Avto

Arija ki boža ušesa, čeprav grlo moči nafta

Maserati ghibli diesel: graciozen, temperamenten in eleganten; pravi Italijan, čeprav se po njegovih žilah prvič pretaka nafta

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.08.2014 09:55
Čas branja: 3 min

Maserati je Italija, graciozna, temperamentna, elegantna, v nekaterih stvareh brezkompromisna in prav zato privlačna. Maserati je tudi italijan v najboljših letih, gizdalin od koles do strehe. Čeprav ne posega povsem po vrhovih svojega družbenega okolja, to mesto namreč prepušča bratu ferrariju, na tekmece vseeno gleda zviška. Požvižga se na okoljske zapovedi, bolj kot sodobna elektronika je pomembno tiktakanje zlate ure na sredinski konzoli, okoljske predpise zanemarja zaradi tuljenja atmosferskega bencinskega osemvaljnika, ki omamljenim od bencinskih hlapov ježi dlake na telesu, zbudi metuljčke v trebuhu in ustvarja erekcijo.

Maserati-Ghibli-2014-1600x1200-wallpaper-46.1407914658.jpg.c.600px.jpg
Avto za ljubitelje, estete in posebneže, ki umetnosti karoserijskih oblin in motorni ariji dajejo prednost pred nemško uniformiranostjo in popolnostjo. Takšen je tudi ghibli, čeprav je prilagojen sodobnim časom.

Maserati preteklosti kot Silvio Berlusconi

Ob tem ni pomembno, da pije brez konca in vselej do dna. Je kot Silvio Berlusconi, ki prestopa meje mogočega in dovoljenega, je država znotraj države in je igralec, ki deluje na svojem trgu, čeprav je del večjega globalnega trga. Njegov značaj in glas sta za marsikoga, predvsem pa tiste, ki si ga lahko privoščijo, vredna vsakega zapravljenega centa, zanj se ne bi odpovedali prihrankom, popolnosti izdelave, prostoru. To je pač maserati, avto za ljubitelje, estete in posebneže, ki umetnosti karoserijskih oblin in motorni ariji dajejo prednost pred nemško uniformiranostjo in popolnostjo. Za marsikoga je del italijanske tradicije, z nekaj pretiravanja tudi umetniško delo, ki višave dosega z nemerljivimi lastnostmi in je hkrati tudi maserati preteklosti.

Maserati-Ghibli-2014-1600x1200-wallpaper-59.1407914799.jpg.c.600px.jpg
Kupce išče po vsem svetu, se jim prilagaja, poskuša ugajati njihovim željam, zato tudi krši tradicijo, vleče poteze, ki jih ljubitelji znamke označujejo za bogoskrunske, in še vedno želi ponosno nositi ime Maserati.

Želja po dobičku v sporu s tradicijo

Maserati sedanjosti je namreč drugačen, ne nujno boljši in bolj privlačen, predvsem pa je okoljsko in družbeno bolj sprejemljiv, kot takšen pa lahko privabi širši krog kupcev. Takšen mora biti, so prepričani v vodstvu Fiata, lastniku Maseratija. Romantiko so namreč čez noč pretrgale njihove želje po rasti in dobičku, Maserati mora s sedem tisoč enot na leto do leta 2016 poskočiti na 50 tisoč enot. Kupce išče po vsem svetu, se jim prilagaja, poskuša ugajati njihovim željam, zato tudi krši tradicijo, vleče poteze, ki jih ljubitelji znamke označujejo za bogoskrunske, in še vedno želi ponosno nositi ime Maserati.

Maserati-Ghibli-2014-1600x1200-wallpaper-47.1407914767.jpg.s.600px.jpg
V zavojih je ghibli pravi maserati, čvrst in natančen, a le, če vklopite gumb sport. Sicer je zaspan in neodziven, z namenom, da bi spil čim manj nafte.

Je ghibli sploh še pravi maserati?

Ghibli je najnovejši in hkrati najbolj značilen nosilec novih smernic te znamke, je najbolj kontroverzen maserati vseh časov, saj se po njegovih žilah prvič v zgodovini pretaka nafta, in ne bencin, saj si bo le tako lahko odrezal vidnejši kos pogače na trgu, kjer nekaj veljajo le dizelsko gnane limuzine, pa še to večinoma nemške. Pa je to še vedno pravi maserati? Kar nekaj dni smo ga poslušali, preizkušali, opazovali, razmišljali, pa spet vozili, opazovali, ga umeščali med tekmece, se ob tem bojevali sami s sabo, da je smer poslovno najbrž prava, pa nam kljub temu ni uspelo pozabiti na pravega maseratija z osemvaljnim strojem, motorno arijo, ki zapoje lepše od Pavarottija.

