Avto

V katere letne pnevmatike obuti jeklenega konjička

Lastniki vozil lahko od danes na svojih jeklenih konjičkih zamenjajo zimske pnevmatike za letne - pri AMZS so sicer že opravili test letnih pnevmatik, med 35 zelo priporočajo tretjino

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.03.2015 12:02
Čas branja: 3 min

Vozniki lahko z današnjim dnem zimske pnevmatike zamenjajo za letne, saj zakon določa zimsko opremo do 15. marca - a če bi prišlo do zimskih razmer, morajo biti vozila ustrezno opremljena z zimskimi pnevmatikami ali verigami.

Zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike je 1,6 milimetra, vendar je to za inštruktorje varne vožnje premalo. Kot pravijo, za pnevmatike obstaja osnovna formula 4x4x4, kar pomeni štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila in ne starejše od štirih let. Pnevmatike so narejene iz naravnega materiala in se z leti starajo, tako postajajo vedno bolj trde.

Z menjavo zimskih pnevmatik vas sicer ni treba hiteti, vreme nas namreč vse pogosteje preseneča s svojo nepredvidljivostjo. Na vsak način pa je zimske pnevmatike treba zamenjati z letnimi, saj imajo te poleti bistveno boljše lastnosti tako na suhi kot na mokri cesti. AMZS je tako v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi tudi tokrat preveril lastnosti letnih pnevmatik.

Preverili so 16 pnevmatik v dimenziji 185/60 R 14 H, ki jih uporabljajo majhni avtomobili in kar 19 pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 V, ki jih uporabljajo avtomobili nižjega srednjega in srednjega razreda. Ugotovili so, da so razlike med pnevmatikami lahko velike. Vsaka pnevmatika mora sicer imeti nalepko (ali mora biti to označeno na računu prodajalca), ki razkriva, kakšne so lastnosti pnevmatike pri oprijemu na mokri cesti, kolikšen je njen kotalni upor - ta vpliva na porabo goriva in kolikšna je njena glasnost - za označevanje je zadolžen vsak izdelovalec sam.

Dimenzija gum 185/60 R 14

V dimenziji 185/60 R 14 H - pnevmatike te dimenzije uporabljajo majhni avtomobili - so pri AMZS za preskus izbrali pnevmatike, ki imajo najmanj oznako C za oprijem na mokrem. Šest pnevmatik je dobilo oceno dobro, kar pomeni AMZS priporočilo zelo priporočljivo (Continental, Goodyear, Nokian, Dunlop, Vredestein in Hankook). Osem pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo, med njimi tudi Sava Intensa, ena pnevmatika je dobila oceno pomanjkljivo oziroma priporočljivo z omejitvami (Kumho), ena pnevmatika pa je dobila oceno slabo in ni priporočljiva (Matador).

Goodyearova guma efficientgrip performance je bila najboljša na suhi cesti na mokri cesti se je zelo dobro obnesla tudi Continentalova guma conti premiumcontact 5. Na mokrem je imela najboljšo vodljivost, najkrajšoš zavorno pa je imela Goodyearova guma. V vseh pogledih zelo uravnotežena Nokianova guma ima med vsemi najmanjšo obrabo.

Za večji prikaz kliknite na tabelo

AMZS-test-letnih-pnevmatik-185-60-14-2.1426416047.gif

Pri porabi goriva je bila razlika med najboljšo - Kumhovo - pnevmatiko in najslabšo - Pirellijevo - pnevmatiko 6,6 odstotka, kar pomeni 4 decilitre na 100 km. Z najmanjšo obrabo se je tudi izkazala Kumhova pnevmatika, a to plačala s slabšimi lastnostmi na mokrem. Največjo obrabo je imela Infinityjeva pnevmatika, ki prevozi le nekaj več kot polovico razdalje, ki jo zmore Kumhova pnevmatika.

Preskušene pnevmatike so bile izdelane v Nemčiji, na Finskem, na Nizozemskem, na Filipinih, v Španiji, na Poljskem, v Turčiji, na Slovaškem, na Madžarskem, v Indoneziji, na Kitajskem, na Portugalskem, na Češkem. Savina pnevmatika je bila izdelana na Poljskem.

