeljil na tehnični osnovi serije 2 active tourer in bo na voljo s sprednjim ali štirikolesnim pogonom, nova generacija toyote prius pa bo spet prisegala na hibridno tehnologijo in zamenjala že precej ostareli aktualni model. Med poslovnimi enoprostorci bomo ocenili prenovljenega forda S-max, prenovljenega volks­wagna sharana in njegovo tehnično dvojčico ­seat alhambro ter novega volks­wagna tourana, ki temelji na novi modularni platformi.

BMW 7, audi Q7... pri managerskih

Po pravilih izbora PAL se bodo v kategoriji managerski avto prihodnje leto za naslov drugič potegovali tudi letošnji novinci. To pomeni, da bomo znova preizkusili in ocenili prenovljena Audijeva modela A6 in A7 sportback ter BMW serije 6 in terenskega kupeja X6. Mercedes je kot neposredni odgovor nanj pripravil model GLE coupe, kupejevsko prirezano izvedbo športnega terenca GLE oziroma prenovljenega modela ML, a počivala ne bosta niti Audi in BMW, saj bosta oba nemška predstavnika nastopila tudi s svojimi novimi aduti. BMW bo v PAL 2016 pripeljal novo serijo 7, ki bo na voljo tudi kot priključni hibrid in se bo s tem neposredno postavila ob bok hibridni izvedbi Mercedesovega razreda S, Audi pa z novo generacijo modela Q7. Ta je v primerjavi s predhodnikom izgubil nekaj milimetrov in zato dobil precej skladnejšo podobo, po zaslugi izdatne uporabe lahkih materialov, zlasti aluminija, pa shujšal za več kot 300 kilogramov. Na športna čustva premožnih menedžerjev ciljajo Audi z novo generacijo izjemnega R8, Porsche s prenovljenim modelom 911 in Ford, ki bo legendarnega mustanga prvič ponudil tudi evropskim kupcem. Med nenemškimi znamkami se bodo v tej najprestižnejši kategoriji poizkusili še volvo XC90, ki se bo tekmecev lotil s hibridnim pogonskim sklopom in naprednimi varnostnimi sistemi, novi lexus RX, ki bo poleg klasičnega bencinskega motorja prav tako na voljo s hibridnim pogonom, precej verjetno pa tudi maserati levante, dolgo pričakovani SUV te prestižne italijanske znamke.

Kateri bodo ekokandidati

V tej kategoriji se bodo bojevali zgoraj našteti novinci, ki bodo v ozračje po tovarniških obljubah izpuščali manj kot 110 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Med vidnejšimi kandidati bodo električni in hibridni volkswagni, ki so zamudili letošnji izbor. Torej električna e-up! in e-golf ter hibridni golf GTE. Pri Toyoti pričakujemo rav4 hybrid in osveženega aurisa, pri Oplu najvarčnejšo različico nove astre, ki bo razkrita letošnjo jesen...

S-Fiat-500X.1429217757.jpg.o.600px.jpg
Fiat 500X

S-Opel-karl.1429217758.jpg.o.600px.jpg
Opel karl

S-Fiat-doblo.1429217759.jpg.o.600px.jpg
Fiat doblo

S-Hyundai-i30.1429217760.jpg.o.600px.jpg
Hyundai i30

S-Honda-jazz.1429217763.jpg.o.600px.jpg
Honda jazz

P-Toyota-avensis.1429217764.jpg.o.600px.jpg
Toyota avensis

P-Jaguar-XE.1429217765.jpg.o.600px.jpg
Jaguar XE

P-DS5.1429217767.jpg.o.600px.jpg
Citroën DS-5

P-Hyundai-i40.1429217768.jpg.o.600px.jpg
Hyundai i40

S-Ford-Cmax.1429217769.jpg.o.600px.jpg
Ford C-max

P-Ford-Smax.1429217770.jpg.o.600px.jpg
Ford S-max

M-Volvo-XC90.1429217772.jpg.o.600px.jpg
Volvo XC90

M-Mercedes-GLE.1429217773.jpg.o.600px.jpg
Mercedes-benz GLE

M-Mercedes-GLE-coupe.1429217774.jpg.o.600px.jpg
Mercedes-benz GLE coupe Foto: Daimler Ag - Global Communicatio

M-Audi-Q7.1429217775.jpg.w.600px.jpg
Audi Q7

M-Lexus-RX.1429217776.jpg.o.600px.jpg
Lexus RX

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Avto
Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina
Avto
AvtoMiloš Milač Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

FINANCE
Avto
Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali
Avto
AvtoMatej Kačič Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali 44

Stinger GT je hudo privlačen, že kar nastopaški kupe, ki navduši s športnostjo in eleganco, dokončno pa te »zakuri« z zmogljivostmi biturbošestvaljanika, vozno dinamiko in vse prej kot zasoljeno ceno.