Avto

Alžirija - obljubljena dežela za Renault

Okoli 70 odstotkov avtomobilov v Alžiriji je starejših od deset let. Na tisoč prebivalcev je v Alžiriji le sto vozil, v Evropi pa 500. Zato je Renault v tej državi odprl novo tovarno

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.11.2014 00:24
Dopolnjeno: 11.11.2014 00:52
Čas branja: 1 min

Francoski proizvajalec avtomobilov Renault je včeraj odprl novo tovarno v Oranu, mestu ob sredozemski obali na severu Alžirije, ki izdeluje model symbol sedan - nizkocenovno limuzino na osnovi daciine platforme.

Renault-symbol-sedan.1415661711.jpg.c.600px.jpg
Alžirija ima po besedah renaultovih predstavnikov velik potencial rasti, saj je vozni park star in skromen. Francoski proizvajalec bo prihodnjo rast izkoristil z nizkocenovnim modelom symbol sedan, katerega proizvodnjo je včeraj odprl v Oranu na severu Alžirije.

Velik potencial v skromno mobilizirani Alžiriji

V tem trenutku je Alžirija deseti največji trg za Renault. Lani je bilo v tej afriški državi prodanih 425 tisoč avtomobilov, Renault pa si je odrezal 25,5 odstotni tržni delež, več avtomobilov pa so na tej celini pokupili le v Južnoafriški republiki. Po besedah renaultovih predstavnikov je gradnja tovarne v tej državi posledica visokega potenciala rasti v prihodnjih letih, saj je 70 odstotkov avtomobilov starejših od deset let. "Na tisoč prebivalcev je v Alžiriji le sto vozil, v Evropi pa 500," še pojasnjuje renaultov šef prodaje v Alžiriji Guillaume Josselin, ki verjame, da lahko trg novih osebnih avtomobilov v nekaj letih zraste prek pol milijona na leto.

Sprva 25 tisoč, kmalu 75 tisoč vozil na leto

Renault bo sprva v Alžiriji izdelal 25 tisoč vozil symbol sedan, v prihodnjih letih pa namerava proizvodnjo povečati na 75 tisoč letno. Renault si lasti 49 odstotkov tovarne, v začetni fazi pa je vanjo vložil 50 milijonov evrov kapitala in zaposlil 350 delavcev. Model symbol sedan bodo v tovarni izdelali od koles do strehe, kupcem bodo ponudili različne pakete dodatne opreme, med drugim tudi navigacijsko napravo. Symbol sedan bo prvi avto v tej državi, ki bo ponudil ta dodatek.

Tretji svet je bil protiutež slabotni Evropi

Renaultu so nizkocenovni avtomobili in trgi v razvoju pomagali skozi šestletni upad evropskega trga, v letošnjem letu pa so mu pomagali prebroditi še slabotne valutne menjave na drugih trgih izven EU. Renault ima poleg alžirske še dve maroški tovarni. Najnovejšo v Tangerju, ki izdeluje dacijine modele lodgy in dokker smo obiskali decembra 2012, njeno produktivnost primerjali z novomeškim Revozom in si podrobno ogledali še pristanišče Tanger Med na severu Maroka.

Severna Afrika - obljubljena dežela za avtposel

S pomočjo vseh treh tovarn želi francoski proizvajalec povečati prodajo na severnoafriških trgih. Trgi Alžirije, Maroka, Egipta in Tunizije so lani pogoltnili 759 tisoč novih avtomobilov, letos pa naj bi prodaja po napovedi analitske hiše HIS Automotive zrasla na 880 tisoč.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Citroën razkriva sedemsedežni SUV C3 aircross
Avto
AvtoMiloš Milač Citroën razkriva sedemsedežni SUV C3 aircross

Novi C3 aircross je krepko zrasel, dolg je 4,39 metra in ponuja tri sedežne vrste. Poleg bencinskega bo na voljo tudi elektropogon.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Nova uredba, še en papirnati tiger
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Nova uredba, še en papirnati tiger

Lobisti so poskrbeli, da se bomo še bolj dušili v odpadni embalaži, le plastiko bo zamenjal papir.

FINANCE
Manager
Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki
Manager
Zakonodaja EU
ManagerGorazd Suhadolnik Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki 2

Zaradi interesov industrije se je izjalovil poskus, da EU z novo uredbo ukroti nenasitno porabo plastične in papirnate embalaže.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)