PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Pravi obraz Romunije, 2. del

Srednjeveško mesto Brasov, grad grofa Drakule in metropolitanska Bukarešta

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.05.2014 00:25
Dopolnjeno: 16.05.2014 00:25
Čas branja: 3 min

Po dveh dneh popotovanja opisanega v prvem delu smo za seboj pustilo mesta Hunedoara, Sibiu, cesto Tranasfagarasan, zamrznjeno jezero Balea in srednjeveško mesto Sigisoara. Pred nami, vsaj v teoriji, najbolj zanimiv cilj - grad Bran v mestu Bran znan po filmski uprizoritvi Drakule.

grad-Bran-mm.1400189603.jpg.o.600px.jpg
Grad Bran je zaslovel z filmsko uprizoritvijo grofa Drakule.

20140510-124755
Domačini znajo izkoristiti trume turistov, ki v Bran prihajajo doživljati pravljico o Drakuli. Pod gradom so postavili številne stojnice s suho robo, mesnimi izdelki, spominki z motivi Drakule,...

Grad Bran, filmski dom Vlada Tepeša - Drakule

Vlogo Drakule je v knjigi o Drakulu, ki jo je leta 1897 napisal Bram Stoker, prevzel Vlad Tepeš - okrutni vojvoda Vlaške, znan po tisočih smrtnih žrtev, ki so končale na nasajeni kolih. Po njej je nastal tudi film, ki v mesto Bran, jugovzhodno od Brasova, vsako leto privlači trume turistov. Grad Bran sicer ne pusti močnejšega vtisa, na poti do njega smo na okoliških vrhovih opazovali precej večje in bolj markantne utrdbe. Zanimiv pa je zaradi ozkih stopnišč, ki vodijo v skrivne sobe, dvorišč v več nivojih in natančnih opisov krutosti, bojev in usmrtitve vojvode Vlaškega ter ozadja zgodbe o mitološkem junaku Drakuli. Domačini turizem dobro izkoriščajo, okoli gradu so zgradili restavracije, lokale in trgovine, pod njim pa so napolnili stojnice s suho robo, mesnimi izdelki in majicami ter spominki z motivi Drakule.

Brasov-mm.1400189904.jpg.s.600px.jpg
Brasov - najbolj obiskano romunsko mesto, tudi zaradi bližine gradu Bran.

Brasov z najožjo ulico v Evropi

Pred Branom smo se ustavili še v Brasovu, mestu s hollywoodskim napisom na bližnjem hribu, na katerega vozi tudi gondola, bogatim mestnim središčem s stavbami iz obdobja gotike, renesanse in baroka ter smučišči v okolici. Brasov ima tudi najožjo, 1,3 metra široko ulico na svetu. Osrednji trg pa je priljubljen kraj za različne dogodke. Nas je prejšnjo soboto razveselila množica starodobnih dacij iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so prihupale mimo nas. Tradicionalna znamka ima v domači deželi veliko privržencev, ki v njihovo vzdrževanje vlagajo na tisoče evrov. Ker smo tudi sami pripotovali z dacio, čeprav novodobno, nas je policist za namene fotografiranja za nekaj minut spustil na mestni trg. Cene tudi v Brasovu niso nič višje kot v drugih mestih, za kavo in rogljiček v nemški kavarni plačaš manj kot evro, za preprosto sobo okoli 20, za razkošno pa manj kot sto evrov.

20140510-145746

Skozi gozdove in po avtocesti do Bukarešte

Cesta od Brana skozi Sinaio, Campino do Ploiestija pelje skozi transilvanski gozd skozi številne zavoje in po precej bolje vzdrževanem asfaltu, kot smo ga doživljali med romunsko mejo in Hunehuaro ter med Cartisoaro in Sigisoaro. Med Karpati se vije tudi železnica, od Ploiestija pa je na novem avtocestnem odseku skozi nižino do Bukarešte zadihal tudi 1,5-litrski turbodizel dacie duster, njegova žeja se je povečala s 6,8 na dobrih sedem litrov.

