Avto

Barve in vonjave divje Irske

Pivo Guinness, viski, pevec U2 Bono ter znameniti filmi kot sta Excalibur in Braveheart predstavljajo le nekaj odtenkov tega severnoevropskega otoka

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.02.2015 08:46
Čas branja: 2 min

Kratko potepanje po osrčju Irske nam je minuli ponedeljek na predstavitvi novih oplovih dizelskih motorjev ponudilo izrazite barve narave in vonja po umirjenem življenju na podeželju.

P2160362.1424550416.JPG.e.600px.jpg
Srednjeveški dvorec Palmerstown na obrobju Dublina leži v okrožju Kildare, danes pa vabi predvsem mladoporočence, ki bi radi večni da izrekli v zgodovinskem okolju.

Iz vrveža dublinskega letališča, ki ga polnijo običajni in nizkocenovni letalski prevozniki, smo se napotili do srednjeveškega dvorca Palmerstown manor house v okrožju Kildare in nato v osrčje nacionalnega parka Wicklow proti jugu otoka. Do zadnjega naselja Naas pred vstopom v park so nas spremljali umirjen promet in prav tako umirjeni domačini, ki imajo kot kaže prirojeno strpnost do tujcev z volanom na levi, ki so bili vrženi na levo stran ceste. Ko enkrat ujameš ritem prometa, vožnja po levi ni problematična. A pred vsakokratnim speljevanjem iz križišča, parkirišča, pri iskanju izvozov, je potrebno pošteno pomisliti, kam boš zavil.

P2160448.1424589270.JPG.s.600px.jpg
Barve in razgledi Irske, ki jo zaradi oceanskega vpliva nadpovprečno moči dež, obenem pa so temperature prijazne tudi pozimi. V ponedeljek smo čez dan izmerili devet stopinj, natanko toliko kot v precej bolj južni Sloveniji.

P2160483.1424589563.JPG.e.600px.jpg
Drobnica se prosto sprehaja po grmičevju in cestah nacionalnega parka Wicklow, promet je redek,...

Zapeljemo skozi vasico Ballymore in se na kratko ustavimo v Hollywoodu - vasici z zgodovinskim imenom Killinkeyvin z manj kot 100 prebivalci, ki ima s kalifornijskim Hollywoodom več skupnega kot se zdi na prvi pogled. Hollywood leči v osrčju Wicklow parka, ki od leta 1992 velja za evropski Hollywood. Zavite ceste, ki jih pogosteje kot avtomobili prečkajo koze in ovce, dobro ohranjeni gradovi ali pa le njihove ruševine, številni potoki, ki prebadajo gorsko verigo z najvišjo točko le dobrih 900 metrov nadmorske višine in živobarvni prizori z mahom poraščenih skal in grmičevja so kulisa, ki je v zadnjih 30 letih pritegnila številne režiserje, tudi ustvarjalce filmov Braveheart in Excalibur.

P2160443.1424589711.JPG.s.600px.jpg
Nizko gorovje Wicklov na več koncih prebadajo potočki, ob njih se razrašča mah živih barv, nizko grmičevje,...

P2160441.1424589815.JPG.s.600px.jpg

Razumemo zakaj, saj žive barve mahu, ki se oprijema zidov gradov, skal, majhnih mostičkov in obkroža tudi potoke, res delujejo čarobno. Enako velja za razgibano cesto, nizko živobarvno grmičevje in čudovite razglede v tem delu Irske. Čarobno delujejo tudi majhne vasice s hišami grajenimi kot pred več sto leti, le kamenje so zamenjale opeke, odprt ogenj pa centralna kurjava. Zanimivi so ljudje, ob prvem stiku zaradi naglasa grobi in odrezavi, a izjemno vljudni in umirjeni. Zdi se da stresa ne poznajo, da se je čas vsaj v tem delu Irske ustavil.

