Avto

Mercedes-Benz bi rad omrežil kupce Porscheja

Mercedes-benz se s 115 tisočakov vrednim AMG GT podaja v boj za kupci porscheja 911; kupce bo dražil z lahko gradnjo in ročno sestavljenim turbo osemvaljnikom s podpisom inženirja

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.09.2014 22:30
Čas branja: 2 min

»Vsaka prava znamka mora imeti superšportni avto,« je pregovor, ki se ga je trdno oprijel Mercedes-Benz, čeprav dobiček kuje predvsem z limuzinami, karavani, terenci in kompaktnimi avti te znamke. AMG GT je nova zvezda, vredna med 115 in 134 tisoč evri, ki se odpravlja v boj za kupce s porschejem 911.

898017-14C875-105
Novi superšportni mercedes AMG GT bo kupce poskušal krasti porscheju 911. Inženirji obljubljajo dobro zmes med dirkaškimi lastnostmi in vsakdanjo uporabnostjo.

AMG GT še zdaleč ni prvi tak avto te znamke, med superšportnike se je Mercedes-Benz v zadnjem obdobju zapeljal denimo z modelom SLR, zdaj vrednim prek pol milijona evrov, nato s cenejšim SLS AMG in zdaj še z nekaj dostopnejšim AMG GT. Za zadnjega v Mercedes-Benzu pravijo, da dejansko ni pravi naslednik SLS AMG, saj je postavljen nižje. O njegovem nasledniku pa ne govorijo. Superšportnika je izdelal Mercedes-Benzov oddelek AMG, ki sicer skrbi za športne različice klasičnih avtomobilov te znamke. Med kupce bo prišel spomladi prihodnje leto, nemška cena z vštetimi davki pa bo med 115 tisoč evri za AMG GT s štirilitrskim turbomotorjem s 340 kilovati (462 konjskimi močmi) in 134 tisoč evri za zmogljivejši AMG GT S s 375 kilovati (510 konjskimi močmi).

Zmogljivosti na ravni tekmeca

Novi model v primerjavi s predhodnikom opušča navzgor odpirajoča se stranska vrata, ki jih je Mercedes-Benz uvedel pri modelu gullwing v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Prinaša pa lahko gradnjo karoserije, ki je v 90 odstotkih izdelana iz aluminija, osnovni model zato tehta le 1.540 kilogramov, sodoben štirilitrski biturbo osemvaljnik v dveh zmogljivostnih različicah in tovarniško izmerjeno porabo 9,3 oziroma 9,4 litra na sto kilometrov ter zmogljivosti, vredne tekme s porschejem 911. Osnovni AMG GT do stotice pospeši v štirih sekundah, AMG GT S pa v 3,8 sekunde, ob tem oba presežeta največjo hitrost 300 kilometrov na uro.

Prodaja vzornika nedosegljiva

898150-14C302-02
Kabina po vzoru novih mercedes-benzov, a z več športne ostrine, višjo sredinsko konzolo... moč bo na cesto prenašala sedemstopenjska avtomatika.

Po ocenah analitikov bo novi AMG GT znamki prinesel predvsem slavo z dobrimi časi na dirkališčih, draženjem navdušencev športnih avtomobilov in poliranjem ugleda Mercedes-Benza. Zaslužek bi prinesel pri prodaji 30 tisoč vozil na leto, kar pa je glede na velikost razreda ter dolgoletno tradicijo in moč znamke porsche 911 nemogoče. Pri IHS Automotivu so napovedali, da lahko novi AMG GT s ceno 115 tisoč evrov za osnovno različico in 132 tisoč evrov za nekaj zmogljivejši AMG GT S na leto prepriča 6.500 kupcev, o prodaji nekaj tisoč, in ne deset tisoč enot na leto pa so govorili tudi predstavniki Mercedes-Benza.

Oznake AMG vse pogostejše

Oznaka AMG se je ob tem dobro prijela na trgu, saj Mercedes-Benzov oddelek ponuja 21 vozil s svojim logotipom, od majhnega A 45 AMG za 50 tisočakov do razkošnega S 65 AMG za 235 tisoč evrov. Lani je na ceste zapeljalo 32.200 mercedes-benzov s tem znakom, kar je prek sto odstotkov več kot pred petimi leti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
Slovenija na napačni poti
Finance
RAZVOJ
Simona Toplak Slovenija na napačni poti 2

Je Umarjevo poročilo o razvoju Slovenije 2024 dovolj glasen alarm za politiko, pa tudi za gospodarstvo?

FINANCE
Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani
Finance
POSLOVANJE BANK
Petra Sovdat Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani

Letos še bolj dobičkonosne kot lani; masa posojil podjetij je spet upadla, depoziti spet zrasli

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Balon v vzvratnem ogledalu
Manager
ManagerBoštjan Usenik Balon v vzvratnem ogledalu

Se Elon Musk morda s svojo retoriko zgolj podi za polnejšim balonom UI, po tem ko je vse bolj izpraznjen balon električnih vozil pustil za seboj v vzvratnem ogledalu?

FINANCE
Topjob
Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež
Topjob
OBDAVČITEV DELA
TopjobLana Dakić Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež 3

Davčni primež je bil lani v državah OECD 34,8-odstoten, v Sloveniji pa 43,3-odstoten, kar je še vedno zelo visoko. Prav tako smo tik pod vrhom po prispevkih zaposlenih. Kako se primerjamo s tujino?

FINANCE
Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi
PRO
Finance
Redakcija Tovarna leta Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi (PRO)

Na konferenci Pametna industrija bomo med drugim izvedeli, kakšne brezžične tehnologije v industrijskem okolju ima Cisco Systems in kako Smart Com povečuje odpornost organizacij pred kibernetskimi tveganji