Avto

Mini četrtič osvojil Dakar, Stanovnik končal na 28. mestu

Al-Attiyah z Minijem je zmagal drugič, Coma petič, Stanovnik pa je sloviti vzdržljivostni rally Dakar končal na 28. mestu

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.01.2015 11:29
Čas branja: 2 min

mini-dakar.1421576530.jpg.c.960px.jpg

Katarcu Nasserju Al-Attiyahu je uspelo: dobil je drugi reli Dakar med avtomobilisti in se vpisal med tiste, ki imajo na tej prestižni vzdržljivostni dirki več kot eno zmago. S svojim Minijem ALL4 Racing je dosegel četrto zaporedno zmagoslavje za to britansko znamko v lasti BMW. Serijski zmagovalec postaja tudi Marc Coma med motociklisti, letošnji uspeh je bil zanj že peti. Miran Stanovnik, župan občine Log-Dragomer, je reli tokrat končal na 28. mestu.

1421576555
"Presrečen sem, da mi je uspelo priti do cilja," je povedal Miran Stanovnik ob odličnem 28. mestu na slovitem Dakarju. (v sredini pred občinsko zastavo) Foto: miranstanovnik.com

Prireditelji relija Dakar so sklepno etapo s ciljem v Buenos Airesu zaradi močnega dežja, ki je teren spremenil v komaj prevozno blatno kopel, prekinili po drugi kontrolni točki in s tem 174-kilometrsko hitrostno preizkušnjo skrajšali za polovico.

1421576645
Miran Stanovnik je zadnjo hitrostno preizkušnjo končal s 27. časom in se v skupnem seštevku uvrstil na 28. mesto. Foto: miranstanovnik.com

"Presrečen sem, da mi je uspelo priti do cilja. Dirka je bila izjemno naporna preizkušnja za človeka in tehniko, poleg tega tako hude konkurence ni bilo še nikoli. Z uvrstitvijo med trideset najhitrejših sem zadovoljen tudi sam. Če bi bil šest sekund hitrejši, bi končal na 27. mestu, z 32 sekundami boljšim časom pa bi izenačil lansko uvrstitev na 26. mestu. A ker se zavedam, da sem vsak kilometer odpeljal po svojih najboljših močeh, se s tem ne obremenjujem," je po prihodu na cilj dejal 50-letni edini slovenski udeleženec dirke. Na dosedanjih 18 nastopih na teh dirkah je 12-krat prišel do cilja, letošnji dosežek je osmi najboljši v karieri.

Al-Attiyah pa je bil prvič na vrhu skupne razvrstitve te dirke leta 2011. Že pred startom letošnje izvedbe je bil trdno odločen, da bo uspeh ponovil. Po dveh tednih garanja po brezpotjih Argentine, Čila in Bolivije je cilj izpolnil, z novim sovoznikom Matthieujem Baumelom je premagal vse tekmece.

mini-dakar2.1421576622.jpg.s.600px.jpg

Po vrnitvi v ekipo X-raid-Team, v kateri je že sodeloval med letoma 2005 in 2009 (leta 2011 je zmagal s VW Touaregom), je Katarec izkoristil prednosti Minija, ki je zadnja leta skoraj nepremagljiv na tej dirki. Posamične etape so sicer dobivali tudi tekmeci iz drugih ekip, skupno pa je bil Mini na vrhu.

mini-dakar3.1421576921.jpg.c.960px.jpg

"Bistveno je bilo ostati na vrhu skupnega seštevka, to pa ni bilo vedno lahko. Morali smo trdo garati, a na koncu se je izplačalo. Pomagale so izkušnje in veliko treninga," je po uspehu dejal 44-letni Katarec, ki je tako še enkrat potrdil vsestransko športno nadarjenost, saj ima v svoji športni zbirki tudi strelsko olimpijsko medaljo iz Londona 2012. Al-Attiyah se je vpisal na seznam dirkačev, ki so Dakar dobili več kot enkrat, na njem pa so še Francoz Jean-Louis Schlesser in Japonec Hiroši Masuoka s po dvema zmagama, Francoza Rene Metge in Jean-Pierre Lartigue s po tremi, Finec Ari Vatanen s štirimi in Francoz Stephane Peterhansel s petimi.

coma-dakar.1421576742.jpg.s.600px.jpg

Branilec naslova med motociklisti Coma pa je brez težav zadržal vodstvo tudi po današnji zadnji. Coma je s tem še petič zmagal na Dakarju in se na lestvici najboljših izenačil s francosko dvojico Cyril Neveu in Cyril Despres, Stephane Peterhansel pa ima še eno zmago več.

coma-dakar1.1421576807.jpg.c.960px.jpg

"Ponosen sem in vesel, da sem dosegel peto zmago. O tem, da bi lovil šesto, pa je zdaj še prezgodaj govoriti. Zdaj bom najprej užival v tem uspehu," je dejal Coma. Španec je prvič slavil na Dakarju že leta 2006, ko je tekmovanje še potekalo v Afriki, potem pa dodal zmage še v letih 2009, 2011, 2014 in letos. Poleg Španca sta na stopničke stopila še Portugalec Paolo Goncalves (Honda) in presenečenje letošnjega Dakarja, Avstralec Toby Price (KTM).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
International
Why the EU's New Migration Pact Matters
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
ESG
Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih
ESG
Kje smo pri ESG
ESGAna Ivančič Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih

Analiza: ESG prinaša večje dohodke, prihranke pri stroških, večji je delež motiviranih zaposlenih in večja je verodostojnost blagovne znamke.

FINANCE
Manager
Balon trga električnih vozil resno pušča
Manager
VZPONI IN PADCI
ManagerTilen Humar Balon trga električnih vozil resno pušča

Prodaja e-avtov se je po večletni rasti prvič znašla v rdečem. Delnice največjih proizvajalcev (še) ne gredo ravno za drobiž, so pa vredne že tudi dve tretjini manj kot še pred nekaj leti. Kako (ne)srečen epilog zgodbe elektrifikacije vozil se trenutno kaže? Čeprav revolucionarna vizija prvega človeka pešajoče Tesle napoveduje drugače, bo za vlagatelje bolj verjetno slabši kot za same uporabnike e-vozil, vrednotenja namreč kažejo, da prostora za nadaljevanje upadanja tečajev še ni zmanjkalo.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska 1

Cilj ni kupovati poceni delnice, ampak dobre delnice, tudi ko se zdijo drage.

FINANCE
Podjetnik
NASVET Kako brati bilance
Podjetnik
Vse na enem mestu
PodjetnikŠpela Mikuš NASVET Kako brati bilance

Na kaj morate biti letos posebej pozorni, ko se poglabljate v številke poslovnih partnerjev, konkurence, strank ...