Bukaresta1-mm.1400190224.JPG.s.600px.jpg

Pariz vzhoda - Bukarešta

Megalomansko glavno mesto z 1,8 milijona prebivalcev ponuja zmes več obdobij in tudi nekaj zahodnjaškega vpliva, denimo slavolok zmage, ki posnema tistega v Parizu. Bukarešta s parlamentom s tisoč sobami in površino 330 tisoč kvadratnih metrov, kar je denimo več kot Pentagon, kaže tudi nekdanjo moč diktatorja Ceausescuja. Turistu pa ponudi še staro mestno jedro, ki se spreminja v elitni del mesta, napolnjen z lokali ter živahnim dnevnim in nočnim življenjem. Ob vrhunski zabavi, ki jo ponujajo lokali v tem delu, pa cene še vedno, čeprav manj očitno, ostanejo pod zahodnjaškimi.

nacionalni-park-cheile-nerei-1-mm.1400190287.jpg.o.600px.jpg

20140509-150825

Bukarešta je bila tudi zadnja postaja, skoraj 1.200-kilometrska pot v Ljubljano pa nam je vzela skoraj 14 ur, od tega smo osem ur prevozili po Romuniji - za lažjo predstavo o velikosti in tudi urejenosti cest. Od Bukarešte do 120 kilometrov oddaljenega Pitestija pelje hitra in prazna avtocesta, do Craiowe se spremeni v še kar spodobno podeželsko cesto, do srbske meje se spet mučiš z ovinki in zavoji, vmes pa si v nacionalnem parku Cheile Nerei tik ob srbski meji spočiješ oči in živce skozi sotesko in skale, ki jih prebadajo slapovi.

Razkritje: Stroške potovanja je financiralo podjetje Renault Nissan Slovenija.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

FINANCE
To so izhodišča gospodarskega ministrstva za omejevanje Airbnbja
Finance
AIRBNB
Tanja Smrekar To so izhodišča gospodarskega ministrstva za omejevanje Airbnbja 1

Predlog novega zakona o gostinstvu, ki bo omejeval kratkoročno oddajanje turistom, bo ministrstvo za gospodarstvo dalo v javno obravnavo v ponedeljek; objavljamo predvidene spremembe glede obratovalnega časa gostincev.

FINANCE
Zakaj gospodarstvo vztrajno navija za oblikovanje regij
Finance
Jana Petkovšek Štakul Zakaj gospodarstvo vztrajno navija za oblikovanje regij 2

Po mnenju severnoprimorske gospodarske zbornice bi bile regije veliko bolj relevantni partnerji obmejnim območjem in veliko bolj konkurenčne v Evropi.

FINANCE
Živilci
Puklavec Family Wines: gradijo na premijskem segmentu, saj povpraševanje raste
Naj živilci
ODLIČNO ŽIVILSKO PODJETJE
Naj živilciJana Petkovšek Štakul Puklavec Family Wines: gradijo na premijskem segmentu, saj povpraševanje raste

Klet Puklavec Family Wines zadnja leta doživlja preobrazbo – povečujejo obseg izdelkov najvišje kakovosti, spreminjajo organizacijsko kulturo, načrtujejo za pet milijonov evrov vlaganj.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Od umrljive do mrtve Evrope
Finance
matej avbelj
Matej Avbelj Od umrljive do mrtve Evrope 26

V današnjem svetu Evropa kot mehka sila, na katero je kot mirovni projekt stavila vse od svojega nastanka, nima šans. Bolj preprosto kot to se pač ne da povedati.

FINANCE
IKT
Digistacija 24: Dogodek za spletne sladokusce
IKT
CREATIMOV DOGODEK
IKTPodpornik projekta Digistacija 24: Dogodek za spletne sladokusce

Letošnja Digistacija po ponudila vpogled v digitalno dostopnost, umetno inteligenco, oblikovanje zgodb in analitiko.

FINANCE
Vabilo k posredovanju ponudb za odkup terjatev
OGLAS
Finance
Javna objava
Finance PR Vabilo k posredovanju ponudb za odkup terjatev (OGLAS)
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba
PRO
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoFinance PRO Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba (PRO)

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.