Lokalni pubi so natanko takšni kot si jih predstavljamo, zunaj tradicionalno "okrancljani", notri opremljeni v lesu in prepojeni z vonjem po pivu in viskiju. Irci so odlični pivovarji, ne pa tudi pivci, saj so po porabi piva v EU šele na šestem mestu. Letno povprečen Irec spije 98 litrov piva, Čeh prek 148 litrov, Slovenec pa 80 litrov.

P2160446.1424590271.JPG.s.600px.jpg
V nacionalnem parku Wicklow le vsakih nekaj kilometrov srečaš avto, tako je bilo pretekli ponedeljek. Takrat te za hip stisne, zakaj se približuje po desni.

P2170417.1424590481.JPG.e.600px.jpg
Obrobje Dublina je pozidano z naselji vrstnih hiš, v vrsti jih je tudi po 15 do 20, vse pa so zgrajene v tradicionalnem slogu.

Prespimo v Druids Glen Hotelu v Newtown Mount Kennedy, naslednji dan se napotimo ob obali mimo Greystona in se ustavimo v Brayu, kjer so najstarejši filmski studio, peščene plaže polne labodov in znamenite pečine. Te sicer niso tako veličastne kot na zahodnem delu otoka, povedo domačini.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

19.02.2015
FINANCE
Manager
Tam, kjer živali naredijo pravi spektakel
Manager
ManagerLuka Jesih Tam, kjer živali naredijo pravi spektakel

V kenijskem nacionalnem parku Masai Mara je kar 40 odstotkov vseh večjih vrst sesalcev, glavne zvezde pa so lev, leopard, nosorog, bivol in slon. Zaradi vse več obiskovalcev z vsega sveta so se Masaji, ki so tam nekoč živeli, morali preseliti na obrobje parka, a jim je razvoj turizma hkrati izboljšal življenje.

FINANCE
Članki
Finci počastili slovensko pivo
Finance
FinanceNicolas Vanek Finci počastili slovensko pivo

Kraft piva iz Slovenije so bila glavna tema Helsinki Beer festivala

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Opraskana pozlata filmskih kipcev
Manager
ManagerŽiga Brdnik Opraskana pozlata filmskih kipcev

Oskarji še vedno veljajo za najbolj odmevne filmske nagrade na svetu, a njihov vpliv na gledanost filmov in dobičkonosnost same podelitve pešata. Z lanskim zapletom med podelitvijo in številnimi spolnimi škandali pa ugled izgublja tudi akademija sama.

FINANCE
Manager
(intervju) Hotel sem, da je kamera del rokoborbe
Manager
ManagerŽiga Brdnik (intervju) Hotel sem, da je kamera del rokoborbe

Najboljši slovenski dokumentarec minulega leta Playing Men bo 10. aprila začel pot po slovenskih kinematografih. Avtor Matjaž Ivanišin se je v njem lotil moških iger in moškosti, vanj pa vključil tudi svojo ustvarjalno krizo in legendarno zmago Gorana Ivaniševića v Wimbledonu.

FINANCE
Nepremičnine
Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko veliko pripomoremo k čistejšemu okolju
Nepremičnine
NepremičnineRedakcija Gradbeništvo Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko veliko pripomoremo k čistejšemu okolju

Moto prvega mednarodnega dneva vzdrževanja cest, ki so ga 5. aprila obeležili na sejmu MEGRA, je bil »Vzdrževanje cest varuje okolje«. Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest lahko namreč veliko pripomoremo tudi k čistejšemu okolju.

FINANCE
Manager
(intervju) Ne uporabljam tehnologije, ne nosim je – jaz sem tehnologija!
Manager
ManagerMiran Varga (intervju) Ne uporabljam tehnologije, ne nosim je – jaz sem tehnologija! 1

Ker Neil Harbisson ni ločeval barv, si je dal vsaditi anteno, ki mu jih pomaga prepoznavati. Govori o prednostih in tegobah življenja, če si drugačen, zelo drugačen od drugih.