Avto

Razkrivamo: jeseni 2015 prihaja nova opel omega

Jeseni 2015 se na trg vrača nova opel omega zasnovana na osnovi cadillaca, v ljubljanski Helli Saturnus Slovenija bodo avgusta pričeli izdelovati žaromete zanjo

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.12.2014 10:57
Čas branja: 2 min

17 let proizvodnje, skoraj 800 tisoč izdelanih vozil, izjemna različica lotus in ugled orjaškega in prostornega avtomobila za razumno ceno - vse to je dediščina opla omege, ki je bila in je še pogost gost tudi slovenskih cest. Leta 2003 je bilo konec, največji opel je doživel podobno usodo kot ford scorpio. Omego so delno zamenjale prestižne različice opla vectre.

wallpapers-opel-omega-1990-2.1418635770.jpg.o.600px.jpg
Prva opel omega z letnico 1986 je na trgu zamenjala opel rekord. Novinka je kupcem pripeljala veliko prostora in sodobno tehniko za razumen denar.

V tem času se je Opel kot znamka boril s finančnimi težavami, skorajšnjo prodajo, reševanjem tovarn, sindikati,... V zadnjih nekaj letih je znamka s pomočjo novih modelov insignia, adam, astra in drugimi ter večjo podporo danes zdravega lastnika General Motors, ponovno zaživela. Zato je kot kaže ponovno nastopil čas za veliki opel, novo omego. V Oplu sicer prihoda novinke ne komentirajo, o novi omegi ni uradno znanega ničesar razen napovedi slovenskega dobavitelja delov Helle Saturnus Slovenija, kjer trdijo, da bodo avgusta 2015 pričel s proizvodnjo žarometov za novo omego.

Po običajnem urniku prihoda na trg, bi morala biti nova omega pripravljena novembra 2015, po besedah slovenskega dobavitelja pa jo bodo izdelovali na treh celinah, v Evropi, v Aziji in v ZDA. V Helli Saturnusi Slovenija še pojasnjujejo, da bo nova limuzina zasnovana na osnovi cadillacovega modela. V Evropi bo nosila oplov znak in ime omega, v ZDA in v Aziji pa po naši oceni cadillacovega.

photos-opel-omega-1986-7.1418635983.jpg.s.600px.jpg
Karavanska omega prve generacije je bila s 4,73 metri zunanje dolžine le nekaj centimetrov daljša od današnje astre sedan, a je v prtljažniku ponudila 540 litrov prostora, v kabini pa več prostorskega razkošja kot 4,91 metra dolga insignia.

Opel omega 1986 - 1994

Opel omega je med leti 1986 in 2003 veljala za največji in najbolj prestižen opel, hkrati pa si je ustvarila ugled izjemno prostornega in dostopnega avtomobila. Leta 1986 je zamenjala model rekord, prva generacija s pogonom na zadnja kolesa pa je navduševala z razkošno limuzinsko in karavansko različico in za tiste čase bogato opremo, ki je vsebovala tudi sistem ABS, potovalni računalnik, hlajen predal za rokavice in servisno diagnostiko, ki je danes del opreme vsakega avtomobila.

opel-lotus-omega-3.1418635843.jpg.s.600px.jpg
V sodelovanju z angleškim Lotusom je leta 1989 nastala lotus omega - takrat najhitrejša serijska limuzina na svetu, ki je dosegla največjo hitrost 285 kilometrov na uro. Zadnja kolesa je poganjal 3,6 litrski turbo motor s 377 konji.

Leta 1989 se je omega s športno različico lotus omega zapeljala tudi ob bok BMW M5, mercedes-benzu 500 E in audiju S4. Poganjal jo je 3,6 litrski turbo šestvaljnik s 377 konjiči, ki jih je krotila 45 odstotna zapora zadnjega diferenciala, šeststopenjski ročni menjalnik si je sposodila pri corvetti. Konjenica je 1.663 kilogramov težko omego do stotice pognala v 5,3 sekunde, skoraj sekundo hitreje kot takratni BMW M5 in ji omogočila največjo hitrost 285 kilometrov na uro, lotus omega je nekaj let veljala za najhitrejšo serijsko limuzino.

opel-omega-1994-wallpapers-2.1418636688.jpg.o.600px.jpg
Omega druge generacije je leta 1994 prinesla samozavestno obliko prednjega dela, sodobne štiri in šestvaljne motorje, izgubila pa je športno različico lotus.

Postavna naslednica, zadržana osvežitev in konec

Leta 1994 je na trg zapeljala nova omega z orjaško in prepoznavno prednjo masko, še prostornejšo kabino, osveženimi štiri in šestvaljnimi motorji in ponovno v dveh karoserijskih različicah - limuzinski in karavanski. Najmočnejši motor je bil trilitrski šestvaljnik s 155 kilovati, lotus omega pa ni dobila naslednika. Leta 1999 je omega dobila temeljitejšo prenovo, ki ji je odvzela prepoznaven videz prednjega dela, uvedla pa je bolj minimalistično oblikovanje. Leta 2003 pa je po 792 tisoč izdelanih avtomobilih zapeljala v avtomobilsko zgodovino.

opel-omega-1999-photos-5.1418637016.jpg.s.600px.jpg
Osvežitev je oplu omegi leta 199 prinesla bolj zadržano obliko in sodobnejše stroje. Sprva so načrtovali vgradnjo 5,7 litrskega V8 motorja, a so se mu zaradi pregrevanja pri visokih hitrostih odpovedali. Leta 2003 je s tekočih trakov prišla zadnja omega.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika
Avto
AvtoJure Šujica To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika 1

Ob novih modelih s klasičnimi motorji se bodo pri Volkswagnu v prihodnjih letih posvetili tudi polnim hibridom. Tiguan allspce medtem dobiva naslednika z drugačno podobo kot novi tiguan in povsem novim imenom.

FINANCE
Topjob
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše

FINANCE
Vlagatelj Maks
Kupil sem delnico še enega podjetja na področju čipov
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Kupil sem delnico še enega podjetja na področju čipov

O delnici je nedavno spregovoril prvi mož Nvidie Jensen Huang

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
L. Mesec po srečanju socialnih partnerjev: Zdaj se bomo ukvarjali z davki in pokojninami!
Finance
ČASOVNICA
Tanja Smrekar L. Mesec po srečanju socialnih partnerjev: Zdaj se bomo ukvarjali z davki in pokojninami! 11

Naredili smo pregled nekaterih pričakovanih izhodišč za pokojninske in davčne spremembe, vsaj večjih premikov pa še ne pričakujte letos; Mesec napoveduje tudi red na inšpektoratu za delo

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.

FINANCE
Razkrite bilance 2023: kako so lani poslovala podjetja politikov, znanih odvetnikov, lobistov, profesorjev ...
Finance
letna poročila
Jurij Šimac Razkrite bilance 2023: kako so lani poslovala podjetja politikov, znanih odvetnikov, lobistov, profesorjev ... 4

Komu je sprememba oblasti slabo dela, kdo se je znebil dolga in kateri profesor se je lotil trgovanja z elektriko.