Avto

Kako do sanjskega avta za dobrih sto evrov

S ferrarijem, vrednim več kot 200 tisočakov, se lahko ob spremstvu inštruktorja zapeljete za 120 evrov, tesla model S bo tri ure vaš za 186 evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.12.2014 01:34
Dopolnjeno: 05.12.2014 01:34
Čas branja: 3 min

Sto in več tisoč evrov, kolikor stane športni avtomobil, je za navadne smrtnike prevelik znesek. Upoštevati je treba še velik upad vrednosti, vrtoglave cene servisov in goriva ..., številke so primerljive z jahtami. Zato večini navdušencev nad športnimi in prestižnimi avtomobili preostanejo le sanje, listanje revij, koledarjev, ogled videoposnetkov ali pa kratkotrajen najem. Pravzaprav eden od ponudnikov okušanja najdražjih avtomobilov to imenuje kar doživetje.

tesla-s-xx.1417716382.jpg.o.600px.jpg
Tesla model S

Burya od zaprtega kluba do oddaje ferrarija za 120 evrov

Možnosti, kako do športnega avta za razumen denar, je v zadnjem času tudi v Sloveniji kar veliko. Burya superavto klub v lasti nekdanjega šefa borznoposredniške hiše Medvešek & Pušnik Bogdana Pušnika je sicer nastal zaradi druge ideje, združevanja navdušencev nad superavti v zaprtem klubu, ki bi si med seboj izmenjevali svoje konjičke. A je kriza klub prisilila v bolj odprt pristop k trgu, zato zdaj ponuja užitke v vožnji ferrarija 599 GTB in 430 scuderia tudi širšemu krogu ljudi. Z enim ali drugim ferrarijem lahko za 120 oziroma 130 evrov ob spremljavi inštruktorja odpeljete 15 kilometrov v okolici Ljubljane, za dodatnih 20 evrov pa doživetje tudi posnamejo in naložijo na USB-ključek. Druga dva ponudnika, ljubljanski Avantcar in Autobroker družbe Kreativni najemi, pa stavita na teslo model S, električni sanjski avto novodobnih in okoljsko bolj ozaveščenih avtonavdušencev.

Ferrari-F430-scuderia-xx.1417716384.jpg.o.600px.jpg
Ferrari F430 Scuderia

Tri ure s teslo za 186 evrov, vikend za 732 evrov

Autobroker deluje po sistemu: stranka si na spletni strani ogleda razpoložljive proste termine, si izbere triurni, nočni, celodnevni ali vikend termin, za najkrajšega odšteje 186, za najdaljšega 732 evrov, v gotovini še položi tisoč evrov varščine in se odpelje kamorkoli, upoštevati mora le omejitev med 200 in 800 kilometri. Direktor Kreativnih najemov Zdravko Poljaševič najem označuje kot doživetje, saj voznik na svoji koži občuti tisto, kar vsak dan doživljajo najbogatejši zemljani, ki imajo v lasti takšne avtomobile. »Tesla model S je na voljo v tem mesecu, v prihodnjem pa si bo morda mogoče izposoditi maseratija, rollsroycea wraitha, lamborghinija, ferrarija, alfa romeo 8C, mclarna ali katerikoli drug sanjski avto, ki si ga bodo interesenti zaželeli,« pojasnjuje Poljaševič. Kako upravlja tveganja, ki so pri vožnji tako dragih avtomobilov zelo velika? Pravi, da je zavarovalna premija, tudi zato, ker avtomobile vozi več različnih ljudi, izjemno visoka.

P5060493.1399439453.JPG.o.600px.jpg
Rolls Royce Wraith Foto: Miloš Milač

Tveganja omeji z varščino

Tveganje zmanjša tudi z zahtevano lastno udeležbo voznika v znesku tisoč evrov pri tesli, če se zgodi nesreča, pri rolls-royceu bo večja, s čimer načeloma voznike zaveže k odgovornemu ravnanju, tu pa je še množica mehkih dejavnikov, s katerimi poskuša omejiti tveganja. Novi koncept izposoje se je dobro prijel, pravi sogovornik, saj je tesla model S v tem trenutku skoraj polno zasedena naslednjih sedem dni. Najbolj zaželeni so konci tedna, si je pa marsikdo pripravljen vzeti dopust in uživati v doživetju tudi med tednom. Iz vnaprej prodanih terminov želi Poljaševič pokriti vsaj 90 odstotkov stroškov, ki jih ima z najemom in zavarovanjem vozila. Če bo zanimanje premajhno, pa bo strankam ponudil drug sanjski avto.

