Avto

Kateri so pametnejši, vaši ali elektronski?

Ko gre na snegu zares, pozabite na zaviranje z motorjem, na previdnost na zavori, plinu,... rešila vas bo le odločnost

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.02.2015 10:54
Čas branja: 2 min

V starih, nekateri nostalgiki jim radi rečejo zlatih časih avtomobilizma, je bilo na cesti vse prepuščeno vozniku. Hitre in prave reakcije so dobre voznike ločile od slabih, dobre dirkače od povprečnih. Nato se je v človeško pamet pričela vmešavati elektronska, do danes počasi in učinkovito, v bližnji prihodnosti bo celo prevzela vajeti. Do takrat pa je z elektroniko najbolje dobro sodelovati, zaradi varnosti in še tistih nekaj preostalih užitkov za volanom.

Nekdanji voznik Formule 3 in šef oplovih inštruktorjev Sascha Bert, je bil pretekli teden na zimskem treningu v avstrijskem Thomatalu zelo jasen. "Pozabite na stara pravila, ki so vam jih vcepili starši, tudi inštruktorji v avtošolah. Ko gre na snegu, ledu zares, zavirajte na polno. Avto ne bo odneslo, saj bo za stabilnost poskrbela varnostna elektronika, le z grobim zaviranjem pa boste dosegli maksimalni zavorni učinek. Nežnost pa je potrebna, ko avto drsi iz zaledenelega zavoja. Denimo pri dodajanju volana, saj bodo pnevmatike le tako zadržale stik s podlago. Ob tem ne pozabite dodajati plina, čeprav je to zadnje na kar boste takrat pomislili. Pogon, skrbno nadziran z elektronskimi možgani avtomobila, vas bo potegnil iz zavoja." Ob tem je dodal, da tudi današnja elektronika ni vsemogočna, meje postavljate sami, reakcije so prav tako vaše. Zelo dobro pa je, če znate elektroniko uporabiti v svoj prid, z njo sodelovati in kar največ potegniti iz elektronskih možganov avtomobilov. Kateri možgani so torej pametnejši, vaši ali elektronski? Pustite ego ob strani in uporabljajte oboje.

Ne enih, ne drugih pa niso uporabljali v Elektro Primorska, ko so za javni razpis za nakup devetih službenih vozil tehnične kriterije pisali oziroma kar prepisovali iz volkswagnovega, škodinega in peugeotovega kataloga. Tako si pač Primorci predstavljajo javni nakup - šolski primer kako se tega ne počne.

Podobno žalostno zgodbo piše predor Markovec, ki se spreminja v jamo brez dna.

Pravi konkurenčni boj pa se odvija med tremi nemškimi znamkami BMW, Audi in Mercedes-Benz. Da se žarišče iz Evrope seli na Kitajsko, je popolnoma nepomembno. Pozitivne učinke globalne rasti Nemcev je ob tem mogoče občutiti tudi na našem trgu.

Za uspeh Nemcev ta zaslužni tudi odlična tehnologija in tradicija. Mercedes-Benz jo neguje na več področjih, ko gre za štirikolesni pogon, to počne že 30 let.

Vse višje prodajne cilje pa zgolj s klasičnimi razredi tudi Nemci že dolgo ne morejo več dosegati, to pa je poglaviten razlog, da se je BMW spustil tudi v boj za družinske kupce s precej običajno serijo 2 gran tourer za sedem potnikov. Zelo drugačen BMW se bo na trgu za kupce boril z manj prestižnimi znamkami, med njimi tudi s Fordom, ki močno povečuje vlaganja v tovarno v Valenciji. Ford BMW že vrača rokavico s focusom RS s 320 konjiči, ki se sproščajo prek vseh štirih koles. Številke in zasnova divjega forda sta močno podobni bavarskemu 135i xDrive.

Boja Nemcev se lahko veselijo kupci avtomobilov in delničarji teh podjetij, za veselje ima razlog tudi tisoč renaultovih delavcev, ki so se pridružili velikanu z rekordnimi prodajnimi številkami. Veselje, ne strahu, pa lahko v otroško družbo prinese tudi takšen orjak, kot je citroën jumper.

Da zvezde niso večne, predvsem pa občasno izgubijo svoj sijaj, dokazuje zgodba o Tesli, ki je dobila nov epilog. Tesline, najbrž le začasne, težave pa ustvarjajo nove priložnosti za tekmece. Med njimi se je pojavil švicarski športnik quant F, ki ga napaja morska voda.

Preberite si še, kateri so najboljši, kateri najnevarnejši vozniki v Evropi in za konec preletite še značilno ameriško zgodbo o Jamesu Robertsonu, delavcu iz Detroita ki je v službo in nazaj vsak dan pešačil 33 kilometrov; danes se vozi z novim fordom taurusom. Robertson je brezplačno prišel do novega avta, Ford za ugoden denar do odlične promocije.

pasica avto pismo urednika

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednjega boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avto panoge na enem mestu, delite ga tudi s prijatelji, sodelavci,...Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden Vam želim

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P.S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri
Avto
AvtoMiloš Milač Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri

Razburljiv teden je prinesel prve vtise z novim mercedes-benzom razreda A, kar dva fordova SUV, ministre z najdražjimi avtomobili, pa tudi tiste bolj skromne, odpravo omejitev na Kitajskem, dobitnike Pirellijevega koledarja, radarski maraton in kar 824 kršiteljev in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018