Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Drugačen, a tesno povezan z vzornikom

Čas branja: 2 min
17.06.2014  09:09  Dopolnjeno: 18.06.2014 09:09
Golf sportsvan tehnično temelji na golfu, ponuja več prostora in prilagodljivosti, napada pa enoprostorske tekmece

Volkswagen golf plus je bil vselej v senci originala - golfa. Tako kot se fiat 500L vozi v senci fiata 500, čeprav ponuja več vsebine. V prvi generaciji je golf plus pri nas našel od dobrih sto do dobrih 500 kupcev na leto, golf pa vselej prek dva tisoč. A sportsvan ne želi biti v senci tekmecev iz razreda kompaktnih enoprostorcev, zato ponuja več varnosti, prostora, dinamike in opreme kot predhodnik, kar mu bo letos prineslo 500, prihodnje leto pa med 700 in 800 kupcev. Ugodne so tudi cene, vsaj na ceniku. Osnovni golf sportsvan 1.2 TSI stane dobrih 18, dizelski 1.6 TDI (oba z 81 kilovati) pa dobrih 20 tisoč evrov. Vozi v zelje le sedem centimetrov daljšemu touranu? "Delno že, a le do prihodnjega leta, ko prihaja novi večji touran," pojasnjuje Edo Strajnar iz Porscheja Slovenije.

P6170048-Kopija.1403024862.JPG.c.600px.jpg
Daljši, markantnejši, a vseeno nekoliko nižji in bolj dinamičen. Golf sporstvan ne želi biti klasičen enoprostorec, ponuja posrečeno kombinacijo prostora, okretnosti in dinamike.

Volkswagen golf sportsvan je enoprostorski golf. Naslednik golfa plus je 13 centimetrov daljši od predhodnika, ob tem je za pet centimetrov širši, štiri centimetre nižji in v kabini ponuja več prostora in prilagodljivosti. V kabini boste v njem prepoznali poteze golfa, na armaturni plošči, merilnikih, sedežih, prestavni ročici,... Dobili boste večje predale, boljšo preglednost, višje sedeže in bolj enoprostorski, a nikakor ne kombijevski položaj za volanom. Zadnja klop je prostornejša v vse smeri, po dolžini omogoča 18 centimetrski pomik, njen naslon pa je pomičen tudi po naklonu. Prtljažnik v osnovi sprejme med 500 in 590 (od 120 do 210 litrov več kot v golfu) litrski prtljažnik, ki ga je moč s podiranjem zadnje klopi povečati na 1.520 litrov.

P6170054-Kopija.1403074088.JPG.c.600px.jpg
V prednjem delu je sportsvan pravi golf, le z več prostora, zračnosti in uporabnosti.

P6170058-Kopija.1403074203.JPG.s.600px.jpg
V prtljažnik gre od 500 do 590 litrov prtljage, povečuje ga pomična zadnja klop.

Oblikovno je postal markantnejši, prednji del ima poudarjeno masko s tremi kromiranimi prečkami, večje žaromete z LED dnevnimi lučmi in tri značajske gube, ki se stekajo v bok, proti prednjim ogledalom in strehi. V dolžino je zrasel na 4,34 metra, v medosju sedaj meri 2,68 metra, sedi na prilagodljivi platformi MQB, enaki kot golf, audi A3, seat leon in škoda octavia. V volkswagnovi družini želi voziti svojo pot, ugajati kupcem, ki želijo več prostora in prilagodljivosti. Tistim, ki so doslej gledali za fordi C-maxi, citroëni C4 picassoji, tudi mercedes-benzu razreda C in prihajajočemu BMW serije 2 active tourer. A sportsvan vseeno jasno poudarja, da je še vedno golf - zaradi tehnične podobnosti, zasnove in slovitega imena.

P6170057-Kopija.1403075171.JPG.c.600px.jpg

Prednost skupne osnove so prihranki in v tem primeru tudi zelo dobra tehnika, ki si jo sportsvan v celoti deli z golfom. To pomeni sodobne stroje, ki so v zadnje generaciji dobili nekaj moči in postali do 20 odstotkov manj žejni. Osnovni bencinar 1.2 TSI ima sedaj pet kilovatov več, skupaj 81 in porabi 5,1 litra goriva na sto kilometrov. Enak prirastek moči je dobil 1.6 litrski TDI, poraba je padla na 3,9 litra. Nad njima so 1.4 litrski TSI s 92 in 110 kilovati, ter dvolitrski TDI s 110 kilovati.

Sporstvan je dobil še cel kup varnostnih sistemov, od sistema DDC ki prilagaja delovanje blažilnikov, volana in odzivnost motorja. Senzor za mrtvi kot, ki vam pomaga tudi pri zapuščanju parkirnega mesta, sistemom ABS, ESP, osem zračnih blazin, sistem za samodejno zaviranje pri manjših hitrostih, za doplačilo pa še radarski tempomat,...

Preberite tudi:

07.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 5

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...

AVTO
Novice
Novice Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu 2

Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene...

AVTO
Novosti
Novosti Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino

Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

AVTO
Novosti
Novosti Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki

Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?

AVTO
Novice
Novice Novi okoljski pritiski na kupce avtov, slovenska vlada se ne zmeni za priporočila EU 8

Slovenska vlada je zanemarila priporočila EU, da novim meritvam porabe prilagodi obdavčitev avtomobilov. Zato lahko pričakujemo nove...

AVTO
Novosti
Novosti Japonec trden kot skala, uporaben kot švicarski nož 2

So terenski avtomobili in so manjši tovornjaki, vsak po svoje zmogljivi, uporabni in robustni, a kdor potrebuje fuzijo obeh svetov, se bo...