Avto

Kakšna je razlika med uvozom novega in rabljenega avta, kaj pa iz nečlanic EU?

Uvoz avtomobila iz nečlanic EU je nekoliko bolj zapleten, tudi dražji, saj morate plačati tudi desetodstotno carino

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.04.2015 22:00
Dopolnjeno: 11.05.2015 07:50
Čas branja: 2 min

VPRAŠANJE BRALCA:

V preteklih statistikah o avtomobilski prodaji se pogosto omenjajo tako imenovane enodnevne registracije. V zvezi s tem se mi poraja vprašanje, kako je v nasprotnem primeru, torej pri individualnem uvozu vozil. Menda so nova vozila v Sloveniji med najcenejšimi v Evropi, vendar pa so določeni modeli v sosednjih državah verjetno še cenejši. Pred leti ste že delali primerjavo, zato me zanima, kako je danes. Zanima me torej razlika med uvozom novega in rabljenega avtomobila. Kdaj se po naši zakonodaji vozilo šteje za novo ali rabljeno, tudi pri enodnevnih registracijah? Zanima me še razlika med uvozom iz EU in na primer iz Bosne ali Srbije. Kakšni so stroški v zvezi s tem?

ODGOVOR:

Kako je s pridobitvijo iz članic EU

Uvoz novih vozil iz drugih držav EU v Slovenijo mimo pooblaščene mreže trgovcev je razmroma zelo skromen. Omejen je na posamični uvoz posameznih znamk v času, ko je določen model na katerem od evropskih trgov občutno cenejši. Pred leti smo opazili povečan uvoz volkswagnov iz Poljske, ko je bil poljski zlot na rekordno nizki ravni. Precej stalen je tudi uvoz novih vozil več znamk, predvsem višjih cenovnih razredov iz Danske, kjer so zaradi visokih davkov nabavne cene še nižje kot v Sloveniji. Drugače je, ko gre za uvoz oziroma pridobitev rabljenih avtomobilov iz drugih držav EU v Slovenijo. To je pogost pojav predvsem zato, ker je na večjih evropskih trgih ponudba rabljenih vozil večja kot pri nas, cene so nižje, pridobitev pa se splača predvsem za večja vozila, kot so volkswagen touran in passat, BMW serije 5, audi A6 in podobno. Lani je bil delež uvoza rabljenih vozil iz EU v skupni prodaji novih in rabljenih vozil v Sloveniji, merilo je prva registracija v državi, 24,16-odstoten. V celotnem letu je z drugih trgov EU na naš trg zapeljalo 16.794 rabljenih vozil starejših od šest mesecev, največ oziroma 3.455 volkswagnov, 1.631 BMW in 1.613 audijev.

prodaja-avtov-th.1431327029.jpg.n.600px.jpg

Kaj pa iz nečlanic

In še odgovor o razlikah pri uvozu avta iz EU in iz nečlanic. »Ko gre za pridobitev vozila iz EU, je postopek naslednji: vozilo gre na homologacijski pregled, tam se dobi osnova za odmero stopnje DMV, vložijo se dokumenti pri finančni upravi za odmero DMV, ko je ta plačan, pa prejmete odločbo in potrdilo o plačilu, potem se izda homologacija in vozilo se lahko registrira,« razloži Zdravko Poljaševič iz Autobrokerja in doda: »Dajatve za fizično osebo ob uvozu vozila v državi, ki ni članica EU - v tem primeru gre res za uvoz, in ne pridobitev -, pa so tako za novo kot za rabljeno vozilo desetodstotna carina, nato še DDV, DMV in homologacija. Vozilo se pripelje do ene izmed carinarnic, najame se špediter, temu se preda dokumentacijo o vozilu - račun, prometno dovoljenje in morebitni drugi dokumenti, tehnična dokumentacija. Špediter zaračuna carino, DMV inDDV. Z vsemi dokumenti in potrdilom o plačanih dajatvah se pri homologacijskem organu dobi homologacija in vozilo se lahko registrira.«

Kaj pomenijo enodnevne registracije

Pojav enodnevnih registracij v Sloveniji traja že približno od leta 2000. Eden izmed razlogov so nižje cene avtomobilov v Sloveniji, drugi kot posledica pa visoki cilji posameznih znamk, ki so jih lahko dosegale le s pomočjo prodaje na druge trge in poprejšnjo registracijo. Prva registracija novega avtomobila v posamezni državi je namreč merilo za prodajo. Njihov delež v skupni prodaji novih vozil v Sloveniji je v preteklosti nihal med deset in 30 odstotki, največje deleže enodnevne registracije dosegajo v zadnjih nekaj letih. Avto je po evropski zakonodaji nov, dokler ne doseže enega od dveh pogojev: starost šest mesecev merjeno od prve registracije in šest tisoč prevoženih kilometrih.

Članek je bil objavljen v reviji Moje finance

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

17.11.2013
FINANCE
Avto
V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?
Avto
AvtoMiloš Milač V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?

Novembra lani so trije Poljaki v Ljubljani ukradli prestižna BMW 530 in Meredes-benz S 350 z brezkontaktno ključavnico. Tatovi so se naučili premagati elektroniko, zato tudi sodobni avti niso več varni pred njimi.

FINANCE
Okolje & energija
 Z dajatvijo na odjavljena vozila do zmanjšanja števila divjih odlagališč
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z dajatvijo na odjavljena vozila do zmanjšanja števila divjih odlagališč

Prvega aprila bo začel veljati Zakon o dajatvah za motorna vozila, ki uvaja dajatev na odjavljeno vozilo. Plačevati jo bodo morali tisti lastniki vozil, ki eno leto po odjavi vozila iz prometa vozila ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kako Belgija uspešno preganja goljufije s kilometri, Slovenija predloge ignorira
Avto
AvtoMiloš Milač Kako Belgija uspešno preganja goljufije s kilometri, Slovenija predloge ignorira 18

Belgija ima učinkovit sistem sledenja kilometrom avtomobilov, zato je goljufije lahko prepoznati. Za vzor bo tudi drugim državam EU, ki so pripravljene prisluhniti.

Moje finance
Nakup
Pasti, ki prežijo na vas pri prodaji ali nakupu avta
Moje finance
Pameten nakupBoštjan J. Turk Pasti, ki prežijo na vas pri prodaji ali nakupu avta

Biznis z rabljenimi avtomobili še vedno ­cveti, je pa vsekakor pri tem potrebna previdnost. ­prevarantov ni malo.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.