Avto

Skupina BMW: lani prvič prodali več kot dva milijona vozil

V živo s poslovne konference BMW v Münchnu: Nemci lani pridelali za 5,7 odstotka več prihodkov (80 milijard evrov), dobička je bilo več za 9,2 odstotka (5,8 milijarde evrov). Dobička in prodanih vozil je bilo največ do zdaj, tudi delničarji lahko pričakujejo rekordno dividendo.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.03.2015 10:54
Čas branja: 2 min

Skupina BMW je lani že petič zapored beležila rekordno leto. »Dosegli smo nove rekorde pri prodaji, prihodkih in dobičku skupine,« je na letni poslovni konferenci v münchenskem BMW Weltu povedal prvi mož nemškega avtomobilističnega velikana Norbert Reithofer.

»Večje povpraševanje strank po naših vozilih po vsem svetu je spodbudilo rast prodajnega obsega. Naša strategija številka ENA, ki jo stalno izpopolnjujemo, nadalje prispeva k naši uspešnosti poslovanja,« je dodal Reithofer.

bmw1.1426672371.JPG.c.960px.jpg
Prvi mož nemškega avtomobilističnega velikana Norbert Reithofer predstavlja dosežke in rezultate skupine BMW v lanskem letu

Blagovna znamka BMW je ohranila svoj vodilni položaj v premium segmentu v letu 2014 z novim rekordnim prodajnim rezultatom. Prodaja se je povzpela za 9,5 odstotkov na 1.811.719 prodanih enot.

S prodajo 302.183 enot je MINI medtem ohranil rezultat na lanski rekordni stopnji navkljub prestopu osrednjega modela blagovne znamke v svojo tretjo generacijo (2013: 305.030 enot; -0,9 %).

Rolls-Royce Motor Cars pa je po trditvah Reithoferja utrdil svoj položaj vodilnega na trgu najbolj luksuznih vozil v letu 2014 in prvič presegel mejo štiri tisoč prodanih vozil. Skupno število prodanih vozil v letu se je povečalo za 11,9 odstotkov na 4.063 enot.

Na vseh glavnih trgih prodali več

Štirje največji prodajni trgi za BMW Group v preteklem letu so bili Kitajska, ZDA, Nemčija in Velika Britanija. V Evropi se je prodaja povečala za 6,4 odstotka v primerjavi s prejšnjim letom na 914.587 enot. V Aziji so prodali 658.384 enot, kar je 13,8 odstotkov več od prejšnjega leta.. BMW Group je prav tako povečal prodajne rezultate v Amerikah s štiriodstotnim višjim skupnim številom prodanih vozil kot lani, prodali so jih namreč 482.257 .

Na trgu električnih vozil že tretji na svetu

Med dosežki vodilni možje uvrščajo tudi nove električne pridobitve. Povpraševanje po športnem i8 naj bi popolnoma preseglo pričakovanja. Od junija do decembra so jih prodali 1.741. »V prvem letu na trgu popolnoma električnih avtomobilov je BMW po prodaji tovrstnih vozil že postal tretji največji na svetu,« je povedal Reithofer. Na Norveškem so lani denimo prodali dva tisoč modelov i3, kar predstavlja 22 odstotkov avtomobilov, lani prodanih na Norveškem.

Zaposlene čaka tudi bonus, ampak zgolj za tiste v Nemčiji.

Ostale številke:

- Prihodki so zrasli za 5,7 odstotka na 80,401 milijarde evrov.

- EBIT je višji za 14,3 odstotka na 9,118 milijarde evrov, predvsem na račun večje prodaje

- Dobička je bilo lani več za 9,2 odstotka na 5,817 milijona evrov, kar je tudi nov rekord za skupino

- Prvič v zgodovini je skupina BMW prodala več kot dva milijona vozil, natančneje 2.117.965 vozil, kar je za 7,9 odstotka več kot leto poprej

- Odbor direktorjev in nadzorniki bodo delničarjem predlagali najvišjo dividendo do zdaj, in sicer 2,9 evra na navadno delnico

- Tudi število zaposlenih se je lani povečalo, in sicer za 5,4 odstotka. Skupina po celem svetu zaposluje 116.324 ljudi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
BMW se bojuje z močnim evrom
FINANCE
Avto
Turbulentno leto zarezalo v poslovanje BMW
Avto
AvtoUroš Božin Turbulentno leto zarezalo v poslovanje BMW 11

Spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Avto
Dejstva, ki so pretrgala sanjski osemletni niz poslovanja BMW
Avto
AvtoUroš Božin Dejstva, ki so pretrgala sanjski osemletni niz poslovanja BMW 1

Prodaja v minulem letu je bila rekordna, dobiček iz poslovanja pa so znižali stroški novih meritev porabe in izpustov WLTP ter carine. Kakšne so napovedi in načrti za leto 2019, poročamo iz poslovne konference BMW v Münchnu.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)