Tesle model S so redni del ponudbe ljubljanskega Avantcarja, ki se ukvarja z izposojo vozil in poslovnimi najemi, a je koncept izposoje nekoliko drugačen. Električnega američana ponujajo za kratkoročen najem, z avtom dobite še voznika, ali pa dolgoročen najem od enega do petih let. Poleg tega strankam ponudijo še predstavitev vozila in test tehnologije, predstavitev na poslovnih dogodkih. O cenah ne želijo govoriti, so stvar individualnega dogovora. Lastnik podjetja Matej Čer na oddajanje tesle modela S gleda še z drugega, okoljskega vidika. Pravi, da ima s teslo višje cilje, predvsem se zavzema za čim hitrejšo uvedbo električnih vozil na trg, saj so okoljsko prijazna in tudi stroškovno bolj učinkovita kot klasični bencinski in dizelski avtomobili, sodeloval je tudi pri vzpostavitvi Teslinih električnih polnilnic pred ljubljanskim hotelom Sheraton.

Klasična delitev vozil (car sharing) pri nas ni zaživela, na Dunaju, v Parizu in še nekaterih drugih evropskih mestih pa že nekaj let uspešno deluje.

Luksuzne avte oddajajo tudi proizvajalci sami

V tujini luksuzne avtomobile oddajajo tudi proizvajalci sami. Audi je denimo v Stockholmu začel izvajati prilagojen program delitve avtomobilov (car sharinga) Audi Unite, pri katerem si trije ali štirje vozniki med seboj delijo luksuzen avto, za termine se dogovarjajo prek mobilne aplikacije, najem pa plačujejo mesečno glede na uporabo. V programu Audi select, ki ga nemški proizvajalec izvaja v Berlinu, pa voznik lahko izbira med različnimi Audijevimi avtomobili, pozimi si denimo sposodi športnega terenca s štirikolesnim pogonom, poleti kabrioleta...

BMW svojim kupcem električnih vozil omogoča najem klasičnih modelov za daljše vožnje, ki jih električni avti še ne omogočajo.

Delitev avta pri nas ni zanimiva

Delitev avtomobilov je v tujini pogosta predvsem v mestih, kjer si stranke avto izposodijo takrat, ko ga potrebujejo, namen take skupne uporabe pa so nižji stroški v primerjavi z lastništvom. Edini ponudnik takšne uporabe v Sloveniji ni doživel uspeha. Matej Čer meni, da je slovenski trg neprivlačen za to storitev, za uspeh bi bilo treba povezati več akterjev na strani infrastrukture in več uporabnikov, da bi dosegli kritično maso. Zdravko Poljaševič pa komentira, da bi za uspešno izvedbo »car sharinga« nujno potrebovali antigen za svojilni zaimek »moj«, ta pa je v Sloveniji precej redek. Pri skupni uporabi avta gre namreč za svojilni zaimek »naš«.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

26.09.2013
07.05.2014
18.10.2013
07.05.2014
04.07.2013
17.10.2007
FINANCE
V vodstvo državnih Plinovodov še Matija Bitenc
Finance
KADROVANJE
Tanja Smrekar V vodstvo državnih Plinovodov še Matija Bitenc

Prvo mesto bo - vsaj uradno - še naslednjih let zasedal Marjan Eberlinc

FINANCE
Manager
The Sphere: umetnost, znanost in rock 'n' roll
Manager
Reportaža
ManagerMiran Inhof The Sphere: umetnost, znanost in rock 'n' roll

Kako so U2 z rezidenco v tehnološko najmodernejši dvorani na svetu dvignili letvico za koncertne spektakle.

FINANCE
Manager
Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke
Manager
Tehnologija
ManagerMarjan Kodelja Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke

Načini poslušanja glasbe se brez dvoma spreminjajo – vse bolj se zanašamo na storitve pretočne glasbe in vse manj gradimo glasbene arhive. Še vedno pa potrebujemo zvočne naprave in tudi nostalgiji se je težko upreti.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Transport in logistika
Luka Koper: predlog dividende je dva evra na delnico, pol evra manj kot lani
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Luka Koper: predlog dividende je dva evra na delnico, pol evra manj kot lani

Nadzorniki Luke Koper so danes potrdili poročilo za leto 2023 in skupaj z upravo predlagali razdelitev 28 milijonov od skupaj 43,8 milijona evrov bilančnega dobička

FINANCE
Manager
Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati
Manager
IZ PRESTOLNIC
ManagerTjaša Bole Rentel Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati

Ankete kažejo, da bi lahko Afriški nacionalni kongres na majskih volitvah prvič po letu 1994 dobil manj kot 50 odstotkov glasov in bi moral sestaviti večstrankarsko vlado.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)