Avto

Ford mondeo: zamudnik z razlogom

Novi ford mondeo se je ob prvem stisku roke zdel že skoraj pravi znanec, saj je na staro celino prišel po dveh letih neizogibnega mencanja. Naše druženje je pokazalo, da se je splačalo potrpeti.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.11.2014 06:00
Čas branja: 3 min

Ford ima s svojim mondeom že od nekdaj dober posluh za poslovne potrebe, čemur pritrjujejo prodajne številke flotnim kupcem, od leta 1992 pa je zadovoljil tudi številne posameznike in družine. Tako ne preseneča, da so mnogi že nestrpno pričakovali naslednika uspešnega modela, še zlasti, ker so ga predstavili že leta 2012 in se čez lužo že nekaj časa prodaja pod imenom fusion. Mondeo je v Evropo zamujal zaradi zaprtja tovarne v belgijskem Genku, kjer so izdelovali prejšnje generacije, proizvodnjo pa so medtem premestili v špansko Valencio.

Ford-Mondeo-001.1415212883.jpg.o.600px.jpg
Novi mondeo v hišnem slogu z veliko in prepoznavno trapezoidno masko, tankimi in po želji povsem prilagodljivimi LED-žarometi s sedmimi programi kota osvetlitve in intenzivnosti svetlobe ter na več delov razdeljenim motornim pokrovom

Napredni prilagodljivi žarometi

Z novim mondeom smo se iz oči v oči prvič srečali blizu njegovega dvorišča v skoraj poletno vroči Andaluziji, in čeprav je bilo mogoče pričakovati nekaj podobnosti s predhodnikom, je v živo deloval še neprimerno bolje kot na fotografijah. Podobnega mnenja so bili številni novinarski kolegi, Fordov paradni konj tako preseneti že ob prvem stiku. K temu pripomore v hišnem slogu oblikovan prednji del, ki prinaša veliko in prepoznavno trapezoidno masko, tanke in po želji povsem prilagodljive LED-žaromete s sedmimi programi kota osvetlitve in intenzivnosti svetlobe ter na več delov razdeljen motorni pokrov, kar še poudari dinamičnost. Prav takšna je tudi za štiri centimetre nižja bočna linija, zadek pa v spomin kaj hitro prikliče predhodnika - luči so seveda nove, spremenjene in predvsem ožje. Karoserijske različice so znova tri, štirivratna limuzina, petvratna kombilimuzina in karavan.

FordMondeo-5Door-Wagon-01.1415222130.jpg.s.960px.jpg

Prepričal naj bi tudi z bogato opremo

Mondeo na evropski trg morda prihaja prepozno in v precej težjih razmerah, saj je skoraj sočasno novega aduta pokazal tudi Volkswagen. Pri Fordu se bodo kljub temu poskušali vmešati v boj za vrh, za kar naj bi v začetku prihodnjega leta poskrbeli s konkurenčno ceno, vzporedno ali nižjo od passata. Kupce bodo poskušali ob skoraj enakih merah glede na predhodnika (4,87 metra dolžine, 1,85 metra višine, 2,85 metra med­osja) prepričati s povsem novo notranjostjo, kakovostnejšo izdelavo, bogato serijsko opremo, prostornostjo, naprednim glasovnim upravljanjem sync2 in sodobno multimedijo v sodelovanju s Sonyjem. Asa v rokavu pomenijo še vsestranska izbira dizelskih in bencinskih turbomotorjev (kmalu tudi z večkrat nagrajenim litrskim ecoboo­stom) z močmi od 85 do 177 kilovatov - v ponudbi bo tudi hibrid s sistemsko močjo 138 kilovatov -, možnost štirikolesnega pogona in samodejnega menjalnika (tudi z dvojno sklopko) ter številni najsodobnejši varnostni pripomočki.

FordMondeo-Wagon-21.1415222961.jpg.n.960px.jpg

Na novo ukrojena notranjost

Med prvo vožnjo smo hvalili elegantno in prečiščeno notranjost. Oblikovalci so namreč z »lebdeče« sredinske konzole odstranili številne nepotrebne gumbe, njihove funkcije pa uspešno preselili na osempalčni zaslon, občutljiv za dotik. Voznika pred očmi pričakajo modni in všečni digitalno-analogni merilniki, zvok lahko prihaja iz do 12 zvočnikov, armaturna plošča je mehka na otip in skrbno obdelana. Sedeži so na novo oblikovani in tanjši, ponujajo blagodejno masažo sedalnega in ledvenega dela, glede na dinamičen ugled znamke pa bi lahko ponudili več bočne opore.

