Avto

Apple naj bi razvijal električni avtomobil

Pri tajnem projektu razvoja vozila na električni pogon naj bi v nekem skrivnem laboratoriju v Kaliforniji sodelovalo več sto Applovih uslužbencev

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
15.02.2015 18:35
Čas branja: 1 min

Po spletu že nekaj časa krožijo govorice, da ameriški računalniški velikan Apple razvija električni avtomobil. Konec tedna pa so z nekaj podrobnostmi postregli tudi mediji - pri tajnem projektu razvoja vozila na električni pogon naj bi v nekem skrivnem laboratoriju v Kaliforniji sodelovalo več sto Applovih uslužbencev, in to že več mesecev.

Za proizvajalca priljubljenih mobilnih telefonov bi bil to radikalen skok v povsem drugo panogo.

Prvi mož Appla Tim Cook je projekt z delovnim imenom Titan odobril že pred slabim letom dni, je sklicujoč se na zanesljive informacije poročal časnik Wall Street Journal. Projekt po teh podatkih vodi Appplov veteran Steve Zadesky, ki je sodeloval že pri razvoju ipodov in iphonov in je v družbo prišel pred več kot 15 leti iz Forda.

Ameriški časnik še poroča, da trenutno delajo na zunanjem videzu avtomobila, ki bo podoben majhnemu dostavnemu vozilu. Je pa tudi možno, da se Apple ne bo odločil za nadaljevanje projekta.

Apple je znan po tem, da preizkusi številne prototipe, ki pa se nikoli ne razvijejo do končnih izdelkov. Tako denimo še vedno ni Applovega televizorja, o katerem krožijo govorice že več let.

Vendar časnik navaja, da Zadesky vodi ekipo do 1000 ljudi. Pri takšnem obsegu sodelujočih bi bil to zelo resen projekt, sklepa. Pri Applu na vprašanja o projektu niso odgovorili.

Pred tem je tudi poslovni časnik Financial Times poročal, da Apple zaposluje avtomobilske inženirje, ter da tajna skupina več deset sodelavcev dela na "avtomobilskih izdelkih". Ugibanja o morebitnem Applovem avtomobilu krožijo že nekaj dni, pojavila pa so se potem, ko se je izvedelo, da je Apple v Kaliforniji najel črn tovornjak, opremljen z nenavadnimi kamerami.

Najprej so domnevali, da Apple z novim avtomobilom dela nove posnetke za svoje zemljevide. A vse bolj so se krepili namigi o lastnem avtomobilskem projektu tega proizvajalca mobilnih telefonov in računalnikov.

Razvoj avtomobilov traja več let in zahteva veliko denarja. Applova ekipa naj bi trenutno raziskovala različne kovine in druge materiale za proizvodnjo avtomobila. Vsekakor pa si Apple lahko privošči drage eksperimente: koncern premore 178 milijard dolarjev in predvsem zahvaljujoč dobri prodaji iphonov beleži milijardne dobičke.

Morebitni icar pa ne bi bil prvo vozilo iz Silicijeve doline. Tudi internetni velikan Google že dlje časa razvija tehnologije za avtomobile brez voznika in je lani predstavil prvo vozilo lastne proizvodnje. Gre za dvosedežnik na električen pogon, ki ga v celoti upravlja računalnik in je brez volana ter stopalk.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Članki
Kako so v Applu vrednost družbe zvišali prek tisoč milijard dolarjev in komu se smeji
Finance
FinanceAlbina Kenda Kako so v Applu vrednost družbe zvišali prek tisoč milijard dolarjev in komu se smeji

Ameriški Apple ni prva, temveč druga družba, ki je preskočila bilijonsko mejo tržne kapitalizacije, je pa njen preskok - k temu so pripomogli odkupi lastnih delnic - gotovo najodmevnejši

FINANCE
Slovenija
Apple odlično začel leto
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Apple odlično začel leto 1
FINANCE
Manager
Kaj novega so pripravili pri Applu
Manager
ManagerMiran Varga Kaj novega so pripravili pri Applu 2

Prejšnji teden je bil v ZDA »dan Appla«, tako ga vsaj imenujejo privrženci znamke z logotipom odgriznjenega jabolka. Priča smo bili novim mobilnikom in pametni uri.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Članki
(graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju?
Finance
FinanceAlbina Kenda (graf) Huawei je prehitel Apple, da se kadi. Kako pa je sicer šlo Applu v drugem četrtletju? 4

V več kategorijah je presegel pričakovanja analitikov, zato so njegove poslovne rezultate na trgu sprejeli zelo pozitivno – z rastjo tečaja delnice.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)