Avto

Caddyjevo četrto rojstvo

Volkswagen caddy je v četrti generaciji ohranil svoj raznoliki značaj: dve izvedenki, različni dolžini, sedem motorjev, dve vrsti pogona,... Malenkost dražji naj bi letos pri nas pritegnil 400 kupcev

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.02.2015 10:16
Čas branja: 4 min

IMG-2559.1423212436.JPG.s.960px.jpg

Volkswagen caddy je tudi v svoji četrti generaciji ohranil svoj raznoliki značaj: dve izvedenki (potniška in gospodarska) in s tem dve različni dolžini, sedem motorjev (trije bencinski, štirje dizelski in varianta na stisnjen zemeljski plin), dve vrsti pogona (na prednji kolesi ali štirikolesni 4Motion), štirje menjalniki (dva ročna in dva samodejna), pa številne opremske in posebne različice. Toda tudi tokratna generacija, ki bo pri nas na voljo septembra, želi ostati na evropskem, nemškem in tudi slovenskem tržnem Olimpu.

IMG-2562.1423212546.JPG.s.960px.jpg

Caddy, ki nastaja tudi v tovarni v poljskem Poznanu (v tej največji slovanski državi znotraj EU ima Volkswagen (VW) tri tovarne, četrto gradijo in bo začela velikega crafterja izdelovati prihodnje leto), je v zadnji generaciji doživel kar 1,5 milijona ponovitev, kar je nedvomno ugodna številka. Še bolj ugoden je podatek o lanskem poslu doma, torej v Nemčiji, kjer si je odrezal kar 42,9-odstotni tržni delež v svojem razredu.

IMG-2585.1423212254.JPG.c.960px.jpg

Tudi v evropskem merilu šteje med razveseljivo uspešne (19,4-odsotni tržni delež), na slovenskem trgu pa si je lani novega caddyja v tej ali oni karoserijski varianti omislilo nič manj kot 900 kupcev (približno 600 se jih je odločilo za gospodarsko, dobrih 300 za potniško verzijo). Glede na bistveno pomanjkljivost - vsaj na slovenskem tržnem prostoru - ki se kaže v censki nekonkurenčnosti, je caddyjev dosežek presenetljiv, za konkurenco pa (morda) premisleka vreden.

IMG-2586.1423212682.JPG.c.960px.jpg

Najbolje je šla pri nas v promet različica, ki jo je poganjal 1,6-litrski TDI dizelski agregat s 75 kW7102 KM, kar verjetno potrjuje domnevo o pomembnosti nekaj skromnejše porabe. Razumljivo je, da imajo v Wolfsburgu, kjer je doma VW, z novim caddyjem vsaj enake ali celo bolj ambiciozne tržne načrte.

IMG-2577.1423212800.JPG.s.960px.jpg

Caddy se navzven kaže s karoserijskimi potezami, ki jih imajo tudi drugi avtomobili tega koncerna - lani je koncern VW v globalnem pogledu naredil oziroma prodal 10,1 milijona vozil in za dobrih 90 tisoč zaostal za japonsko Toyoto, ki je ohranila lovoriko največje avtomobilske hiše na obli - toda pri tem avtomobilu bi smele in celo morale biti malenkost bolj v ospredju nekatere druge lastnosti.

IMG-2576.1423212937.JPG.s.960px.jpg

Ker je bila tokrat na vrsti nekakšna predpremiera in smo si ga imeli priložnost zgolj ogledati in (še) nič voziti, je smiselno zapisati še marsikaj drugega. Dimenzijsko se nič spremenil, saj se v osnovni dolžinski varianti potegne do dobrih 4.405 milimetrov. V izvedbi maxi pridobi velikih 470 milimetrov, pri čemer se medosna razdalja poveča z običajnih 2.681 milimetrov na 3.006 milimetrov.

IMG-2578.1423213195.JPG.c.960px.jpg

V potniški izvedbi je mogoča kombinacija s petimi ali sedmimi sedeži, vedno ima drsna vrata (z udobno širino 700 milimetrov) na desni strani, kar velja tudi za gospodarsko različico. Pri tej je na voljo najmanj 3,2 kubičnega metra tovornega prostora, pri potniški varianta je prtljažnik odvisen od števila sedežev: najmanj 2.850 litrov (petsedežnik, krajša medosna razdalja) ali družinsko in dopustniško uporabnih 3.700 litrov pri petsedežni maxi izvedbi.

IMG-2580.1423213324.JPG.c.960px.jpg

Pri motorjih, menjalnikih in pogonu je izbira pestra, kar ne bi smelo biti vesoljno presenečenje. Pod črto je na voljo skupaj osem pogonskih agregatov, ki vsi ustrezajo okoljskemu normativu euro 6 in so zato serijsko opremljeni s sistemom start/stop. Malenkost bolj so glede na naravo caddyja v ospredju dizli, ki so štirje, vsi iz znane serije TDI, pri čemer ponujajo moč v razponu od najmanj 55kW/75 KM do največ 110 kW/150 KM.

