Avto

50 milijonov Hidriji prinašajo novi posli s PSA in BMW

Idrijska Hidria je sklenila novo pogodbo s francoskim proizvajalcem avtomobilov PSA Peugeot Citroen vredno 30 milijonov evrov. Dogovarjajo se tudi z BMW, vrednost posla je 20 milijonov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

05.02.2015 14:22
Čas branja: 2 min

Spodnjeidrijska Hidria po dogovoru o finančnem prestrukturiranju, ki ga je pred kratkim sklenila z bankami, uspešno pridobiva nove posle. Tokrat je sklenila novo pogodbo s francoskim proizvajalcem avtomobilov PSA Peugeot Citroen, vredno 30 milijonov evrov, v okviru katere mu bodo dobavljali ogrevalne svečke. Napovedujejo tudi nov posel z BMW.

20150205-121517-LLS

Družba Hidria AET, ki sestavlja korporacijo Hidria, bo multinacionalki Peugeot Citroen, drugemu največjemu proizvajalcu dizelskih motorjev na svetu, v obdobju 2017-2022 dobavljala ogrevalne svečke za njihov osrednji dizelski motor DV5R, je povedal predsednik poslovodnega odbora in izvršni direktor Hidrie Iztok Seljak.

"Pogodba je pomembna zaradi neposrednega učinka na rast obsega prodaje in dobičkonosnosti, verjetno pa je še bistveno večji pomen pogodbe v tem, da smo se z njo dokončno pozicionirali kot postopoma vodilni svetovni proizvajalec z najbolj inovativnimi rešitvami v tem segmentu in da se nam na podlagi te pogodbe že v prihodnjih tednih in mesecih obetajo nove - v tem in še večjih obsegih," je dejal Seljak.

Vodja avtomobilskega dela v Hidrii Aleš Šuligoj je pojasnil, da je osrednja funkcija ogrevalne svečke, ki jo bodo dobavljali Francozom, hladni zagon in zmanjševanje emisij v fazi segrevanja motorja na delovno temperaturo. "Naši inženirji so za PSA razvili izdelek, ki v dveh sekundah na konici izdelka doseže 1000 stopinj," je povedal in spomnil, da je avtomobilska industrija zelo zahtevna panoga. "Množična proizvodnja zahteva nesporno kakovost."

seljak-iztok12-us.1390331025.jpg.c.960px.jpg
Iztoka Seljaka veseli, da jim je uspelo poleg danes predstavljene pogodbe skleniti še en pomemben posel, ki je vreden 20 milijonov evrov, predstavili pa ga bodo v prihodnjih tednih. O podrobnostih danes zato še ni želel govoriti, je pa razkril, da gre za nemškega avtomobilskega proizvajalca BMW.

Zadovoljen je tudi, da so z bankami pred kratkim sklenili dogovor o pogojih finančnega prestrukturiranja. O podrobnosti zaradi sporazuma o zaupnosti ne more govoriti, je pa bilo že nekaj časa znano, da je kratkoročni dolg Hidrie prevelik.

Seljak je ocenil, da je dogovor koristen za vse deležnike in da gre za "win-win situacijo". "Hidria je tudi konceptualno zelo dober primer smiselnega in učinkovitega prestrukturiranja v Sloveniji," je dejal. Prestrukturiranje in nove pogodbe jim bodo omogočile, da bodo prihodke od prodaje z lanskih približno 250 milijonov evrov v prihodnjih letih povečali na 350 milijonov evrov letno, 80 milijonov evrov pa bodo lahko namenili za investicije v zmogljivosti in razvoj.

Seljak je z lanskim poslovanjem, ki je bilo boljše kot leta 2013, zadovoljen. Leta 2013 so na ravni skupine zabeležili 18,5 milijonov evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA), lani je narasel na 22,5 milijonov evrov, letos ciljajo na 25 milijonov evrov, postopoma pa na 40 milijonov evrov, je optimističen Seljak, ki v prihodnjih letih pričakuje približno dvoodstotno rast števila zaposlenih letno. Trenutno koncern zaposluje okoli 2340 ljudi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

01.04.2015
FINANCE
Okolje & energija
Leta 2021: slovenski e-bus, ki se bo polnil med vožnjo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Leta 2021: slovenski e-bus, ki se bo polnil med vožnjo 16

Brezžično indukcijsko polnjenje električnih vozil pri hitrosti nad 130 kilometrov na uro razvija okoli 25 slovenskih podjetij in raziskovalnih ustanov, je povedal direktor Hidrie Iztok Seljak na dogodku časnika Finance Goriški forum.

FINANCE
Avto
Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA
Avto
AvtoMiloš Milač Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA

Chopelin bo v naslednjem mandatu optimiziral prodajo in marketing za pet avtomobilskih znamk v Skupini PSA: Peugeot, Citroën, DS, Opel in Vauxhall

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
PSA lani z rekordnim dobičkom in prodajo
FINANCE
Avto
Hidrijine inovacije tudi v Audijevem štirivaljnem turbodizlu 40 TDI
Avto
AvtoMiloš Milač Hidrijine inovacije tudi v Audijevem štirivaljnem turbodizlu 40 TDI 1

Hidrijin inovativni sistem za hladni vžig je vgrajen tudi v najnovejši Audijev motor z oznako 40 TDI. Poleg tega Hidria za Audijev motor dobavlja tudi dele za 48-voltno električno omrežje.

FINANCE
Avto
Hidrijine zelene svečke bodo v vsakem tretjem evropskem dizlu
Avto
AvtoNicolas Vanek Hidrijine zelene svečke bodo v vsakem tretjem evropskem dizlu 3

Optymus PSG – žarilne svečke z zaznavanjem tlaka – so Idrijci že prodali Volkswagnu; posel je vreden sto milijonov evrov