Avto

Nasvet ZPS: Z malo pazljivosti do velikih prihrankov pri servisih

Ali mislite, da v času garancije avta ne smete servisirati pri nepooblaščenem serviserju? Raziskava ZPS je pokazala, da to ni čisto res, prihranki pa so lahko tudi več kot 50-odstotni

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.01.2015 22:30
Čas branja: 3 min

Ko kupujemo avtomobil, morda tudi pomislimo, koliko bo stalo njegovo vzdrževanje, najbrž pa vsakogar vsaj malo preseneti že račun, ki ga je treba plačati po vsakem rednem servisu - da o nepredvidenem reševanju težav v vmesnem času ne govorimo.

Zato ni čudno, da vse več lastnikov išče cenejše alternative, pri čemer jim nad glavo stalno visi strah, da bodo zato izgubili garancijo. V času, ko se garancijske dobe podaljšujejo tudi do 7 let, je ta strah na prvi pogled še kako upravičen. Pa je res, so se vprašali pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in ponudili vpogled v iskanje cenejših alternativ za servisiranje v garancijski dobi.

avto-servis-ss.1417627433.jpg.c.960px.jpg
Mislite, da v času garancije avtomobila ne smete voziti na popravilo ali redni servis k nepooblaščenemu serviserju? V nekaterih primerih to ni čisto res.

Skrbno preberite drobni tisk

Ob hitrem pregledu slovenskega avtomobilskega trga so na ZPS ugotovili, da le redki zastopniki ponujajo "zgolj" osnovno garancijo, ki je v večini primerov 2-letna, pri nekaterih znamkah tudi 3-, 5- ali celo 7-letna, a v teh primerih je trajanje garancije pogosto vezano na število prevoženih kilometrov.

Veliko drobnega tiska in zvezdic so na ZPS našli tudi med pogoji za tako imenovano podaljšano jamstvo, ki ga trgovci radi ponujajo, a ker ne sodi v obvezno ponudbo trgovcev, posameznih jamstev ni mogoče uvrstiti pod skupni imenovalec, saj se razlikujejo že po tem, ali je treba zanje doplačati ali ne.

"Če je treba jamstvo doplačati, potrošnikom polagamo na srce, da dobro preberejo pogoje, saj zelo verjetno takšno jamstvo ne velja za vse sklope, ki so sicer del splošne garancije. Prav tako se lahko zgodi, da je v pogojih zapisana kakšna dodatna zahteva - recimo, da morajo avtomobil servisirati na povsem določenem servisu," opozarja Boštjan Okorn iz ZPS in dodaja: "Velike razlike so tudi pri trajanju jamstva. Še najmanjši problem so leta, saj bodo potrošniki pri marsikaterem trgovcu prej dosegli največje število prevoženih kilometrov, pri katerih jamstvo še velja."

Garancija je v zadnjih letih postala eden od glavnih poudarkov oglaševalskih sporočil, kar niti ne preseneča. S podaljševanjem garancije očitno želijo prodajalci obdržati kupce v svojih servisnih delavnicah dlje časa.

Merilo pri izbiri nepooblaščenega serviserja, naj bo certifikat

Ne glede na to, za kaj se potrošnik odločil, se mu zagotovo zdi, da avtomobila v času garancije ne sme voziti na popravilo ali redni servis k nepooblaščenemu serviserju.

"To ni čisto res! Podaljševanje garancije in dodatna jamstva seveda niso slovenska posebnost, avtomobilske tovarne želijo na ta način dodatno zapolnjevati svoje servisne zmogljivosti tudi drugje po Evropi. Ker bi to lahko pomenilo zaprtje samostojnih servisnih delavnic, kar bi povzročilo zmanjšanje konkurence, je Evropska komisija sprejela tako imenovano uredbo o skupinskih izjemah. V njej je natančno določeno (sicer v precejšnji pravni latovščini), v katerih primerih lahko tudi nepooblaščeni serviserji posegajo v vozila, za katere še vedno velja garancijska doba, ne da bi to povzročilo izgubo garancije," je izpostavil Okorn.

"Torej ne vsaka garažna delavnica, prava izbira je omejena na tiste ponudnike, ki imajo ustrezno potrdilo, da se na posel spoznajo. Pred izbiro alternative je zato nujno preveriti, ali takšen certifikat vaš serviser dejansko ima," še dodaja Okorn.

Skrbno izbirajte rezervne dele

V vozilo ali nanj prav tako ni mogoče nameščati katerekoli opreme in rezervnih delov; sem sodijo tudi tekočine, ki jih je treba zamenjati ob rednih servisih.

"Tudi tu morajo biti potrošniki pozorni na certifikate, ki zagotavljajo, da je posamezen rezervni del enakovreden originalnemu. Takšen certifikat vam bo z veseljem pokazal vsak odgovorni serviser, dokazuje pa, da je bil del izdelan tako, kot bi nosil oznako avtomobilske tovarne, a ga prodajajo pod drugo blagovno znamko (večinoma je to znamka izdelovalca) zunaj uradne servisne mreže. Seveda po nižji ceni," opozarja Boštjan Okorn na skrbnost pri izbiri rezervnih delov, ki bi jih za svoj avtomobil želeli izbrati po nižji ceni.

Po servisu vam pripada podrobno razčlenjen račun

Zelo pomemben dokument je tudi ustrezno in podrobno razčlenjen račun, ki ga izda servisna delavnica po opravljenem posegu. Na njem mora biti poleg cene natančno opisan material, navedeni pa morajo biti tudi normativi, saj je le tako mogoče dokazovati, da je bil avtomobil servisiran v skladu z navodili in standardi avtomobilske tovarne.

Raziskava ZPS je pokazala, da so prihranki pri rednih servisih lahko tudi več kot 50-odstotni, pri tem pa niso upoštevali morebitnih akcijskih ponudb uradnih serviserjev, ki se seveda še kako zavedajo konkurence in vzdrževanje vozila vsaj v času trajanja garancije ponudijo tudi kot ugodnost ob nakupu avtomobila.

Bodite pozorni na servisne intervale

Poudariti velja, da uredba o skupinskih izjemah ureja zgolj popravila in servisne posege, za katere ne velja garancija. Najbolj pogosto so to redni intervalni servisni pregledi ali pa popravila avtomobila po nesreči. Povsem jasno je, da se mora lastnik avtomobila glede servisnih intervalov ravnati skladno z navodilom prodajalca, saj se garancija le tako ne prekine.

Pri ZPS opozarjajo, da so nekatere avtomobilske tovarne zelo občutljive in lahko se zgodi, da garancija ne bo več veljala že, ko boste servisni interval zamudili zgolj za nekaj kilometrov ali dni. Prav tako je povsem logično, da se za vsa garancijska popravila vedno odpravite k pooblaščenem serviserju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike
Finance
ELEKTRIKA
Tanja Smrekar Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 1

Kaos pred novim načinom obračunavanja elektrike: medtem ko na agenciji za energijo ne vidijo težav pri zaračunavanju elektrike po novem, elektrodistribucija opozarja, da je pri odčitavanju vse več motenj, ki jih ne morejo odpravljati sproti.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)