Avto

Prodajna uspešnica z vrha cenika

Pregled cenikov pri vse več znamkah ponudi zanimiv zaključek - pri vrhu se bohotijo modeli, ki so vsaj polovico dražji od osnovne različice. Hyundai z mestnim terencem ix35 ni nobena izjema

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

25.06.2014 11:22
Čas branja: 3 min

Pri avtomobilih je podobno kot drugod: kolikor denarja, toliko "muzike". Prodajalci pri tem ponavadi pretkano oglašujejo osnovno različico in opremo za sila ugodno ceno, a takšnih kupcev na koncu ni veliko. Večina se jih poda stopničko višje, vsaj pri motorju ali opremi, nekateri tudi pri kombinaciji obojega. Izbira se še dodatno zaplete pri modelih, kjer je možno dobiti štirikolesni pogon (in/ali avtomatski menjalnik). Na koncu so seveda tudi kupci, ki nimajo težav z denarjem in se zapičijo v najzmogljivejši motor in popolno opremo ter za jeklenega konjička odštejejo vsaj pol več, kot stane osnovni model.

IMG_4766.20140625103120.jpg.s.600px.jpg

Tako se odvija tudi zgodba, ko beseda nanese na Hyundai ix35, enega najbolj prodajanih mestnih terencev pri nas. Ta je pred dobrega pol leta k nam pripeljal v osveženi in bolj mladostni podobi ter pripravljen, da zadovolji 600 kupcev. Razlike glede na stari model se opazijo pri prednjih in zadnjih žarometih, kjer kraljuje modna LED tehnologija, po želji si ga je moč omisliti tudi z biksenonskimi žarometi. V ponudbi je še nova serija litih platišč in barve, znotraj je na voljo več opreme, avto je dobil kakovostnejše materiale in večji 7-palčni sredinski zaslon.

IMG_5536.20140625103618.jpg.n.600px.jpg

Voznik si prek sistema Flex steer nastavlja delovanje volana ob denimo parkiranju ali vožnji po avtocesti. Pri prenovi so se inženirji lotili podvozja, da bi bolj zadovoljili potrebe in želje evropskih kupcev. Manj togo vpete vzmetne noge tako poskrbijo za manjše vibracije in nivo hrupa v potniški kabini.

IMG_5162.20140625104114.jpg.o.600px.jpg

Čeprav so prav vsi modeli ix35 dolgi 441 centimetrov, široki 182 cm, visoki 166 cm ter med obema osema ponujajo 264 cm prostora, je razlika v ceni med posameznimi modeli kar konkretna. Na dnu ponudbe je tako za promocijsko ceno 17.790 evrov na voljo bencinski model 1.6 GDI Life, 2.500 evrov dražji pa je osnovni 1,7-litrski dizel z enako opremo. Oba modela sta na voljo z dvokolesnim pogonom, vstop v svet štirikolesno gnanih modelov pa ponuja 2,0-litrski bencinar za 21.290 evrov, močnejši dizel s pogonom na vsa štiri kolesa je še 2.300 evrov dražji, vrh pa se konča tik pod mejo 30 tisočakov - brez možne dodatne opreme, seveda. Testni z opremo Style in rednim popustom je sicer stal 27.720 evrov.

IMG_5457.20140625103227.jpg.s.600px.jpg

Razlika v ceni se tako hitro veča, vendar zahtevnejši vozniki znajo ceniti sladkorčke, kot so zmogljivejši motor, dober štirikolesni pogon in bogata oprema, ki vključuje tudi bi-ksenonske žaromete, usnje na volanu in prestavni ročici, ogrevane sedeže, pametni ključ, kamero za vzvratno vožnjo, zadnje LED luči, senzor za dež, odmrzovalnik prednjih brisalcev, dvopodročno samodejno klimatsko napravo, tempomat,...

IMG_5491.20140625104607.jpg.n.600px.jpg

Hyundai ix35 se je izkazal za zelo dobrega sopotnika. Višje sedenje prinaša večjo preglednost in vliva večji občutek varnosti, hkrati pa mere vozila niso takšne, da bi povzročale težave v mestnih in nakupovalnih središčih. A s štirikolesnim pogonom opremljen ix35 in z 2,0-litrskim turbodizelskim srcem, ki zmore 100 kw (136 KM) ter ponudi 320 Nm navora pri 1.800-2.500 vrtljajih, bo prav rad okusil avtoceste in magistralke, še rajši pa zavil na brezpotja.

