Avto

Prihajajo električni avti, kaj od vlade zahtevajo trgovci?

Distributerji avtomobilov želijo letos pri nas prodati 400 električnih in hibridnih avtov, zanje od vlade pričakujejo 1,84 milijona evrov subvencij

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.02.2015 11:01
Čas branja: 2 min

Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, ki združuje slovenske distributerje avtomobilov, je predstavila program, ki vključuje tudi pomoč države na področju subvencioniranja nakupa električnih vozil in na nekaterih drugih področjih.

elektricni-avto.1424771124.jpg.e.600px.jpg
Slovenski trgovci želijo letos prodaji 400 električnih in hibridnih vozil na zunanje polnjenje, spomladi na trg prihajajo novi modeli znamke Renault, Volkswagen, Mercedes-Benz,...

Želje, predlogi in komentarji sekcije:

- Ob začetku prodaje električnih avtomobilov, ti spomladi na trgu prihajajo v večjem številu kot doslej, potrebujejo subvencije za najmanj 400 osebnih vozil. Računajo, da bo približno 60 odstotkov subvencij porabljenih za električna vozila in 40 odstotkov za priključne hibride, kar skupaj znaša vsaj 1,2 milijona evrov za popolnoma električna vozila in 640 tisoč evrov za hibride z zunanjih polnjenjem.

- V tej masi ne želijo subvencij za rent a car izposojevalnice in ostalih prodajalcev, ki niso vključeni v Sekcijo za osebna motorna vozila.

- "Subvencija naj znaša vsaj pet evrov, saj drugače do večje prodaje električnih vozil ne bo prišlo," pravijo. Za priključne hibride naj se subvencija poveča iz tri na štiri tisoč evrov.

- Sporno se jim zdi, da pravna oseba lahko v naprej rezervira sredstva za subvencije, kot se je to zgodilo v letošnjem letu zato predlagajo spremembo pravilnika EKO Sklada.

Gre za primer podjetja Avantcar, ki je lani črpalo subvencije na podlagi poprejšnje rezervacije.

- V pravilniku EKO Sklada je potrebno odpraviti pogoj, da električno vozilo pravna oseba ne more kupiti preko leasing hiše na poslovni najem.

- Odpraviti je potrebno tudi pogoj, da se vozila pri nakupu ne smejo po nakupu odtujiti v roku treh let. Avtosaloni tudi sedaj kupujejo testna vozila za največ šest mesecev in je nesmiselno, da se jih omejuje za tako dolgo dobo. Ravno tako si s to klavzulo zaprejo vrata pri večini rent-a car podjetjih, kakor tudi vseh podjetjih, ki vozila financirajo s pomočjo poslovnega najema.

- Eko sklad naj pri pripravi pravilnika omogoči poenostavitev pridobitve subvencije. Predlagajo, da se sistem uredi tako, da bi lahko v salonih kupci enostavno vse zadeve za pridobitev subvencije uredili na prodajnem mestu in, da jim Eko sklad v danem trenutku, ko so se odločili za nakup električnega vozila, da informacijo, če je subvencija še na voljo.

- Predlagajo tudi ustanovitev delovnega organa za usklajevanje dolgoročne strategije za področje EV.

izrabljeni-avti.1424771544.jpg.s.600px.jpg
Distributerji bi radi zaračunali izjavo o lokaciji izrabljenih vozil po določenem časovnem obdobju in izterjavo, v tem primeru bi lastniki morali poskrbeti za razgradnjo.

O bonitetah za službene avte, razgradnji avtov, obveznih garancijah...

- Predlagajo predlog novega zakona o dohodnini (obračunu bonitete) za službena vozila kot plačilo pavšalnega zneska, ker menijo, da bi bil takšen predlog bolj učinkovit kot je sedanji in obenem bolj enostaven, v proračun pa bi priteklo veliko več denarja kot sedaj.

- Predlagajo zmanjšanje velikosti oglasnega prostora namenjenega izpustom ogljikovega dioksida iz 20 na deset odstotkov.

- Radi bi zaračunali izjavo o lokaciji izrabljenih motornih vozil po določenem časovnem obdobju in izterjavo, za to pa je potrebna sprememba zakona o motornih vozilih. Menijo, da bi sprememba bistveno vplivala na težave z evidencami izrabljenih vozil, saj bi lastniki v tem primeru morali poskrbeti za razgradnjo vozil.

- Menijo, da stvarne napake za rabljeno blago druge države EU ne poznajo. Zato bi radi ukinili spremenili zakon o varstvu potrošnikov v tej smeri, da poenoti garancijo in stvarno napako, obvezno garancijo za rabljena vozila pa ukine.

- Želijo ponovno prejemanje podatkov o odjavljenih novih avtomobilih - pojav enodnevnih registracij z namenom izdelave bolj natančne analize prodaje avtov v Sloveniji.

Podrobneje o električnih avtih, subvencijah in infrastrukturi jutri v rubriki avto in na portalu avto.finance.si

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

25.02.2015
14.04.2015
FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Subvencije
Kupujete električno vozilo? Na voljo so sveže subvencije Eko sklada
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel Kupujete električno vozilo? Na voljo so sveže subvencije Eko sklada

Fizične osebe lahko po novem dobijo subvencijo tudi za nakup testnih vozil

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Subvencije
To so subvencije, do katerih lahko pridete ta hip
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so subvencije, do katerih lahko pridete ta hip

Samo prek razpisov gospodarskega ministrstva je trenutno že na voljo za okoli 30 milijonov evrov spodbud

FINANCE
Avto
Zakaj se podjetjem bolj splača kupiti star dizel kot nov okolju prijazen avto?
Avto
AvtoUroš Božin Zakaj se podjetjem bolj splača kupiti star dizel kot nov okolju prijazen avto? 1

Udeleženci posveta so se strinjali, da je pomemben korak pri spodbujanju električnih vozil sprememba bonitet za uporabo službenih vozil.

FINANCE
Avto
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...