Avto

Elektro Primorska v javni nakup kar s volkswagnovim katalogom

Na Elektru Primorska avtomobile javno kupujejo na podlagi zahtev, prepisanih iz katalogov Volkswagna in Peugeota, Mors objavil zahteven in pošten razpis za 272 vozil, ki mu ne bo kos vsak ponudnik

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.02.2015 22:30
Dopolnjeno: 10.02.2015 23:17
Čas branja: 2 min

Sedemstopenjski samodejni menjalnik, dva tisoč kubičnih centimetrov, moč najmanj 170 kilovatov, parkpilot... Ne, ne gre za katalog volkswagna passata, ampak za javni razpis Elektra Primorska. »Te zahteve so nujne za učinkovito in varno vožnjo,« odgovarjajo v družbi. Morsov razpis je bolj pošten, a precej zahteven za izvajalca.

PASSAT-2014-062b.1423594958.jpg.o.600px.jpg
Na Elektru Primorska avtomobile javno kupujejo s pomočjo kataloga, njihova izbira so passati, peugeot 508 in škoda octavia.

Pregledali smo dva javna razpisa, ki se sicer močno razlikujeta po obsegu, razpis Elektra Primorska ima rok oddaje ponudb do prihodnjega torka, predvideva najem le devetih vozil, s katerimi bodo zamenjali dotrajana. Morsov razpis pa je eden izmed večjih v zadnjih letih, saj bo ministrstvo za obrambo kupilo kar 272 vozil s sukcesivno dobavo v prihodnjih treh letih, zadnji rok za oddajo ponudb pa je čez dober mesec dni.

Javni razpis, ki ne skriva, da je pisan na kožo

Pri prvem razpisu elektropodjetja smo se za kratek čas vrnili v preteklost, ko so javna podjetja še očitno prirejala tehnične zahteve javnih razpisov tako, da je navadno ustrezal le en ponudnik. Na Elektru Primorska so bili v razpisnih pogojih namreč zelo jasni, saj so tehnične zahteve dobesedno prepisali iz Volkswagnovega kataloga, ob tem pa so še v naslovu vsakega razpisnega sklopa zapisali izbrani model, denimo volks­wagen passat variant highline 2.0 TDI 4motion ali enakovredno. Enakovrednega vozila pa na trgu preprosto ni, saj v tem primeru nobeden od ponudnikov nima v ponudbi karavana z dizelskim motorjem prostornine največ dva tisoč kubičnih centimetrov, močjo najmanj 170 kilovatov, navorom med 450 in 500 newtonmetri in s parkirnim sistemom Parkpilot, ki je dejansko Volkswagnova blagovna znamka, ter prostornino prtljažnika od 650 do 1.750 litrov, ki ustreza le passatu karavanu.

Financira pa jih lahko kdorkoli, pravijo na Elektru Primorska

V javnem podjetju so si javno izbrali še pet passatov z nekoliko drugačno sestavo opreme in motorja, dva peugeota 508 in škodo octavio. Na naše vprašanje, kako pojasnjujejo izločevalna merila razpisa, so nam na Elektru Primorska odgovorili, da so pogoje oblikovali na podlagi pregleda možnih funkcionalnosti vozil v srednjem cenovnem razredu vozil, ter navedli tiste, za katere menijo, da so nujne, ter tudi nekatere, za katere menijo, da so koristne za učinkovito in hkrati varno vožnjo zaposlenih. V družbi so še pojasnili, da so predmet naročila storitve operativnega najema vozil, in ne nakup vozil, ponudbo pa lahko odda katerakoli lizinška hiša iz Slovenije ali tujine.

Morsov razpis odprt, a tudi velik zalogaj

Drug javni razpis je pred kratkim objavil Mors, gre pa za nakup 272 vozil, ki jih bo ponudnik dobavljal sukcesivno v prihodnjih treh letih, od tega 192 osebnih vozil, 40 dostav­nih in 40 vojaških. Prebiranje 72-stranske razpisne dokumentacije dokazuje, da so se pri Morsu bolj resno lotili izbiranja vozil, saj so zapisali tudi formule, s katerimi bodo ocenjevali stroške uporabe in servisiranja vozila. Ob tem so v največjem sklopu 180 vozil zapisali odprte razpisne pogoje, pri prostornini motorja so postavili zgornjo mejo 1.600 kubičnih centimetrov, pri moči pa spodnjo mejo 77 kilovatov, ki daje možnost kandidature več ponudnikom. S tem so tudi izpolnili zahteve javnega naročanja. Posebnost Morsovega razpisa pa je v precejšnji zahtevnosti v več sklopih, denimo sprotne dobave vozil po potrebi naročnika v prihodnjih 36 mesecih in garancija cene za celotno obdobje dobav. Po besedah Roka Pirca iz družbe Summit Motors, Fordovega distributerja, je omenjeni razpis kar velik zalogaj, ki se ga ponudniki težko lotijo brez izdatne podpore tovarn, ki lahko jamčijo za sprotne dobave vozil in ceno. Ker gre za precejšnjo količino vozil, sukcesivne dobave lahko pomenijo tudi, da bi moral ponudnik vozila dalj časa imeti v zalogi, kar pomeni tudi finančno breme. Morsovemu razpisu se bodo kljub zahtevnosti posvetili, pričakujejo pa težak boj za posel.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

AGROBIZ
Novice
V prvem polletju bodo kmetje na 11 razpisih prišli do denarja za naložbe
Agrobiznis
NovicePetra Šubic V prvem polletju bodo kmetje na 11 razpisih prišli do denarja za naložbe

V drugi polovici leta kmetijsko ministrstvo napoveduje še osem razpisov in opozarja, da predvideni termini objave razpisov le informativne narave in se lahko spremenijo

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: agencija za raziskovalno dejavnost, kmetijsko ministrstvo, občine ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: agencija za raziskovalno dejavnost, kmetijsko ministrstvo, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: ministrstvo za izobraževanje, podjetniški sklad, občine ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: ministrstvo za izobraževanje, podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Subvencije
Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja

Podjetja lahko pri naših južnih sosedih še vedno dobijo subvencije za investicije, kar je denimo v Sloveniji mogoče dobiti le na problemskih območjih

FINANCE
Subvencije
V kratkem bodo na voljo tudi subvencije za Maribor s širšo okolico
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin V kratkem bodo na voljo tudi subvencije za Maribor s širšo okolico

Na voljo bo 1,36 milijona evrov, a le v kombinaciji z jamstvom regijske sheme

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)