Ugotovili smo, da tudi dizelski ghibli zmore iz trilitrskih pljuč z 202 kilovatoma moči iztisniti zelo privlačno bobnenje, ki ni niti malo podobno dizelskemu ropotu. V prostem teku in nizkih vrtljajih sicer ne more skriti zasnove, ob pohojeni stopalki za plin pa iz motorja skozi izpušne cevi (ne zvočnike, kot je v navadi pri dizelskih tekmecih) prihaja prijetno bobnenje, podobno mogočnemu šestvaljnemu bencinarju. Ljubitelji pravih maseratijev boste vseeno nergali, motorne arije in visokih tonov bencinskih italijanov ghibli pač ne dosega. Veselje se konča pri dobrih petih tisočakih, adrenalin pa ghibli požene šele pri vklopljenem športnem programu in ob polnem plinu, pa še to v manjših količinah kot njegovi bratje.

Maserati-Ghibli-2014-1600x1200-wallpaper-70.1407914902.jpg.o.600px.jpg
Mehko usnje, trdi robovi, namerna utesnjenost in po želji tudi ekscentričnost kabine.

Je pravi za današnje čase?

Kompromis vseeno ni slab, še posebej, ker v tem primeru bogato nagrajuje tiste, ki so nanj pripravljeni. Dizel z bencinskim zvokom je vseeno dizel, zato lahko pije po kapljicah, od sedem pa do dobrih deset litrov ob že kar hitrem tempu. Prostorninska skromnost in poraba ugodno vplivata na obdavčenje ghiblija, zato je razumnejša tudi njegova cena - od 80 pa do dobrih 100 tisoč evrov z bogatejšo opremo. O gracioznosti ni dvoma, ghibli je pravi maserati s seksi boki, jeznim prednjim delom in postavo, ki priteguje poglede udeležencev na cesti. Glede racionalnosti zasnove pa tudi ne, ghibli je oblikovalski izdelek z dolgim motornim pokrovom, napihnjenim zadkom in kupejevsko streho, zato ni nenavadno, da kljub skoraj petmetrski zunanji dolžini odrasli potniki na zadnji klopi močno upogibajo kolena in sklanjajo glave.

Za vse romantike, ki si to lahko privoščite - maseratiji imajo še vedno bencinske osemvaljne stroje.

Poslušajte zvok dizelskega šestvaljnika

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Članek je bil objavljen v majski številki revije Aria

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

26.06.2014
11.06.2014
22.05.2014
22.04.2014
20.04.2014
18.04.2014
11.04.2014
24.06.2015
FINANCE
Manager
Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine
Manager
Reportaža
ManagerIgor Fabjan Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine

O vulkanski preteklosti te gričevnate pokrajine, prepredene z vinogradi in sadovnjaki, pričajo številni termalni vrelci, ob katerih so že stari Rimljani uredili kopališča.

FINANCE
Manager
Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem

Z višjimi temperaturami prihaja sezona druženj na terasah, ki si jih lahko s prenosnim projektorjem popestrimo tudi z ogledom filma ali tekme. Pogledali smo, kakšni so ti projektorji, kako jih namestiti in kateri so primerni za različne postavitve.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Je gradbeništvo res večna ljubica, ki bi rada postala žena?
TOP Gradbeništvo
BIZNIS & TRENDI V GRADBENIŠTVU
TOP GradbeništvoNataša Jančar Je gradbeništvo res večna ljubica, ki bi rada postala žena?

Se bo država končno odločila, ali bo stavila na gradbeništvo? In kaj od aktualnih vsebin je za gradbeništvo priložnost, kaj breme in kaj nadloga?

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Manager
Pismo iz Kampale: Kolikor denarja, toliko znanja
Manager
IZ PRESTOLNIC
ManagerTina Smole Pismo iz Kampale: Kolikor denarja, toliko znanja

V Ugandi imamo na papirju sicer brezplačno osnovno šolanje, a starši ob vpisu v nov razred dobijo seznam stvari, ki jih morajo otroci prinesti – od zvezkov do toaletnega papirja, kred in metel. Nekaj teh potrebščin ostane v šoli, druge učitelji vzamejo ali prodajo naprej.

FINANCE
Za Bežigradom do leta 2027 več kot 800 novih stanovanj
Finance
pregled projektov
Kristina Robežnik Za Bežigradom do leta 2027 več kot 800 novih stanovanj

To so projekti, ki so predvideni na območju Bežigrada in širše okolice.

FINANCE
Subvencije
Letos nove subvencije za rokodelce
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Letos nove subvencije za rokodelce

Gospodarsko ministrstvo bo za spodbujanje rokodelstva v drugi polovici leta razpisalo milijon evrov. Kdo se bo lahko potegoval?