IMG-2590.1423213471.JPG.s.960px.jpg

Bencinski motorji so trije, vsi TSI, vmes je tudi trivaljnik z gibno prostornino 1,0-litra, sicer pa je moči od najmanj 62 kW/84 KM do največ 92 kW/125 KM. K tej druščini tovarna prišteva tudi novi agregat na stisnjen zemeljski plin TGI. Ta ima po novem 1,4, prej pa 2,0-litra ghibne prostornine. Do 81 kW/110 KM mu pomaga turbinski polnilnik, tovarna napoveduje prihranek 1,7 kilograma plina na sto kilometrov v primerjavi s prejšnjim motorjem. Prijazno za žep, še bolj za okolje.

20150201VR004

Pogon gre, tako kot prej, na prednji kolesni par, seveda je oziroma bo na voljo tudi štirikolesni 4Motion. Pestrosti motorne ponudbe se pridružuje tudi pestra ponudba menjalnikov: tistim, ki prisegajo na klasiko, bodo ponudili 5 ali 6-stopenski ročni menjalnik, drugim sedaj dovolj znani DSG z dvojno sklopko in 6 ali sedmimi stopnjami. 4Motion je mogoče kombinirati s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in TDI motorjem s 90 kW, DSG si je mogoče omisliti pri najmočnejši dizelski varianti s 110 kW.

20150123VR001

Ponudba opreme je pri potniški izvedenki razvrščena v bolj ali manj znane pakete: conceptline (ta nadomešča prejšnjega startline), pa trendline, comfortline in povsem na vrhu skoraj butični highline. Tudi v četrti generaciji bo naprodaj caddy kot avtodom, le da se bo po novem imenoval beach (prej tramper), za konec leta je napovedan bolj terensko orientirana različica cross. Za začetek in večje navdušenje bodo ob začetku prodaje četrte generacije ponudili posebno izvedenko z oznako Generation Four, ki se kaže očem z vrsto dopadljivih dodatkov (lahka kolesna platišča, kromirani dodatki ipd.).

20150123VR003

Seveda so že bolj ali manj pozabljena zgodovina časi, ko so bili avtomobili kot je caddy, opremsko in sicer oskubljeni do te mere, da je bilo na voljo res najnujnejše. Asistenčni dodatkivseh vrst in namena imajo že nekaj časa domovinsko pravico tudi v caddyju. ABS, ESC so razumljivi sami po sebi, a ima avto tudi številne druge elektronske dodatke: front assist skrbi za ustrezno razdaljo do spredaj vozečega vozila, elektronika pomaga zavirati v sili (pri hitrosti nižji od 30 km/h), ob pomoči aktivnega tempomata vzdrževati nastavljeno hitrost in tudi varnostno razdaljo ipd.

20150123VR005

Jasno je, da tudi pasivna varnost ni več omejena zgolj na zračno blazino za voznika ali morda še sovoznika, kajti že od druge stopnje opreme (trendline) ima potniška verzija stranski zračni blazini in zračni zavesi ipd. Brez infotainmenta tudi ne gre, pri čemer je mogoče številnim sistemom (navigaciji, radijskemu sprejemniku) ukazovati tudi preko pet ali 6,3-palčnega zaslona na dotik. Vse to dokazuje, da se caddy (in tudi konkurenca) avtomobilsko civilizira, modernizira in se v vsaki izvedbi veliko bolj kot prej spogleduje z osebnimi avtomobili.

20150123VR015

Za konec še o letošnjih prodajnih načrtih na slovenskem trgu: za caddyja naj bi se ogrelo vsaj 400 kupcev, kar je glede na lansko prodajo verjetno uresničljivo. Morda bi bilo še nekaj bolj, če se napoved, da bo v svoji četrti izvedbi malenkostno dražji, ne bo uresničila.

Foto: Janez Kovačič, Volkswagen

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem
Avto
AvtoMiloš Milač Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem

Nemška avtomobilska znamka Volkswagen je lani dosegla vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegla proizvodnjo šest milijonov vozil, na Kitajskem pa prodajo tri milijone vozil

FINANCE
Avto
Volkswagen na zemeljski plin, ki bi lahko izrinil dizelskega
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen na zemeljski plin, ki bi lahko izrinil dizelskega 5

Glavna prednost caddyja na plin je seveda cena energenta, ki je z 0,99 (v Ljubljani) oziroma 1,098 evra (na Jesenicah) občutno nižja kot cena bencina ali dizelskega goriva. Obenem je manjša tudi poraba, štiri kilograme na sto kilometrov, dizelski denimo porabi 4,4 litre na sto kilometrov, bencinski pa 5,8 litra.

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Volkswagnu težave ne pridejo do živega
FINANCE
Avto
Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal
Avto
AvtoAlbina Kenda Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Manager
Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav
Manager
ManagerSabina Petrov Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav

45 tisoč oškodovancev zaradi afere Dieselgate je v Sloveniji, kažejo podatki Zveze potrošnikov Slovenije.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.