Dimenzija gum 205/55 R16

Na testu je bilo 19 različnih 16-palčnih gum večinoma uveljavljenih proizvajalcev, šestim gumam pa je pripadla ocena zelo priporočljivo.

Najboljši rezultat je dosegla Michelinova guma primacy 3, ki se je izkazala z lastnostmi na suhi cesti in majhno obrabo. Goodyearova guma efficient grip performance je bila najboljša na mokri cesti, bila je tudi zelo uravnotežena. Na suhi cesti se je zelo dobro odrezala tudi Continentalova guma contipremiumcontact 5, na mokri cesti pa Pirellijeva guma cinturato P7 blue. Najvišjo oceno sta dobili tudi Dunlopova guma sport bluresponse in Bridgestonova turanza T001.

Kar dvanajst prevmatik je dobilo oceno zadovoljivo, večina zaradi nekoliko slabših lastnosti na mokri cesti. Le Nokianova pnevmatika line in Kumhova pnevmatika HS51 sta se izkazali s svojimi lastnostmi na mokri cesti, a sta obe dobili nižjo skupno oceno zaradi večje obrabe. Oceno slabo je dobila Nankangova pnevmatika econex eco-2 zaradi zelo slabih lastnosti na mokri cesti.

Za večji prikaz kliknite na tabelo

AMZS-test-letnih-pnevmatik-205-55-16-2.1426416953.gif

Razlika v porabi goriva je bila 5 odstotkov, kar pomeni 0,3 litra goriva na 100 km. Pri obrabi sta se za najboljši izkazali obe Michelinovi pnevmatiki, ki prevozita približno še enkrat daljšo razdaljo kot Kumhova pnevmatika, ki je imela največjo obrabo.

Tudi pnevmatike v tej dimenziji so bile narejene v različnih državah: v Nemčiji, na Poljskem, v Južni Koreji, na Tajskem, na Kitajskem, na Nizozemskem, na Madžarskem, na Japonskem, v Španiji in v Sloveniji, kjer so bile narejene Fuldine pnevmatike.

In kako v prihodnjih mesecih skladiščiti zimske pnevmatike? Pnevmatike morajo biti v hladnem in temnem prostoru, ne sme se jih izpostavljati sončnim žarkom. Najboljše je, če so pnevmatike kar na platiščih in so napolnjene s približno enim barom več, kot je to predpisano za vozilo. Na ta način ostanejo več časa lepe in okrogle.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Moje finance
Nakup
Prihranki, pasti in resnice o celoletnih pnevmatikah
Moje finance
Pameten nakupMiloš Milač Prihranki, pasti in resnice o celoletnih pnevmatikah

Celoletne pnevmatike zahtevajo manj menjav in zato obetajo prihranke. Izračunali smo, ali se nam namesto letnih in zimskih pnevmatik splača na kolesa preprosto namestiti celoletne, in raziskali še, koliko smiselno je to z vidika varnosti.

FINANCE
Okolje & energija
Ostanki gum v lovrenški jami so odpadek, so ugotovili pristojni
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Ostanki gum v lovrenški jami so odpadek, so ugotovili pristojni

Ostanki gum v gramoznici pri Lovrencu na Dravskem polju so še vedno odpadek, zato »je nastopila nova pravna situacija«, so sporočili po četrtkovi seji vlade.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
TOP 10 najcenejših avtov 4x4
Avto
AvtoMiloš Milač TOP 10 najcenejših avtov 4x4 1

Najcenejši avtomobili za težke, tudi zimske, razmere in ugodno ceno od dobrih 12 do 20 tisoč evrov

Moje finance
Nakup
Pasti, ki prežijo na vas pri prodaji ali nakupu avta
Moje finance
Pameten nakupBoštjan J. Turk Pasti, ki prežijo na vas pri prodaji ali nakupu avta

Biznis z rabljenimi avtomobili še vedno ­cveti, je pa vsekakor pri tem potrebna previdnost. ­prevarantov ni malo.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)