Avto

Pri Volkswagnu še dodatno 'stopili na gas'

Nemški koncern Volkswagen je v prvem četrtletju prodal 2,4 milijona vozil, kar je skoraj šest odstotkov več kot lani. Največ sta k rasti prispevala Evropa in Kitajska, med znamkami je najbolj zrasla Škoda

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.04.2014 13:41
Čas branja: 2 min

Volkswagen je na dobri poti, da kmalu postane največji proizvajalec vozil na svetu. V prvem letošnjem četrtletju so tako prodali 2,4 milijona vozila, kar je glede na enako lansko obdobje 5,8 odstotka več. Še posebej dober je bil marec, saj so prodali 929 tisoč vozil oziroma 7,6 odstotka več kot lani.

volkswagen_punca.20140411133842.jpg.s.600px.jpg

V Evropi skoraj milijon novih vozil iz koncerna VW

Volkswagen je v Evropi prodal 958.600 vozil, glede na lani to pomeni 7,6-odstotno rast. Veseli jih skok na domačem trgu, prodaja v Nemčiji se je namreč okrepila za 7,9 odstotka na 282.800 avtov, 12-odstotni skok pa so zaznali v Srednji in Vzhodni Evropi. Novega lastnika je našlo 159.200 vozil, VW pa je utrpel padec na ruskem trgu - prodaja se je znižala za 2,1 odstotka na 65.900 vozil.

Minus v Ameriki

S padcem so se pri VW srečali tudi v Severni Ameriki, kjer je prodaja zdrsnila za 4,1 odstotka na 197.300 avtov, v ZDA je zdrs dosegel 6,5 odstotka. Tam je novega lastnika našlo 133.500 vozil iz koncerna, še večji padec pa so utrpeli v Južni Ameriki. Skupno so tam prodali 168.600 vozil, kar je 23,1 odstotka manj kot lani, za petino je padla prodaja v Braziliji (127.700 avtov).

volkswagen.1397216420.jpg.o.600px.jpg

Odlično na Kitajskem, slabo v Indiji

Na azijsko-pacifiškem območju je koncern VW dosegel rast, skupaj so prodali za 13,7 odstotka več vozil oziroma 978.700 enot. Največji poskok so zabeležili na Kitajskem, prodaja tam je zrasla za 14,5 odstotka na 880.700 vozil, kar 30-odstotni padec pa so utrpeli v Indiji. Pri VW podatek sicer ni zaskrbljujoč, saj so tam dobavili vsega 18.100 vozil.

Volkswagna letos kupilo 1,48 milijona ljudi

Znotraj skupine je največji seveda Volkswagen, ki je prodal 1,48 milijona vozil po vsem svetu, kar je 3,9-odstotna rast. Najboljša je bila azijsko-pacifiška regija (740.100 vozil, +13,3%), sledila je Evropa (422.300 vozil, +6,6%), doma pa so prodali 133.100 Volkswagnov, kar je dobrih pet odstotkov več kot lani.

Zrasla tudi Audi in Porsche

Audi je prodal 412.800 vozil, oziroma 11,7 odstotka več kot lani, za petino jim je zrasla prodaja v Aziji (150.700 vozil). Rahlo rast so dosegli v ZDA. Pri Porscheju so prodali 4,5 odstotka več vozil oziroma 38.700 primerkov, k temu sta pripomoglo povečano povpraševanje v Aziji (13.200, +13,5%) in Severni Ameriki (11.100 vozil, +5,3%).

Škoda z največjim skokom

skoda-octavia-tovarna.1395564282.jpg.s.600px.jpg

Najboljša znotraj skupine je bila Škoda, ki je prodala 247.200 vozil oziroma 12,2 odstotka več kot lani. Močno se je okrepila prodaja v Srednji in Vzhodni Evropi (63.900 vozil, +18,6%), v Zahodni Evropi (brez Nemčije) pa so prodali 69.600 vozil, kar je skoraj za petino več kot lani. Uspešen je bil tudi Seat, pritegnil je 93.400 kupcev, kar je 7,3 odstotka več kot lani, pri čemer so največjo rast dosegli v Nemčiji in v Veliki Britaniji - znašala je 14,8 oziroma 21 odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
En mora voziti trolejbus
Manager
Rodoljub Petrović
ManagerRodoljub Petrović En mora voziti trolejbus 4

Kako sem sinu razložil socialno državo.

FINANCE
Kaj tehta strateški svet za davke glede nagrajevanja zaposlenih?
Finance
DAVKI
Tanja Smrekar Kaj tehta strateški svet za davke glede nagrajevanja zaposlenih?

Ena varianta je zadružno lastništvo, druga več opcijskega nagrajevanja, tretja posebne olajšave za inovativce; kakšna so nasprotovanja?

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Dostopnost nepremičnin: rast plač v Ljubljani lani konkretno večja od rasti cen stanovanj
Finance
trg
Jurij Šimac Dostopnost nepremičnin: rast plač v Ljubljani lani konkretno večja od rasti cen stanovanj 7

Stanovanja v Ljubljani so bila lani dostopnejša kot v letu 2022, izhaja iz primerjave števila potrebnih neto plač za nakup 60 kvadratnih metrov velikega stanovanja.

FINANCE
Končuje se gradnja Novartisove tovarne v Ljubljani: kdaj jo bodo zagnali
Finance
naložbe v farmaciji
Petra Sovdat Končuje se gradnja Novartisove tovarne v Ljubljani: kdaj jo bodo zagnali

Verovškova ulica v Ljubljani postaja vse bolj farmacevtska ulica

FINANCE
Tragikomično: globe za izvajalce v zdravstvu po uredbi sicer višje, a ostajajo mrtva črka na papirju?
Finance
NADZOR V ZDRAVSTVU
Andreja Rednak Tragikomično: globe za izvajalce v zdravstvu po uredbi sicer višje, a ostajajo mrtva črka na papirju?

Pri zdravstveni ministrici niso našli rešitve za zagato, da ZZZS bolnišnicam, zdravstvenim domovom in koncesionarjem za prekrške ne more izreči glob v hitrem postopku. Bo v praksi postopkov bistveno manj, globe pa še vedno le minimalne – to pa je le 200 evrov za pravno in 50 evrov za odgovorno osebo?

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)