FordMondeo-5Door-27.1415222342.jpg.c.960px.jpg

Prva izbira Slovencev bo dizel

Bencinski 1,5-litrski ecoboost s 160 »konji« je navdušil z močjo in veseljem do vrtenja v višje vrtljaje, dobro se je tudi kosal z 1,5 tone suhe mase karavana, na 150-kilometrski poti pa smo porabili okoli devet litrov goriva. Lega med ovinki je dobra, za kar gredo zasluge prenovljeni večvodilni zadnji premi, podvozje pa je bilo za evropski okus morda preveč ameriško udobno. Dizelski 2,0-litrski TDCi s 180 »konji« je zbudil simpatije predvsem s tihim delovanjem in prožnostjo, kar 400 newtonmetrov navora je na voljo od dva tisoč vrtljajev, vozilo pa je bilo opremljeno z aktivnim in v treh stopnjah nastavljivim vzmetenjem. S tršo izbiro je ponudil, kar smo pričakovali, in dokazal, da je po vozni dinamiki in vozniškem počutju v svojem razredu v samem vrhu.

FordMondeo-5Door-24.1415222485.jpg.c.960px.jpg

Zadnja pasova kot zračna vreča

»Novi mondeo je tehnološko najnaprednejši Fordov model, kar jih je bilo kdaj na voljo v Evropi,« smo lahko slišali na predstavitvi. Približno 300 evrov vredna napihljiva varnostna pasova na zadnjih sedežih tako ob trku zadržita energijo na petkratni površini običajnih pasov in s tem dodatno ublažita posledice nesreče, Fordova pomoč pri preprečevanju trkov pa s kamero zaznava tudi pešce in v mejnih primerih samodejno zavira.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Gre za sila dobrodošel pripomoček v mestnem vrvežu, vožnjo ob tem lajšajo še izpopolnjen sistem samodejnega parkiranja, opozorilnik na nenadno menjavo voznega pasu in na oviro pred nami. Mondeo je izdelan večinoma iz lahkih, a izjemno trdnih materia­lov, skupna neto masa vozila je v primerjavi s predhodnikom manjša za sto kilogramov.

4,87 metra je dolg novi ford mondeo ne glede na karoserijsko različico, devet centimetrov več od limuzinskega in tri več od petvratnega in karavanskega predhodnika.

FordMondeo-Wagon-12.1415222276.jpg.c.960px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

04.12.2014
12.03.2015
12.05.2015
FINANCE
Manager
Znanilci pomladi tudi v Nemčiji
Manager
Bojan Ivanc
ManagerBojan Ivanc, CFA, CAIA Znanilci pomladi tudi v Nemčiji

Verjetnost gospodarske rasti za Nemčijo se je marca povečala na 80 odstotkov.

FINANCE
Topjob
Kateri poklici v javnem sektorju zaslužijo več kot v zasebnem
Topjob
PLAČE
TopjobLana Dakić Kateri poklici v javnem sektorju zaslužijo več kot v zasebnem

V gospodarstvu slabi dve tretjini zaposlenih prejemata plačo, nižjo od povprečne plače tega sektorja, medtem ko je v javnem sektorju takšnih dobra polovica.

FINANCE
Manager
Anatomija vnovičnega spopada med Bidnom in Trumpom
Manager
Michael J. Boskin
ManagerMichael J. Boskin Anatomija vnovičnega spopada med Bidnom in Trumpom

Pri bližajočem se spopadu med nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in trenutnim predsednikom Joejem Bidnom bo za volivce najpomembnejša tema gospodarstvo, pred nezakonitim priseljevanjem in splavom.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Zakaj je superb (lahko) boljši od passata
Avto
AVTOPORTRET
AvtoJure Šujica Zakaj je superb (lahko) boljši od passata

Vozili smo škodo superb, četrto generacijo največjega Škodinega modela. Je tehnično enak Volkswagnovemu passatu, a ohranja pravi Škodin karakter.

FINANCE
Manager
Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine
Manager
Reportaža
ManagerIgor Fabjan Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine

O vulkanski preteklosti te gričevnate pokrajine, prepredene z vinogradi in sadovnjaki, pričajo številni termalni vrelci, ob katerih so že stari Rimljani uredili kopališča.

FINANCE
Manager
Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem

Z višjimi temperaturami prihaja sezona druženj na terasah, ki si jih lahko s prenosnim projektorjem popestrimo tudi z ogledom filma ali tekme. Pogledali smo, kakšni so ti projektorji, kako jih namestiti in kateri so primerni za različne postavitve.