Avto

Šef BMW: Pri E-mobilnosti morajo svoj del sedaj izpolniti države

Skupina BMW namerava letos predstaviti 15 novih in prenovljenih modelov. V prvih dveh letošnjih mesecih so medtem prodali rekordih 7,3 odstotka več avtomobilov kot lani. Izzivi ostajajo: politična nestabilnost in manj donosen kitajski trg.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.03.2015 13:04
Čas branja: 2 min

Po rekordnem letu 2014 (več v članku na [avto.finance.si] .) šef BMW Norbert Reithofer za letošnje leto na ravni skupine načrtuje »stabilno rast, prodajo in dobiček«. Kot je povedal na letni poslovni konferenci v Münchnu, želijo ostati vodilni svetovni proizvajalec premium vozil ter ohraniti dobičkovno maržo med osmimi in desetimi odstotki.

Norbert-Reithofer-BMW-i3.1378798094.JPG.n.600px.jpg
Prvi mož BMW Norbert Reithofer (ob popolnoma električnem i3) se letos - ob stoletnici BMW - poslavlja od položaja predsednika upravnega odbora in se po novem priključuje nadzornemu organu družbe

Letos namerava BMW predstaviti 15 novih in prenovljenih modelov. Rast prodaje naj bi poganjali prav novi modeli, vključno s prenovljenimi modeli BMW serije 1 in novim prostornim sedemsedežnikom BMW serije 2 Gran Tourer, ki sta bila predstavljena na avtomobilskem salonu v Ženevi, ter tudi BMW serije 7, na katerega se pripravljajo v tovarni v Dingolfingu.

»V prvih dveh mesecih smo na ravni skupine prodali 7,3 odstotka več avtomobilov kot v enakem obdobju lani. To je nov rekord,« je o spodbudnih začetkih leta povedal Reithofer.

Izzivi seveda še vedno obstajajo. Kitajski trg počasi izgublja sapo, tudi države v razvoju se razvijajo zelo neenakomerno, tu je tudi politična nestabilnost po svetu. Na ruskem trgu je BMW lani prodaja denimo upadla za 17 odstotkov, a kot pravijo vodilni, proizvodnje iz Rusije ne bodo umikali. »Tam imamo produkcijskega partnerja, z njimi bomo še naprej sodelovali, a bomo zmogljivosti prilagodili razmeram,« pravijo.

Širitev produkcijske mreže

- Lani oktobra je bil v brazilskem Araquariju proizveden prvi BMW avto.

- V Mehiki BMW gradi novo tovarno, ki naj bi postala operativna leta 2019.

- V prihodnosti naj bi BMW izdeloval šest modelov samo za kitajski trg.

- Ameriško tovarno Startanburg bodo razširili, tako, da bo lahko letno proizvedla 450 tisoč avtomobilov.

- V Nemčiji BMW vlaga v razvoj. Do leta 2018 naj bi razširili razvojni center FIZ v Münchnu.

Uspeh: električni avtomobili

Reithofer je kot enega izmed večjih lanskih dosežkov izpostavil linijo popolnoma električnih modelov BMW i. V obdobju med lanskim junijem in decembrom so denimo prodali 1.741 športnih i8, kar naj bi preseglo pričakovanja in dodobra zaposlilo proizvodne zmogljivosti.

Še več, v prvem letu na trgu je mestni i3 postal tretji najbolj prodajani električni avtomobil na svetu. Električne i-je BMW danes prodaja že v 32 državah, skupaj pa so jih lani prodali 17.800. A ne dovolj v Nemčiji, na domačem trgu so prodali 2.100 i3, kar je manj kot odstotek vseh prodanih beemvejev v Nemčiji.

E-mobilnost: Sedaj je na vrsti država

Prvi mož bavarskega avtomobilističnega velikana slabši »električni« rezultat v Nemčiji pripisuje dejstvu, da država ne dela ponuja dovolj spodbud na področju e-mobilnosti. Ob tem kot primera dobre prakse izpostavlja Kalifornijo (tam se je električnim avtomobilom dovoljeno voziti na tako imenovanih carpool pasovih) in Norveško z dobro razvitim sistemom polnilnic. »Proizvajalci smo svoj del izpolnili, sedaj morajo svoje opraviti tudi državni odločevalci,« je bil jasen Reithofer.

»Prihodnosti mobilnosti mora biti trajnostna. To dokazujejo vse bolj strogi regulatorni okvirji, predvsem na področju klimatskih sprememb. Naš odgovor na to so nove tehnologije: Efficient Dynamcis, hibridi in električna mobilnost,« je še dodal Reithofer.

Polovica zelene energije v proizvodnji

Ne samo z električnimi avtomobili, trajnostni zeleni razvoj se po besedah šefa upravnega odbora kaže tudi v tovarnah. BMW naj bi od leta 2006 do danes zmanjšal porabo surovin in zmanjšal izpust v povprečju za 45 odstotkov na proizvedeno enoto. »Kot prvi na svetu za produkcijo izkoriščamo več kot polovico zelene energije.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

14.04.2015
FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet
Avto
AvtoMiloš Milač Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni prvi za BMW

FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
BMW se bojuje z močnim evrom
FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini