Avto

Švedi najboljši vozniki v Evropi, Italijani najnevarnejši

Tako so ocenili Evropejci, ki so sodelovali v javnomnenjski raziskavi - Slovencev anketa ni zajela

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.02.2015 11:53
Čas branja: 1 min

Švedi se za volanom vedejo najbolj odgovorno, Italijani so najnevarnejši vozniki, Grki pa so prvaki v "neciviliziranem" vedenju v prometu, so ocenili Evropejci, ki so sodelovali v javnomnenjski raziskavi.

promet-rim1-xx.1407260543.jpg.s.960px.jpg

Anketiranci so v odgovoru na vprašanje, v kateri državi se vozniki vedejo najbolj odgovorno, najpogosteje izbrali Švedsko (37 odstotkov), Nemčijo (27 odstotkov) ter veliko Britanijo in Nizozemsko (obe po 11 odstotkov). Med najnevarnejšimi vozniki je 31 odstotkov vprašanih izpostavilo Italijane; tako je menilo tudi 58 odstotkov Italijanov. Na drugem mestu so Grki z 20 odstotki.

"Pri Slovencih me najbolj motita nepotrpežljivost in stresna vožnja. Na desno stran vozišča sem se že privadila, mi je pa zelo grozno, kako tukaj vozite, ko ne pustite dovolj prostora med avtomobili," pa je svoj vidik vožnje po Sloveniji pred dnevi za Siol podala Angležinja Adele Gray, ki si je svoj dom našla v Radovljici.

Na vprašanje, kako pogosto so kot vozniki nespoštljivi ali žaljivi do drugih udeležencev v prometu, je 56 odstotkov anketirancev priznalo, da se za volanom vsaj občasno vedejo necivilizirano. Med Grki jih je neprimerno vedenje v avtomobilu priznalo kar 74 odstotkov. V vseh desetih državah, v katerih so izvedli anketo, so vprašani menili, da so ceste nevarne in da bi bilo težko znižati število umrlih v prometnih nesrečah. Ta odgovor je izbralo kar 45 odstotkov vprašanih.

Anketo o obnašanju v prometu je po internetu izvedel inštitut Ipsos, v njej pa je sodelovalo skupno 10.000 Evropejcev iz Francije, Belgije, Nemčije, Velike Britanije, Italije, Grčije, Švedske, Nizozemske, Španije in Poljske.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Kdo bo zmagal na švedskih volitvah?
FINANCE
Avto
Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika
Avto
AvtoUroš Božin Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika 2

Testna avtonomna vozila bodo morala biti opremljena s komunikacijskim kanalom, prek katerega bo lahko ročni nadzor nad avtom prevzel operater.

FINANCE
Manager
Kako smo v Skandinaviji testirali vozila prihodnosti
Manager
ManagerNataša Koražija Kako smo v Skandinaviji testirali vozila prihodnosti 5

»Za elektrifikacijo potrebujemo 15 minut, ne 15 let,« pravijo na Švedskem, kjer smo preizkusili rešitev za elektrificiran cestni tovorni promet. Na Finskem pa smo testirali samovozeče robotske minibuse, ki bodo kmalu na rednih mestnih linijah.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Izkupiček radarskega maratona: 824 prekoračitev in prestrašeni voznik na Gorenjskem
Avto
AvtoMiloš Milač Izkupiček radarskega maratona: 824 prekoračitev in prestrašeni voznik na Gorenjskem

Kljub opozorilom in natančnih informacijah o radarskih meritvah, si je včeraj na Dolenjskem voznik privoščil drvenje s 187 na uro, na Gorenjskem pa so našli prepočasnega voznika, ki je po avtocesti vozil 46 na uro

FINANCE
Avto
Ko pobegne zadek, ni časa za karaoke
Avto
AvtoMatej Kačič Ko pobegne zadek, ni časa za karaoke

Nič ne de, če na službenih poteh v avtomobilu prepevate na ves glas. Škodljivih posledic skoraj ne bo, povsem drugače pa je, če vam odnese zadek. Ali veste, kaj storiti, da boste na cilj prišli varno?

FINANCE
Transport in logistika
Na Švedskem smo testirali vozilo prihodnosti s pridihom 120 let stare tehnologije
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Na Švedskem smo testirali vozilo prihodnosti s pridihom 120 let stare tehnologije 1

Po elektrificirani cesti smo se poskusno vozili s Scanijinim hibridnim tovornjakom, opremljenim s Siemensovim pantografom

FINANCE
Avto
Kako je delovni stroj postal pametni osebni pomočnik
Avto
AvtoBoštjan Paušer Kako je delovni stroj postal pametni osebni pomočnik

Novi mercedes-benz sprinter bo ponujal od upravljanja voznega parka, sledenja vozilom, komunikacije z voznikom do beleženja voznikovih aktivnosti, dinamičnega načrtovanja servisov ter analize prometnih nesreč