Avto

Super Škoda premika meje v skupini Volkswagen

Prostornost audija A8, motorji in tehnika volkswagna passata in cena dobro opremljenega golfa. Kam sodi nova škoda superb, ki vsaj v teoriji podira meje znotraj Skupine Volkswagen

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.02.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Češka Škoda je pod lastništvom Volkswagna zrasla v velikega proizvajalca avtomobilov - lani se je približala meji milijon vozil. Uspehe dosega z avtomobili s sodobno koncernsko tehniko, nižjimi cenami od primerljivih volkswagnov in več prostora. Novi superb se zdi ob tem še bolj prepričljiv, bo kupce kradel tudi Volks­wagnu ali Audiju?

Na premieri novega superba minuli teden v Pragi vodilni na to vprašanje niso želeli odgovoriti. S superbom, ki je sicer narejen na enaki osnovi kot passat in golf, a ju z medosjem 2,84 metra in dolžino 4,86 pošteno presega, želijo tekmovati z drugimi znamkami zunaj skupine Volkswagen. Škodin cilj je drugo mesto v prodaji poslovnih limuzin v Evropi, ki ga trenutno zavzema opel insignia z 92.914 prodanimi vozili v minulem letu; stari superb je v istem obdobju prepričal le dobrih 46 tisoč kupcev, volkswagen passat pa 152654.

To so želje Škode, sodeč po prodajnih številkah v Sloveniji, pa je lahko realnost drugačna. Škoda superb je v Sloveniji v času krize več kot podvojila prodajo, leta 2011 je našla 352 kupcev, medtem ko so druge poslovne limuzine in karavani kupce izgubljali, skrčil se je tudi razred poslovnih limuzin.

skoda-superb-2-mm.1424803058.jpg.o.600px.jpg
Nova škoda superb je zrasla na 4,86 metra, v kabini je še bolj razkošna, cene pa bodo ostale na ravni zdajšnjega superba. Foto: Miloš Milač

Četrtino več kupcev kot druga generacija

Z novim superbom ima Škoda še večje načrte, prodaja tretje generacije naj bi za 25 odstotkov presegla prodajo druge, v svetu in tudi pri nas. Ob tem se zdi logično, da se bodo za superba, ki po merah presega svoje najbližje tekmece, ogreli tudi kupci volkswagna passata, peugeota 508 in opla insignie. Po dozdajšnjih napovedih in nemških cenah bo imel superb podobno ceno od približno 23 tisoč evrov za 1,6-litrskega turbodizla. Zaradi prostornosti in sodobne tehnike bo v bolje opremljenih različicah, denimo 2.0 TDI s 140 kilovati in bogatejšo opremo, superb stal okoli 30 tisoč evrov oziroma toliko kot prestižni tekmeci BMW serije 3, audi A4 in mercedes-benz razreda C v osnovnih različicah. Glavno bo dojemanje ugleda superba pri teh kupcih, menijo v Škodi.

Večji in lažji

In kaj ponuja novi superb? Kljub izdatnejšim karoserijskim meram ter boljši aktivni in pasivni varnosti je novi superb zaradi uporabe lažjih materialov do 75 kilogramov lažji od predhodnika. Rezultat podaljšanega medosja je razkošna prostornost na zadnji klopi, ki je primerljiva s tisto v prestižnih limuzinah višjih razredov. Po uradnih podatkih prostor za kolena na zadnji klopi meri 15,7 centimetra oziroma kar 5,9 centimetra več kot pri najbližjem tekmecu. V prtljažnik boste spravili 625 litrov prtljage, 30 več kot v prejšnjem modelu. Zadnja vrata pa se spet odpirajo skupaj s steklom, superb je torej ostal kombilimuzina z obliko limuzine.

Preprosta kabina, okrnjena motorna ponudba

Preprosta, urejena, bogateje opremljena, a še vedno zadržana je armaturna plošča največje škode. V kabini je novinec dobil velik zaslon na dotik, ličneje oblikovana stikala, mehkejšo plastiko pa tudi več serijske in dodatne opreme, a zadržanost je ostala celo v večjem obsegu kot v novem passatu, to dokazujejo tudi klasični merilniki vrtljajev. Motorna paleta je enaka kot pri passatu, stroji pa so do 34 odstotkov varčnejši kot prej. Dizelske vrste zastopata 1,6-litrski TDI z 88 kilovati in dvolitrska s 110 in 140 kilovati, manjka le najmočnejši 2.0 TDI s 176 kilovati. Bencinski motorji s prostornino od 1,4 do dva litra zmorejo od 92 do 206 kilovatov.

Več o novem superbu si preberite v članku iz svetovne premiere v Pragi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

18.02.2015
18.02.2015
26.05.2015
FINANCE
Avto
Največja škoda raste v razredu, ki ga drugi zapuščajo
Avto
AvtoMiloš Milač Največja škoda raste v razredu, ki ga drugi zapuščajo

Škoda superb se je v tretji generaciji zavihtela na drugo mesto v prodaji poslovnih limuzin in karavanov v Evropi. Z bratrancem passatom si režeta polovico trga in imata nekakšen oligopol.

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem
Avto
AvtoMiloš Milač Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem

Nemška avtomobilska znamka Volkswagen je lani dosegla vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegla proizvodnjo šest milijonov vozil, na Kitajskem pa prodajo tri milijone vozil

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Osvežitev in prvi priključni hibrid za največjo Škodo
Avto
AvtoMiloš Milač Osvežitev in prvi priključni hibrid za največjo Škodo 13

Češka Škoda je razkrila skico osvežene škode superb in nekaj osnovnih informacij v poslovnem novincu. V celoti bo največja Škoda razkrita konec maja.

FINANCE
Avto
Škoda superb - admiralska ladja, polna dobrot
FINANCE
Avto
Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal
Avto
AvtoAlbina Kenda Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)