Avto

Kakšni kupci in kateri tekmeci čakajo na mazdo2

Kupci pri majhnem avtu danes pričakujejo opremo, ki jo je bilo včasih mogoče naročiti in dobiti zgolj v večjih in dražjih vozilih

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.02.2015 22:30
Čas branja: 3 min

Električno pomična stekla, daljinsko centralno zaklepanje, ABS in ESP so že vrsto let nepogrešljiv del opreme tudi najcenejših vozil, za uspeh v »cliovem« razredu pa je danes potrebno veliko več. Vsak nov model kupcu danes ponuja tako rekoč vse, kar imajo veliki - med njimi je tudi nova mazda2.

Mazda2-barcelona1.1423595104.jpg.o.600px.jpg
Mazda2 v razred majhnih avtomobilov prinaša skorajda vse, kar imajo veliki. To pa je danes že kar nujno za tržni uspeh.

1.1423595336.jpg.o.240px.jpg

Kupci pri majhnem avtu danes pričakujejo opremo, ki jo je bilo včasih mogoče naročiti in dobiti zgolj v večjih in dražjih vozilih. Samodejna klimatska naprava, velik zaslon na dotik, navigacija, povezljivost s pametnim telefonom, velik nabor varnostno-asistenčnih sistemov, radarski tempomat, pametni ključ, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, usnje, ergonomski sedeži, sodobni avtomatski menjalnik, celo projicirni zaslon in polni LED-žarometi so si tako poiskali pot tudi v avtomobilski razred, v katerem pri nas kraljuje renault clio.

Včasih goli, danes bogato založeni

Proizvajalci številne »sladkorčke« seveda tudi zaračunajo. Tako so danes majhni avtomobili dražji, kot so bili včasih, vendar kupec za svoj denar že v osnovni različici dobi veliko opreme. Na vrata »cliovega« razreda bo tako marca z opremo dobro založena potrkala nova mazda2, ki v najvišjih stopnjah opreme ponuja skorajda vse, kar ta hip ponuja svetovna avtomobilska industrija.

Mazda-2-barcelona.1423595100.jpg.o.600px.jpg

Že seznam varnostnoasistenčnih sistemov pod skupnim imenom i-Activsense je dolg, vsebuje sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, zaznavanje ovir za vozilom, asistenta za dolge žaromete in speljevanje v klanec, opozorilnik pred nenamernim zapuščanjem voznega pasu in zelo uporabno samodejno zaviranje v sili med štiri in 30 kilometri na uro. Kot prva v razredu ob tem ponuja tudi popolne LED-žaromete in projicirni zaslon, na seznamu opreme pa ni radarskega tempomata, ki ga poznata škoda fabia in volkswagen polo ter kamere za pomoč pri vzvratni vožnji.

Vsak četrti je »clio«

Majhni avtomobili v Sloveniji ostajajo najbolj priljubljeni. Njihov delež v prvih registracijah je lani znašal 27,6 odstotka, razredni prvak pa je bil s skoraj 3.600 primerki renault clio. Gneča v tem razredu je neznosna, letos bo odločitev kupcev še težja tudi zaradi številnih prenov (toyota yaris) in novosti (hyundai i20, mitsubishi space star, opel corsa, škoda fabia), ki se jim bo kmalu pridružila še mazda2. Sami smo jo že preizkusili, več o atraktivni japonki v članku na spletu (Najmanjša Mazda ima vse, kar premorejo veliki).

Pri nas načrtujejo prodajo 250 vozil

Japonci od svojega najmanjšega modela pričakujejo veliko, z močnimi tekmeci v razredu naj bi se mazda2 na krilih tehnologije Skyactiv bojevala tudi s privlačnim videzom oblikovanja KODO, sodobno notranjostjo in spodobnimi atmosferskimi motorji. Letno naj bi po svetu našla 200 tisoč kupcev, v Evropi 40 tisoč, pri nas je zastopnik veliko bolj zadržan. Medtem ko je prejšnja generacije mazde2 na začetku svoje prodajne poti letno prepričala prek 500 kupcev, zdajšnji načrti uvoznika znašajo le polovico te številke.

