Avto

Veliki smart: pol nemec, pol novomeščan

Smart forfour poskuša znova, z videzom manjšega fortwo in skupno tehniko z novomeškim twingom; od twinga je dražji, a tudi bolje opremljen in dodelan

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

25.11.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Veliki smart se vrača, tokrat je tudi oblikovno tesen sorodnik manjšega fortwoja, tehnično pa novomeškega twinga. Ima pa več pameti, smisla za modo in višjo ceno od 10.500 evrov.

Smart forfour je resnično mozaik obeh znamk, Smarta in Renaulta. Z manjšim bratom fortwo si deli oblikovne poteze, spredaj sta skoraj enaka. S twingom pa ima skupno tisto, česar ni mogoče opaziti na prvi pogled, torej vse, kar je pod pločevino - motor, zasnovo, pogon ... Ima tudi slovenski potni list, izdeluje ga novomeški Revoz. Fortwo pa nastaja v Franciji.

Smart-forfour.1416940806.jpg.o.600px.jpg
Največji, a še vedno le 3.49 metra dolg smart forfour je mestni avto z veliko stila, prostorom za štiri in ceno za razred večjih avtov. Foto: Anže Jamnik

Mešanec med malim smartom in twingom

Če pogledamo podrobneje, ima forfour s twingom še nekaj skupnih točk, denimo nekaj stikal v kabini in prestavno ročico, a arhitektura armaturne plošče je imenitnejša in odeta v privlačno tkanino, merilnik hitrosti ima v sredini barvni večnamenski zaslon (namesto dvobarvnega), večina notranjih elementov je ukrojena na novo. Pri voznih lastnostih razlik ni; zadaj nameščen motor in pogon na zadnji kolesi omogočata zelo dobro lego na cesti, forfour pa se lahko pohvali še s povsem v dno zložljivimi zadnjimi sedeži in po zaslugi 85-stopinjskega odpiranja vrat udobnejšim dostopom do tja.

10.490

evrov pri nas stane najcenejši smart forfour.

8,65

metra je obračalni krog smarta; enako kot pri twingu in 1,7 metra več kot pri smartu fortwo.

Manjši, a uporabnejši

Smart je nekaj krajši od twinga, v dolžino meri 3,49 metra, a je podobno prostoren. V kabini je prostora za štiri povprečno velike potnike, v zadku pa še za 185 litrov prtljage. Pri tem naj omenimo uporaben sistem zlaganja zadnjih sedežev - lahko se zložijo povsem v dno (niže od ravnine dna prtljažnika), s čimer pridobimo prostor za prevoz večjih predmetov, zadnja bočna vrata pa se lahko pohvalijo s kar 85-stopinjskim kotom odpiranja.

Motorji so trije, litrski trivaljnik s 45 ali 52 kilovati ter 0,9-litrski trivaljni turbo s 66 kilovati. Najmočnejši stroj, ki je v cliu soliden, je v smartu forfourju prav živahno razposajen. Do stotice skoči v desetih sekundah, v mestu se mu dobro poda tudi doplačljiv samodejni menjalnik, tovarniška poraba je le 4,2 litra, preizkusna pa za dva litra večja.

Smart-19-.1416940807.jpg.o.600px.jpg
Materiali, barvitost in oprema forfour uvrščajo med najbolj izpopolnjene malčke, za večino dodatkov boste sicer doplačali. Foto: Daimler

Več pameti za več denarja

V mestu se forfour izkaže tudi s sistemom za opozarjanje na nenamerno vožnjo prek črte ali premajhno varnostno razdaljo ter sistemom, ki preprečuje (oziroma zmanjšuje) zanašanje v primeru bočnega vetra. Več vsebine in boljša osnovna oprema, nekaj tudi modna oblačila smarta prinašajo tudi višjo ceno. Novinec, ki bo pri nas prihodnji teden, je zato za okoli dva tisočaka dražji od twinga. V primerjavi s smartom fortwo je forfour dražji le za 500 evrov. Glede na zunanje in notranje mere pa je doplačilo vsekakor smiselno. A pri smartu, malem in velikem, ne gre za ceno na meter, ampak za mestno uporabnost, modnost, igrivost in velikost, ki je ravno prava za tiste, ki se zavedajo, da je prevelik avto lahko tudi breme.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

18.11.2014
25.08.2014
16.07.2014
16.07.2014
01.06.2014
07.03.2012
01.12.2014
04.12.2014
11.12.2014
FINANCE
Avto
Smarti obnemeli, da bodo mercedesi še lahko rjoveli
Avto
AvtoUroš Božin Smarti obnemeli, da bodo mercedesi še lahko rjoveli 12

Smartov trio je po prenovi motorje z notranjim izgorevanjem poslal na smetišče zgodovine. Odločitev je drzna, vendar zgodba kot vedno ni tako preprosta. Cene s prenovo v Sloveniji ostajajo nespremenjene

FINANCE
Avto
Športnost po žlički
Avto
AvtoMatej Kačič Športnost po žlički 1

Renault twingo GT je avtomobil za tiste, ki so v mestu radi opaženi, hkrati uživajo v bolj dinamični vožnji od enega do drugega semaforja, ali pa med ovinki radi ujezijo večje in močnejše od sebe.

FINANCE
Manager
Spoznajte mlade Idrijce, ki so se očesnih težav lotili z aplikacijami
Manager
ManagerVanja Tekavec Spoznajte mlade Idrijce, ki so se očesnih težav lotili z aplikacijami 6

V Smart Optometry razvijajo digitalne rešitve za zdravje oči, nazadnje so naredili aplikacijo, ki pomaga otrokom s težavo lenega očesa. Z nedavno finančno injekcijo Salusa načrtujejo odločnejši prodor na tuje.

FINANCE
Avto
Štiri milijone katrc, petk, twingov in cliov iz Revoza, ki je znova največji slovenski izvoznik
Avto
AvtoJanez Kovačič Štiri milijone katrc, petk, twingov in cliov iz Revoza, ki je znova največji slovenski izvoznik 29

Revoz je bil lani največji slovenski izvoznik, zaposluje več kot tri tisoč ljudi, njegov lanski delež v slovenskem BDP pa je bil 3,7-odstoten

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro