Avto

Zlitje elegance in ekstravagance v novih štiricah BMW

BMW je pri nas še okrepil svojo modelno paleto v premium razredu srednje velikih vozil, kupcem v okviru številke štiri zdaj ponuja še štirivratni kupe gran coupe in svojevrstnega posebneža X4

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.08.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Pri nemškem BMW se s ponudbo novih in novih modelov trudijo zadovoljiti kar najširši spekter kupcev. Njihova velika družina je v Sloveniji od zdaj bogatejša še za dva nišna člana, ki slišita na ime BMW 4 gran coupe in BMW X4.

Bled-BMW-serije-4-Gran-Coupe-in-X4-144.1407349108.jpg.o.600px.jpg
BMW 4 Gran Coupe

Bled-BMW-serije-4-Gran-Coupe-in-X4-143.1407349109.jpg.o.600px.jpg
BMW X4 in 4 Gran Coupe

Stvari so bile pri Bavarcih še pred kratkim jasne in preproste, najmanjši BMW je bil 3, večji 5 in največji 7. Zdaj so tu še 1, 2, 4 in 6 skupaj s kombinacijami X, GT in gran coupe. Vsak kupec najde kaj zase, kar se na koncu pozna tudi pri rekordnih prodajnih številkah in poslovnih rezultatih. K temu pripomoremo tudi Slovenci, letos smo na novo registrirali skoraj 900 BMW, prodajne številke pa bosta od zdaj krepila tudi elegantni in ekstravagantni štirivratni kupe BMW 4 gran coupe (od 41.200 evrov za 420i oziroma 418d) ter križanec med kupejem in športnim terencem BMW X4 (od 48.950 evrov za xDrive20d). Čeprav ju druži ista številka, sta si povsem različna.

Zlitje kupejevske elegance z udobjem in praktičnostjo

Gotovo bo v salon BMW prišel kupec, odločen, da se domov odpelje z limuzinsko serijo tri, na koncu pa bo družini, sorodnikom, prijateljem in znancem razkazoval najnovejšo štirico v obliki štirivratnega kupeja. Serija 4 gran coupe namreč združuje eleganco klasičnega kupeja s praktičnostjo in udobjem štirivratnih modelov, ob tem ponuja veliko prostora v prtljažniku (480 litrov, 1.300 litrov s podrto zadnjo klopjo) ter glede na limuzinsko trojko tudi več ekstravagance in bogatejšo serijsko opremo. Nemci so v 464 centimetrov dolžine in 183 centimetrov širine vnesli kar nekaj šarma, daljša strešna linija glede na dvovratno serijo štiri ob tem omogoča dovolj prostora za potnike na zadnji klopi (deljiva 40: 20: 40), zadnji pokrov pa se z elek­triko tako kot pri kombilimuzinah dvigne skupaj s steklom.

Trije bencinarji in štirje dizli

Pod motornim pokrovom so že znani in preizkušeni štiri- in šestvaljni prisilno polnjeni bencinski in dizelski motorji. Njihova moč se razteza od 105 do 230 kilovatov (143 oziroma 313 konjev), vsi motorji izpolnjujejo izpušne norme Euro 6 in so na voljo s sistemom start-stop ter rekuperacijo zavorne energije. Vrh ponudbe pomeni model 435d xDrive s samodejnim menjalnikom z začetno ceno 62.900 evrov.

Poleg osnovne opreme so v seriji 4 gran coupe na voljo še trije znani paketi: luxury, modern in sport line ter posebni BMW individual in športni M-paket. Komunikacijske tehnologije in sistemi so združeni v BMW connecteddrive, varnostno-asistenčni pa v driving assistant plus. Menjalnik je ročni ali osemstopenjski samodejni steptronic, kupci lahko posežejo tudi po štirikolesnem pogonu xDrive.

Svojevrstni posebnež sliši na ime X4

Štirikolesni pogon je zaščitni znak novega X4, ki je svojevrsten oblikovni posebnež, saj združuje videz in vozne lastnosti kupeja ter športnega terenca. Čeprav mu je po obliki in značaju najbliže X6, je narejen na osnovi X3. Od tega je daljši za centimeter in pol (4,67 metra), nižji za skoraj štiri centimetre (1,62 metra), hkrati voznik in sovoznik sedita za dva centimetra nižje kot v X3. Prtljažnik v X4 s svojimi 500 litri pogoltne marsikaj, ob podrti zadnji klopi se prostor poveča na 1.400 litrov, zadnja klop pa je praktično deljiva v razmerju 40: 20: 40.

Najbolj iskan model za 50 tisočakov

Za pogon X4 skrbi šest motorjev, trije bencinski in trije dizelski, ki se ponašajo z močjo od 135 do 230 kilovatov (od 184 do 313 konjev) - vsi izpolnjujejo emisijski standard Euro 6. Za slovenske kupce naj bi bil najzanimivejši nov dvolitrski dizelski motor xDrive20d s 140 kilovati (190 konji), ki mu ukazuje osemstopenjski samodejni menjalnik steptronic in stane okoli 50 tisočakov. Motor ponuja 400 newtonmetrov največjega navora, normno pa naj bi na sto kilometrih porabil dobrih pet litrov goriva. Vrh ponudbe pomeni X4 xDrive35d z začetno ceno 68 tisoč evrov.

41.200 evrov stane osnovni 4 gran coupe.

480 litrov prtljažnega prostora ponuja štirivratni kupe.

48.950 evrov stane osnovni X4.

467 centimetrov meri X4.

Bled-BMW-serije-4-Gran-Coupe-in-X4-147.1407349110.jpg.o.600px.jpg
BMW X4

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Manager
Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke
Manager
Tehnologija
ManagerMarjan Kodelja Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke

Načini poslušanja glasbe se brez dvoma spreminjajo – vse bolj se zanašamo na storitve pretočne glasbe in vse manj gradimo glasbene arhive. Še vedno pa potrebujemo zvočne naprave in tudi nostalgiji se je težko upreti.

FINANCE
Transport in logistika
Luka Koper: predlog je dva evra bruto dividende na delnico
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Luka Koper: predlog je dva evra bruto dividende na delnico

Nadzorniki Luke Koper so danes potrdili poročilo za leto 2023 in predlagali razdelitev 28 milijonov od skupaj 43,8 milijona evrov bilančnega dobička

FINANCE
Manager
Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati
Manager
IZ PRESTOLNIC
ManagerTjaša Bole Rentel Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati

Ankete kažejo, da bi lahko Afriški nacionalni kongres na majskih volitvah prvič po letu 1994 dobil manj kot 50 odstotkov glasov in bi moral sestaviti večstrankarsko vlado.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Kako visoke dividende bodo letos izplačale banke v Sloveniji?
Finance
bančni dobički
Jurij Šimac Kako visoke dividende bodo letos izplačale banke v Sloveniji?

Po izjemnem letu za poslovanje bank prihajajo tudi izjemne dividende

FINANCE
Cinkarna: Dividendo bomo predlagali, 17. maja bo znano, kolikšno
Finance
DIVIDENDE IN DRŽAVNA POMOČ
Petra Sovdat Cinkarna: Dividendo bomo predlagali, 17. maja bo znano, kolikšno 2

Bistveni popravek po revidiranju čistega dobička, lani je znašal 12,65 milijona evrov, ne 5,5 milijona evrov, kot so poročali na začetku marca

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)