Mazda-2-notranjost.1423595102.jpg.o.600px.jpg

Večja in precej bolje opremljena

Nova generacija mazde2, ki je glede na predhodnico zrasla v vse smeri ter zdaj v dolžino meri 406 centimetrov, k nam prihaja sredi marca. Najbolj osnovna izpeljanka G75 brez klimatske naprave bo na voljo za 9.990 evrov, normalno opremljena pa bo dobrega tisočaka dražja. Kot pravi Dimitrij Vušnik, koordinator za poprodajo v Mazdi Slovenija, bo najbrž najbolje prodajana bencinska G90 s srednjim paketom opreme attraction in osrednjim sedempalčnim zaslonom na dotik za 13.890 evrov.

Mazda2-barcelona2.1423595103.jpg.o.600px.jpg

Pri nas je clio že dolgo kralj

Čeprav mazda2 s svojimi aduti napeljuje na to, da bi lahko bila poglavje zase v cliovem razredu, jo čaka težko delo. V Sloveniji pogled na lestvico največkrat registriranih vozil v B-segmentu namreč že leta ne ponuja večjih presenečenj. Na vrhu je clio, sledita volkswagen polo (2.430) in opel corsa (1.279 vozil), tukaj so še peugeot 208, dacia sandero, ford fiesta, škoda fabia, citroën C3...

Križanci in športni terenci na pohodu

Med pola in corso pa se je lani zrinil kompaktni Renaultov križanec captur s skoraj 1.400 primerki. Prav manjši športni terenci oziroma križanci so tisti, ki se vse bolj množijo, z vsestransko uporabnostjo terenskega vozila in merami ter udobjem kombilimuzin pa navdušujejo kupce. Poleg capturja sta bila lani pri nas namreč močna igralca nissan juke (909 vozil) in peugeot 2008 (450 vozil), upoštevaje razred malih športnih terencev pa tudi opel mokka s 453 vozili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

05.02.2015
FINANCE
Avto
Spopad 13 malih avtomobilov v velikem primerjalnem testu
Avto
AvtoMiloš Milač Spopad 13 malih avtomobilov v velikem primerjalnem testu 6

Veliki test PRIMA malčkov razreda B opozarja, kako dober je v resnici prodajni prvak renault clio, da cena ne pomeni nič, dokler ne preveriš opreme, in da japoncev iz ozadja še zdaleč ne gre spregledati

FINANCE
Avto
V Detroitu slavijo terence in poltovornjake, kaj pa bomo vozili v Evropi?
Avto
AvtoUroš Božin V Detroitu slavijo terence in poltovornjake, kaj pa bomo vozili v Evropi?

Zadržan nastop evropskih proizvajalcev so dopolnili trojica iz Detroita in japonski proizvajalci

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Še en volkswagen, ki bo povzročil vihar na slovenskem trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Še en volkswagen, ki bo povzročil vihar na slovenskem trgu 40

Ne tako majhen, precej drag, a vsebinsko zelo bogat in očitno zelo trendovski volkswagen T-roc se je postavil nad tekmece. Že letos želi na sam prodajni vrh, prepričal naj bi 1.800 Slovencev.

FINANCE
Avto
Slovenci planili po avtomobilih: Padel nov rekord, jeseni se obetajo podražitve
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenci planili po avtomobilih: Padel nov rekord, jeseni se obetajo podražitve 1

Prodaja novih avtomobilov od leta 2014 močno in stabilno raste, množijo se športni terenci, med znamkami pa se najbolj krepi Skupina Volkswagen

FINANCE
Avto
Liliputanski zunaj, skoraj megalomanski znotraj
Avto
AvtoJanez Kovačič Liliputanski zunaj, skoraj megalomanski znotraj 1

Mitsubishijev space star je dimenzijski malček, ki ugaja z notranjo prostornostjo in preseneča z zavestno odsotnostjo tako zveličavnega multifunkcijskega zaslona