Avto

Razvaja in varuje potnike, straši redke tekmece

Masažni sedeži, pameten tempomat, ki namesto voznika sledi hitrostnim omejitvam in nov dvolirski biturbo dizel v novem fordu galaxyju

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.04.2015 12:02
Čas branja: 2 min

Fordovemu velikemu enoprostorcu galaxyju je v zadnjih 20 letih uspelo nekaj, kar je le redkokateremu tekmecu. Prvič, obdržal se je na trgu, kjer prodaja velikih enoprostorcev upada, zato se redčijo tudi tekmeci in drugič: uspel je preživeti kljub zelo dolgi življenjski dobi - prva generacija je z vmesno osvežitvijo živela med leti 1995 in 2005, druga pa med 2006 in 2015. Sedaj je tu galaxy Tretji, v celoti nov veliki enoprostorec, ki ima kot v prejšnji generaciji veliko skupnih genov s četrt številke manjšim fordom S-max.

Ford-Galaxy-2016-1600x1200-wallpaper-02.1428312325.jpg.s.600px.jpg
Poudarjena prednja maska, dvignjen motorni pokrov in globoko v blatnike zajedajoči se žarometi, ki znajo samodejno senčiti svetlobni snop.

Osnovne poteze novega galaxyja se niso kaj prida spremenile, velikoprostorec je namreč še vedno v službi prostora, zato ne dovoljuje korenitih oblikovnih sprememb. Podrobnosti pa so skrbno dodelane, od elipsoidnih žarometov, ki segajo globoko v stranska blatnika, dvignjenega motornega pokrova, izbočene prednje maske z orkimi prečnimi letvicami v stilu novodobnih fordov, večjih steklenih površin do novih zadnjih žarometov vtisnjenih v boke in črno obarvan del zadnjih prtljažnih vrat. Bok avtomobila krasijo še kromirane obrobe vrat in ostra linija v višini kljuk.

Ford-Galaxy-2016-1600x1200-wallpaper-11.1428314261.jpg.w.600px.jpg
Zadnjih pet sedežev v fordu galaxyju padejo z le enim pritiskom na gumb, zadnja dva se tudi postavita nazaj.

Kakšne so notranje in zunanje mere galaxyja, Ford še ne razkriva (prejšnji je bil dolg 4,82 metra). Objublja pa še več prostora in prilagodljivosti. Posebnost je samodejno zlaganje zadnjih petih od skupaj sedmih sedežev, ki ga sproži gumb v prtljažnem prostoru, enako zmore tudi novi renault espace. Z istim gumbom lahko zadnjo vrsto tudi postavimo pokonci. Zunanja sedeža druge sedežne vrste pa lahko z eno potezo zložimo in prekicnemo naprej. Vseh pet sedežev druge in tretje vrste je enake, torej polne, velikosti. Zloženi ustvarjajo ravno prtljažno dno, družinskega velikoprostorca pa v hipu, ko je to potrebno, spremenijo v dvosedežni dostavnik.

Ford-Galaxy-2016-1600x1200-wallpaper-0e.1428314330.jpg.n.600px.jpg
Prečiščena armaturna plošča s sistemom Sync2, ki sprejema in izvaja številne govorne ukaze.

Načelo fordovih inženirjev ob snovanju galaxyja je bilo ponuditi še več udobja in razkošja osebnih avtomobilov, kar so ponazorili tudi z videom iluzionista Darcyja Oaka z imenom "prvi razred" (spodaj). K temu bodo pripomoglji nekateri dodatki kot so masažni prednji sedeži nastavljivi v osemih smereh in z 11 napihljivimi zračnimi blazinicami, pameten tempomat ki s pomočjo kamere zazna obcestne table za omejitev in hitrosti in aktivno poseže v vožnjo in namesto voznika prilagodi hitrost omejitvam. Pomoč pred trkom bo s samodejnim zaviranjem zmanjšala ali preprečila posledice trka, nastavljivi LED žarometi pa s samodejnim senčenjem svetlobnega snopa preprečujejo slepenje nasproti vozečih. Na prečiščeni armaturni plošči pomembno vlogo igra fordov sistem Sync2, ki omogoča številne glasovne ukaze, z njimi pa nadomešča veliko število gumbov.

Ford-Galaxy-2016-1600x1200-wallpaper-0a.1428314405.jpg.w.600px.jpg
Že znamim potezam karoserije so oblikovalci vdahnili veliko manjših sprememb, ki novi galaxy jasno ločijo od prejšnjega. Med njimi tudi novi žarometi, črno obarvan zgornji del prtljažnih vrat,...

Tehnično galaxyja označuje novo podvozje z zadnjo premo z integralnim členom iz novega mondea in štirivaljni motorji z močjo od 88 kilovatov (120 konjskih moči) do 176 kilovatov (240 konjskih moči). Dizelski prednjačijo, vsi imajo dva litra prostornine in moč 88, 110 oziroma 132 kilovatov, biturbo različica pa razvaja s 155 kilovati (210 konjskimi močmi) in 450 newtonmetri navora. Bencinski 1,5 litrski ecoboost ponuja 118 kilovatov (160 konjskih moči), dvolitrski ecoboost pa 176 kilovatov oziroma 240 konjskih moči.

Ford-Galaxy-2016-1600x1200-wallpaper-06.1428314514.jpg.s.600px.jpg
Ostra karoserijska linija v višini kljuk in velike steklene površine, vključno s strešnim oknom, novega galaxyja.

Video iluzionista Darcyja Oaka

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Vse bolj spregledana kombinacija prostora in luksuza
Avto
AvtoJanez Kovačič Vse bolj spregledana kombinacija prostora in luksuza

Ford S-max v dveh različnih izvedbah je zelo spodoben veliki enoprostorec, ki se neupravičeno vozi v senci modnih športnih terencev

FINANCE
Avto
Dobro leto za slovenski Ford
Avto
AvtoMiloš Milač Dobro leto za slovenski Ford 1

Rast večja od povprečja na trgu, kopica novosti v letu 2018 in novi focus v zadnjem četrtletju

FINANCE
Manager
Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile
Manager
ManagerSmilja Štravs Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile

Fordov model T, znan tudi pod vzdevkom Tin Lizzie, ki ga je Ford Motor Company na trg poslal pred 110 leti, je prvi avtomobil, ki je postal cenovno dostopen tudi kupcem srednjega razreda.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Prenova za Fordovega prvaka
Avto
AvtoBoštjan Paušer Prenova za Fordovega prvaka 1

Podrobna prenova, imenitnejša in uporabnejša kabina ter nov motor v treh različicah za Fordovega prodajnega prvaka transit in tourneo custom

IZVOZNIKI
Novice
Legendarna transitova zmogljivost
Izvozniki.si
NoviceSpletni oglasi Legendarna transitova zmogljivost
FINANCE
Avto
Ford edge s prenovo pametnejši, napada pa samo z dizelskimi motorji
Avto
AvtoUroš Božin Ford edge s prenovo pametnejši, napada pa samo z dizelskimi motorji

Edgeu so s prenovo namenili kopico novih asistenčnih varnostnih sistemov, nova zmogljiva dizelski motor in menjalnik. Prvič bo na voljo tudi s športnim paketom opreme ST-line.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.