Avto

Hrvati s kar 128 novimi registrskimi oznakami

Uvajanje registrskih oznak za vseh 128 hrvaških mest potrjuje, da je vlada nad administrativno reformo očitno dokončno obupala

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

01.04.2015 01:13
Čas branja: 1 min

Na Hrvaškem že vrsto let razpravljajo o racionalizaciji javne uprave, s katero bi zmanjšali število županij, mest in občin ter prihranili denar v državnem proračunu. Napoved uvajanja registrskih oznak za vseh 128 mest manj kot leto dni pred parlamentarnimi volitvami pa potrjuje, da je vlada nad administrativno reformo očitno dokončno obupala.

nal-2015-glasuj.1427294263.jpg

Ponekod vse skupaj vidijo kot nepotreben strošek

Hrvaško notranje ministrstvo namreč predlaga nove registrske oznake za avtomobile. Od 1. julija letos naj bi imeli posebne oznake za vseh 128 mest na Hrvaškem. V nekaterih mestih so svoje oznake zahtevali, še preden je bil objavljen predlog ministrstva, drugod pa niso zadovoljni in izpostavljajo, da gre za nepotrebne stroške.

Če bo sprejet predlog notranjega ministrstva, bo na hrvaških cestah kmalu mogoče videti registrske tablice z oznakami KK (Krk), MS (Mursko Središče), DR (Duga Resa), HV (Hvar), KM (Komiža), VO (Vodnjan), TG (Trogir), NI (Nin) ali KJ (Kutjevo). Dosedanjim 34 registrskim oznakam se bo pridružilo 94 novih.

Župani mest imajo še teden dni časa, da se izrečejo, ali so s predlaganim zadovoljni, oziroma da pošljejo svoj predlog. Na ministrstvu so pojasnili, da bodo v primerih mest z enakimi začetnicami prednost dobila mesta z večjim številom registriranih vozil.

Težave v Orahovici...

V Donji Stubici na primer niso zadovoljni z oznako DO, ker jih spominja na mesto Doboj v BiH, in bi raje ostali pri oznaki za Krapino ali pa predlagajo SC. Podobno menijo v Orahovici - predlog OH je po njihovem preveč podoben registrski oznaki Ohrida v Makedoniji in kot edino sprejemljivo rešitev vidijo OR. Ob tem pa se lahko zaplete, saj je OR rezerviran za Oroslavje, v katerem ne želijo niti slišati za OE ali kaj podobnega.

...na Visu pa so zadovoljni s splitsko oznako

V mestni upravi Visa medtem niso navdušeni nad idejo, da bi imeli na avtomobilih enake oznake, kot jih imajo na plovilih (VS), ampak bi raje obdržali sedanjo registracijo ST (Split). Ocenjujejo, da gre za nepotrebne stroške. Nasprotno pa so v Veliki Gorici, Petrinji in Metkoviću večkrat zahtevali svoje registrske oznake, saj da si jih zaradi velikosti in pomembnosti zaslužijo.

Med 128 mesti in 428 občinami je veliko takih, katerih proračuni zadostujejo zgolj za plače zaposlenih v upravi, denarja za kaj več pa nimajo. Pogosti so očitki, da pisarne lokalne uprave in samouprave služijo predvsem kot delovna mesta za lokalne strankarske kadre.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Podrobna analiza slovenskih gradbincev: Kdo je največji, najdonosnejši in kdo najhitrejši
Manager
ManagerJure Ugovšek Podrobna analiza slovenskih gradbincev: Kdo je največji, najdonosnejši in kdo najhitrejši 1

Slovensko gradbeništvo je v nasprotju z evropskim še vedno daleč pod predkrizno ravnijo. Lani so sicer večini večjih gradbincev prihodki zrasli, nekaterim celo močno. Toda presenečenje: v povprečju so se njihovi dobički ob tem celo skrčili.

FINANCE
Gordana Kalan Živčec: Dovolj je administrativne zaplankanosti v Sloveniji
Finance
Gordana Kalan Živčec Gordana Kalan Živčec: Dovolj je administrativne zaplankanosti v Sloveniji 38

Javno pismo ob prepovedi Zdravstvenega inšpektorata RS zdraviti bolnike z rakavo boleznijo ob vseh veljavnih dokumentih

Moje finance
Finančna šola
Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti
Moje finance
Finančna šolaPia Bedene Mladi, carji e-nakupov. kako klikajo in lovijo ugodnosti

Skoraj polovica Slovencev nakupuje prek spleta, od tega kar 70 odstotkov mladih med 16. in 30. letom, večina za nakupe porabi okoli 50 evrov. Največkrat si priklikajo oblačila, kozmetiko, dodatke za telefon, tudi potrebščine za šolo. Nekateri so se tudi že opekli. Kaj pa starši pravijo na to?

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Članki
Občina Nazarje
Finance
FinanceMoje finance Občina Nazarje
Moje finance
Nakup
Pazite, da ne pristanete v airbnbjevskem peklu
Moje finance
Pameten nakupNina Simič Pazite, da ne pristanete v airbnbjevskem peklu

Če boste najemali stanovanje ali sobo prek airbnbja, pazite, da ne pristanete v grozljivki, in za nameček še brez možnosti povračila denarja. Več sto tisoč uporabnikov je delilo svoje slabe izkušnje prek airbnbhell.com. Kaj so ugotovili?

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičninarji: Če bi država še dodatno omejila cene posredovanj, zakaj ne še cen hrane in transporta?
Nepremičnine
NepremičnineTanja Smrekar Nepremičninarji: Če bi država še dodatno omejila cene posredovanj, zakaj ne še cen hrane in transporta? 6

Zakaj predlog novih pravil o nepremičninskem posredovanju, ki ga vlaga Levica, razburja posrednika in kaj sploh prinaša

FINANCE
Greste na Hrvaško? Pazite, kako dvigate gotovino in plačujete s karticami
Finance
Tanja Smrekar Greste na Hrvaško? Pazite, kako dvigate gotovino in plačujete s karticami 1

Pravilo številka ena: vedno dvignite kune z bankomata brez konverzije!