IMG_4777.20140625105457.jpg.c.600px.jpg

Testna poraba se je vrtela malo nad osmimi litri, levji delež k temu prispeva pogon, avto je sicer težak 1.650 kilogramov. Petstopenjski menjalnik je zdaj preteklost, vsi ročni so šeststopenjski, za 3.200 evrov pa dobite samodejnega - levji delež zneska gre na račun višje stopnje davka na motorna vozila.

IMG_5512.20140625103322.jpg.s.600px.jpg

Da štirikolesni pogon ni od muh pove podatek, da se zanj pri nas odloči vsak tretji kupec ix35. V osnovi je pogon preprost, saj v primeru potrebe s pomočjo elektronike brezstopenjsko spreminja razmerje moči do 50:50 na oba pogonska para koles. V pomoč sta mu dve zapori, prva je samodejna in skrbi za prečno prilagajanje prenosa moči na zadnja kolesa, druga pa je priklopljiva.

IMG_5509.20140625105050.jpg.n.600px.jpg

Pritisk na gumb tako poskrbi za enakomerno porazdelitev moči na oba para koles, pri hitrosti večji od 40 km/h pa se samodejno izklopi. Manjša hribovja in sneg na cesti tako ne pomenita nepremostljivih ovir, pogon prinaša več varnosti tudi v primeru spolzke ceste, z njim pa lahko bredete po do pol metra visoki vodi. Vozniku sta v pomoč tudi sistem za lažje speljevanje v klanec in spuščanje po strmih pobočjih, slednji poskrbi za suvereno in brezskrbno spuščanje.

IMG_4792.20140625104852.jpg.s.600px.jpg

Pod črto tak Hyundai ix35 z opremo Style stane skoraj 28 tisoč evrov - več kot dobro polovico nad ceno osnovnega modela, seveda pa lahko sežete še višje. Ne glede na motor, pogon in opremo bo zadaj imel dovolj prostora za otroke in odrasle, v prtljažnik bo moč spraviti zajetnih 591 litrov prtljage (1.436 s podrto klopjo), v vsakem primeru pa vam bo nudil enako mero varnosti, udobja in voznih lastnosti - odločilna bo zgolj globina vaše denarnice. Največji konkurent prihaja kar iz domačega dvorišča, to je Kia sportage, s katero si delita nekaj tehnike, v primerjavi s Fordovo kugo ponuja več opreme, Volkswagnov tiguan pa je dražji.

IMG_4762.20140625103433.jpg.s.600px.jpg

Foto: Matej Kačič

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Dostopnost nepremičnin: rast plač v Ljubljani lani konkretno večja od rasti cen stanovanj
Finance
trg
Jurij Šimac Dostopnost nepremičnin: rast plač v Ljubljani lani konkretno večja od rasti cen stanovanj 3

Stanovanja v Ljubljani so bila lani dostopnejša kot v letu 2022, izhaja iz primerjave števila potrebnih neto plač za nakup 60 kvadratnih metrov velikega stanovanja.

FINANCE
Končuje se gradnja Novartisove tovarne v Ljubljani: kdaj jo bodo zagnali
Finance
naložbe v farmaciji
Petra Sovdat Končuje se gradnja Novartisove tovarne v Ljubljani: kdaj jo bodo zagnali

Verovškova ulica v Ljubljani postaja vse bolj farmacevtska ulica

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Tragikomično: globe za izvajalce v zdravstvu po uredbi sicer višje, a ostajajo mrtva črka na papirju?
Finance
NADZOR V ZDRAVSTVU
Andreja Rednak Tragikomično: globe za izvajalce v zdravstvu po uredbi sicer višje, a ostajajo mrtva črka na papirju?

Pri zdravstveni ministrici niso našli rešitve za zagato, da ZZZS bolnišnicam, zdravstvenim domovom in koncesionarjem za prekrške ne more izreči glob v hitrem postopku. Bo v praksi postopkov bistveno manj, globe pa še vedno le minimalne – to pa je le 200 evrov za pravno in 50 evrov za odgovorno osebo?

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)