Avto

Veliki garač vdahnil veter v novega twinga

Carlos Ghosn, prvi človek avtomobilske naveze Renault-Nissan, je v novomeškem Revozu odprl proizvodno linijo za novega renaulta twinga

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

07.05.2014 22:30
Čas branja: 2 min

ghosn-carlos2-mm.1399484909.jpg.o.240px.jpg
Prvi mož Renaulta Carlos Ghosn je včeraj odprl proizvodnjo novega twinga v Revozu. Foto: Miloš Milač

Delovni ritem Carlosa Ghosna, predsednika in glavnega izvršnega direktorja Renaulta, je zelo napet, urnik pa dodobra natrpan, a tokrat je vključeval tudi postanek v Novem mestu.

Trd garač, saj ga je revija Forbes označila za najbolj delavnega avtomobilskega menedžerja, je s premierko v odstopu Alenko Bratušek v Revozu včeraj odprl 150 milijonov evrov vredno proizvodno linijo, na kateri bosta nastajala novi renault twingo in pozneje smart forfour. V Revozu so napovedali, da bodo zaradi tega do konca leta v proizvodnji zaposlili 70 delavcev za nedoločen in približno 200 za določen čas.

Ghosn drži roko nad vsakim desetim avtom na svetu

Ghosn sedi na vrhu imperija, ki je lani naredil skoraj 8,3 milijona vozil, 60-letnik je tako odgovoren za vsak deseti avtomobil, ki ga prodajo po svetu. Dolg vsakodnevni urnik je glede na obseg koncerna tako nujen, Ghosn je sicer predsednik uprave Renaulta in Nissana, hkrati pa vodi poslovno zavezništvo, ki so ga Francozi in Japonci sklenili leta 2000. V zraku je skoraj toliko časa kot na zemlji, govori pet jezikov in letno zasluži okoli sedem milijonov evrov.

Veliko slovenskega znanja pri novem twingu

Slovesno prerezan trak na novi liniji je sicer del naložbenega projekta Edison, v okviru katerega je poleg twinga predvidena tudi proizvodnja vozil Daimlerjeve znamke Smart. Projekt je skupno vreden 450 milijonov evrov, slovenska država pa je predvidela skupaj 22,5 milijona evrov subvencij, ki jih bodo v Revozu v prihodnjih letih prejemali na podlagi predloženih dokazil.

twingo.1399484910.jpg.o.600px.jpg

Novega twinga bodo sprva izdelovali v izmeni in pol, pozneje pa načrtujejo prehod na dve izmeni. V Revozu računajo, da naj bi v Novem mestu letno naredili okoli 120 tisoč twingov in okoli 80 tisoč smartov. Proizvodnja obeh modelov naj bi trajala sedem let. Pri izdelavi novega twinga bo vključenega precej slovenskega znanja, približno 30 odstotkov vgrajenih delov bo izdelanih v Sloveniji. Twingo, ki na trg prihaja sedem let po svojem zadnjem predhodniku, bo na voljo v dveh motornih različicah in s tremi paketi opreme, cena pa naj bi se po naših ocenah gibala okoli desetih tisočakov.

Za uspeh bo odločilna ugodna cena

Cena novega Renaultovega twinga bo pomembna (tudi) za uspeh v Sloveniji. Po naših cestah sicer vozi približno 15 tisoč twingov, dobri dve tretjini je še tistih iz prve generacije, ki je med letoma 1992 in 2007 navduševala s svojo prostornostjo, uporabnostjo, nizkimi stroški vzdrževanja in vzdržljivostjo. Prvi twingo je bil pri nas prodajno zelo uspešen, poznejša generacija med letoma 2007 in 2014 pa manj. Novi twingo je bil sicer ena izmed največjih zvezd ženevskega avtomobilskega salona, Francozi pa nanj polagajo veliko upov. Avto sicer prinaša povsem novo in že dlje časa nevideno zasnovo v tem razredu. Motor in pogon sta namreč zadaj. Twinga bodo zelo vesele ženske, saj ob privlačni obliki prinaša še bolj privlačne dimenzije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

19.08.2014
FINANCE
Avto
Štiri milijone katrc, petk, twingov in cliov iz Revoza, ki je znova največji slovenski izvoznik
Avto
AvtoJanez Kovačič Štiri milijone katrc, petk, twingov in cliov iz Revoza, ki je znova največji slovenski izvoznik 29

Revoz je bil lani največji slovenski izvoznik, zaposluje več kot tri tisoč ljudi, njegov lanski delež v slovenskem BDP pa je bil 3,7-odstoten

FINANCE
Avto
Renaultove težave dosegle Novo mesto: ob službo 250 delavcev
Avto
AvtoMiloš Milač Renaultove težave dosegle Novo mesto: ob službo 250 delavcev 1

Novomeški Revoz, ki izdeluje clio pete generacije, twingo in smart forfour, bo aprila v celoti prešel na polovično tretjo izmeno, kar pomeni upad dnevne proizvodnje z 950 na 800 vozil, ob službo bo 250 delavcev Revoza

IZVOZNIKI
Novice
Kaan Ozkan, Revoz: »Novi model bo vodilen na trgu«
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Kaan Ozkan, Revoz: »Novi model bo vodilen na trgu«

Predsednik uprave Revoza pričakuje, da bodo letos naredili 11 odstotkov več vozil, s čimer bodo zelo blizu rekordnemu letu 2009

IZVOZNIKI
Novice
Dobre novice: v Novem mestu bodo delali čisto novega clia, ki bo mestni terenec
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Dobre novice: v Novem mestu bodo delali čisto novega clia, ki bo mestni terenec 27

V Revozu napovedujejo, da bodo letos v proizvodnjo novega modela vložili 90 milijonov evrov

FINANCE
Avto
Dobra novica za Revoz, francoska tovarna počasi opušča proizvodnjo clia
Avto
AvtoUroš Božin Dobra novica za Revoz, francoska tovarna počasi opušča proizvodnjo clia 11

V prihodnje bo 94 odstotkov cliov proizvedenih v Turčiji in Sloveniji, preostanek pa bodo v naslednjih dveh do treh letih pokrili v Franciji. Prenos pomeni začetek opuščanja domače proizvodnje najbolj prodajanega Renaultovega modela, ki se je v preteklosti v Franciji izkazala za politično občutljivo vprašanje.