Avto

Fordova 'pijana obleka' za streznitev nadutih

Ford se z obleko, ki simulira stanje opitosti, trudi ozaveščati pijane voznike. Težava so predvsem mladi, večina je namreč že sedla za volan pod vplivom alkohola

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.03.2014 10:41
Čas branja: 2 min

Ford je v Evropi lani uvedel šolo vožnje za reševanje življenj, nagrajeni brezplačni program za usposabljanje mladih voznikov, zdaj pa so razvili še "obleko pijane vožnje", ki omeji vidljivost, koordinacijo in ravnotežje.

FordDrinkDriveSuit.20140319103047.jpg.n.600px.jpg

Sestavljajo jo očala z omejitvijo vida, glušniki za ušesa, uteži za zapestja in gležnje ter obloge komolcev, vratu in kolen, zato so z "obleko pijane vožnje" celo preprosta opravila - na primer hoja v ravni smeri - veliko težja, uporabnik pa se hitro zave, koliko težje se je pod vplivom alkohola lotiti bolj zapletenih dejavnosti, kot je vožnja.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Zakaj takšna obleka? Po podatkih Evropske komisije je 25 odstotkov vseh evropskih smrtnih žrtev v prometu povezanih z alkoholom, alkohol pa je tudi glavni dejavnik pri nesrečah s smrtnim izidom, v katerih so vključeni mladi vozniki. Ob tem so ospljivi rezultati ankete pod Fordovim pokroviteljstvom.

Več kot polovica mladih voznikov v Evropi je namreč priznala, da so že vozili pijani ali pa so videli piti in voziti svoje prijatelje. Anketa, v kateri je sodelovalo 5.000 voznikov, starih od 18 do 24 let, je pokazala tudi, da jih je 32 odstotkov prisedlo k vozniku, ki je bil pod vplivom alkohola, 66 odstotkov pa jih ne pozna zakonsko dovoljene stopnje alkohola pri vožnji v svoji državi.

alkohol voznja

Ford je naročil anketo, da bi si zagotovil boljši vpogled v navade in vedenje mladih voznikov glede uživanja alkohola in vožnje. Sodelovali so vozniki iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije. Največja verjetnost, da bo mladenič kljub pitju alkohola sedel za volan ali da vožnje ne bo odsvetoval prijatelju, ki je pil, je v Španiji (74 odstotkov), na drugem mestu so mladi nemški vozniki (65 odstotkov) in Francozi (64 odstotkov). Skupno 26 odstotkov vseh, ki so priznali vožnjo pod vplivom alkohola, je bilo prepričanih, da kljub pijanosti vozijo varno.

"Pitje alkohola in vožnja je lahko smrtonosna kombinacija in rezultati ankete poudarjajo, kako izjemno pomembno je, da se mladi vozniki zavejo tega," je povedala Barb Samardzich, vodja poslovanja pri Fordu Evropa.

barb-samardzich-ford.1395222057.jpg.n.600px.jpg

"Fordova 'obleka pijane vožnje' je domiseln način, s katerim lahko vozniki v treznem stanju sami varno preizkusijo poguben vpliv alkohola na njihove čute in sposobnosti," je povedala Samardzicheva. "Z obleko lahko pokažemo, koliko težje je izvajati sicer nadvse preprosta opravila, obenem pa jih seznanimo z nevarnostmi, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola."

Ford je "obleko pijane vožnje" razvil z znanstveniki iz nemškega inštituta Meyer-Hentschel, ki se ukvarja z raziskovanjem učinkov ovirane mobilnosti. Ford je za boljše razumevanje potreb starejših voznikov in nosečnic razvil tudi "obleko tretjega življenjskega obdobja" in "nosečniško obleko".

"Ko si ljudje prvič nadenejo "obleko pijane vožnje", hitro ugotovijo, da imajo težave z vsakdanjimi opravili, ki jim sicer sploh ne namenjajo pozornosti - na primer z dvigom skodelice ali izbiranjem telefonske številke," je povedal Gundolf Meyer-Hentschel, ustanovitelj podjetja in njegov izvršni direktor. "Na zelo pomenljiv način uporabnike seznanja s stanjem, v katerem se znajdejo pri vožnji pod vplivom alkohola."

anatomija obleke pijane voznje

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.