Avto

Prenovljeni porsche cayenne tudi z električnim kablom

Poleg rahlo spremenjenega videza, novega bencinskega motorja in bogatejše opreme prenovljeni cayenne jeseni prinaša tudi električni kabel - na voljo bo namreč tudi kot priključni hibrid

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

31.07.2014 08:17
Čas branja: 2 min

Ko je Porsche leta 2002 predstavil velikega športnega terenca cayenna, so se nekateri oboževalci kultnih športnikov iz Stuttgarta prijeli za glavo, češ, to ne more biti pravi porsche. Prodajne številke so jim zaprle usta, v dveh generacijah je na ceste zapeljalo skoraj 600 tisoč teh zmogljivih orjakov, jeseni pa na ceste prihaja prenovljeni model.

Porsche-2014-Cayenne07-be.1406787324.jpg.o.600px.jpg

Porsche cayenne je kupcem skozi čas poleg prepričljivih in močnih motorjev, prostornosti, visokega sedenja na petih sedežih ter bogate serijske in dodatne opreme ponujal tudi obilico užitkov v vožnji ter značilni Porschejev dizajn. Od oktobra bo cayenne kupce lovil oblikovno in tehnično osvežen, ciljal pa bo tudi na ekološko ozaveščene kupce.

Prvi priključni hibrid v razredu

Prenova po štirih letih cayennu prinaša več opreme in novi biturbo bencinski motor, a glavna stvar je električni kabel. Cayenne bo namreč kot prvi v razredu prestižnih SUV na voljo tudi kot priključni hibrid, za kar bodo kupci v Nemčiji odšteli dobrih 82 tisočakov. Tehnološki napredek v primerjavi s predhodnikom je precejšen. Novi model ima tako litij-ionsko baterijo z zmogljivostjo 10,9 kilovatnih ur, ki glede na slog vožnje omogoča od 18 do 36 kilometrov vožnje samo na elektriko. Ob tem lahko voznik s pomočjo aplikacije Porsche Car Connect energijsko stanje avtomobila s pametnim mobilnikom odčitava kar na daljavo, pogonska baterija pa se lahko polni med vožnjo ali prek električnega omrežja.

Porsche-2014-Cayenne06-be.1406787325.jpg.o.600px.jpg

Zgolj na elektriko do 125 kilometrov na uro

Moč elektromotorja je skoraj podvojena, na 70 kilovatov (95 konjev), kar velikega terenca zgolj na elektriko požene do hitrosti 125 kilometrov na uro. Pri Porscheju sicer obljubljajo skupno porabo le 3,4 litra za sto prevoženih kilometrov, vendar jo bo realno najbrž težko doseči. Sistemska moč trilitrskega kompresorskega motorja V6 s 333 »konji« in elektromotorjem znaša 416 »konjev«, navora je 590 newtonmetrov. Do stotice štirikolesno gnani cayenne S E-hybrid pospeši v manj kot šestih sekundah ter doseže končnih 243 kilometrov na uro. Ob hibridu bo cayenne na trgu tudi z dvema že znanima dizloma v nosu, bencinskemu biturbo osemvaljniku pa bo družbo delala novost, biturbo bencinski šestvaljnik s 420 »konji«.

Porsche-2014-Cayenne04-be.1406787326.jpg.o.600px.jpg

Kozmetični popravki zunanjosti

Na zunaj se prenovljeni cayenne lahko pohvali s spremembami na sprednjem delu avtomobila, novi so sprednja blatnika, pokrov motornega prostora in tudi posebni usmerniki zraka, ki skrbijo za usmerjanje zraka za hlajenje proti hladilniku polnilnega zraka ter vizualno krepijo dinamičnost. Cayenne je namreč eden izmed redkih SUV, ki ponujajo tudi obilico užitkov v vožnji. Poleg novih biksenonskih žarometov bodo na voljo tudi LED-žarometi, prenovljen pa je tudi zadek. Električno odpiranje zadnjih vrat je zdaj del serijske opreme, na novo so oblikovane tudi izpušne cevi, ki so zdaj integrirane v spodnji del zadka. V notranjosti vozila je nov večfunkcijski športni volan z obvolanskima prestavnima ročicama, zadnji sedeži pa so zdaj še udobnejši in ponujajo več bočne opore.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR
Manager
Vesolje
ManagerWorldcrunch / TCE Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR

Pri ameriški vesoljski agenciji pripravljajo misijo, v okviru katere bi na Zemljo pripeljali vzorce snovi s površja Marsa. A nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je to res pametna naložba.

FINANCE
Manager
Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko

Pogledali smo paradne modele iz Samsunga, Philipsa in Sonyja, ki je pred dnevi razkril svoje novosti na tem področju in precej presenetil.

FINANCE
Manager
Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću
Manager
iz prestolnic
ManagerVildana Selimbegović Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću

Na začetku aprila smo se spominjali odpora v devetdesetih letih, obdobja, v katerem je umrlo 11.541 prebivalcev kotline.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Transport in logistika
Igra prestolov na potniškem centru
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Igra prestolov na potniškem centru

Jutri bodo na DRSI odpirali ponudbe na ponovljenem razpisu za glavni del železniške postaje v Ljubljani. Kakšna bo igra železniškega gradbinca?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu

Veliko se govori o Nvidi, marsikdo pa se sprašuje, zakaj

FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 4

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
Slovenija na napačni poti
Finance
RAZVOJ
Simona Toplak Slovenija na napačni poti 5

Je Umarjevo poročilo o razvoju Slovenije 2024 dovolj glasen alarm za politiko, pa tudi za gospodarstvo?