Avto

Novo mesto je za Renault velikega pomena

Revoz je bil predlani najboljša Renaultova tovarna, drugi mož Renaulta Thierry Bollore pa je povedal, da nameravajo v Novem mestu ostati dolgoročno

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.03.2014 15:30
Čas branja: 3 min

S tekočih trakov novomeškega Revoza je lani zapeljalo 93.733 vozil, kar je najmanj po letu 1996. Glede na leto 2012 je proizvodnja padla za dobrih 28 odstotkov, glede na 2007 pa se je več kot prepolovila. Podjetje je lansko poslovno leto zaključilo z obratovanjem v eni izmeni in pol ter z 2.036 zaposlenimi.

thierry_bollore_renault.20140319152543.jpg.n.600px.jpg

Za lani sicer še ni uradnih podatkov, vendar je novomeška tovarna na poti, da ponovi predlanski uspeh, je povedal drugi mož Renaulta Thierry Bollore. Ob tem je dejal, da bo Renault v Novem mestu ostal dolgoročno, ne izključuje pa niti proizvodnje Nissanovih vozil v Novem mestu.

Bollore je v Renaultu zadolžen za konkurenčnost. Pred dnevi je bil na obisku v Revozu, da bi se seznanil s potekom priprav na proizvodnjo novega twinga in smarta, STA je z njim naredila mini intervju. Novega twinga bodo sicer proizvajali le v Revozu, v projekt so vložili 150 milijonov evrov, prinaša pa 270 novih delovnih mest.

renault_twingo.20140304133243.jpg.c.600px.jpg

Pred dnevi ste bili v Revozu. Kako ocenjujete priprave na proizvodnjo novega twinga in možnosti novega novomeškega malčka na trgu?

Novi twingo je trenutno naš 'master piece' za segment A. Nova platforma, na kateri je narejen, pa omogoča razvoj in proizvodnjo več modelov. Razvoj tega avtomobila je za Renault zelo pomemben, saj je Renault v segmentu A, kot kaže zgodovina, zelo dober. Z novim twingom želimo vsaj ponoviti uspeh prejšnjega modela, ki je bil prodan v več kot 2,5 milijona primerkih.

Kakšna so torej vaša pričakovanja glede prodaje, koliko jih želite prodati?

Kolikor se da. Ne morem razkriti prodajnih načrtov, vendar sem prepričan da bo novi twingo uspeh.

Zakaj? A ni v tem segmentu že zdaj precejšnja 'gneča'?

Zaradi signalov s trga. Veste, da smo naredili analizo, tisto, ki vam je ne morem razkriti, vendar je zanimanje na trgu zelo veliko.

Kateri so ključni trgi?

Vse države EU.

Kako ocenjujte poslovanje Revoza?

Ne vem če veste, da je bil Revoz v letu 2012 glede na nekaj kriterijev (kakovost, izdelava, stroški, produktivnost, dobava) najboljši med vsemi Renaultovimi tovarnami. Za leto 2013 še nimamo podatkov, vendar je Revoz na dobri poti, da ponovi rezultat iz leta 2012. Zato smo tudi prepričani, da bo novi twingo zadovoljil kupce in njihova pričakovanja.

Kaj ste povedali zaposlenimi v Revozu ob obisku?

Predvsem sem jim povedal, da uspeh prinese uspeh. Še posebej zato, ker bodo v Novem mestu proizvajali tudi vozilo smart. Dva programa v eni tovarni sta zahtevna, vendar sem prepričan, da bodo v Revozu to zmogli. Povedal sem jim tudi, da Renaultova uprava ceni, da Revoz kljub temu, da je proizvodnja 'starega' twinga pri koncu, deluje zelo dobro.

Revoz ima precej več proizvodnih zmogljivosti, kot so trenutno izkoriščene, trenutno obratujejo pri 100.000 avtomobilih, zmogljivosti pa presegajo 200.000. Ali menite, da bi lahko v Novem mestu poleg novega twinga in smarta potem, ko se bo končala proizvodnja starega twinga in clia, proizvajali tudi kakšen Nissanov model?

Lahko da. Zaenkrat o tem ne razmišljamo, vendar imamo z Revozom veliko načrtov in idej. Ne želimo zdaj spodbujati ugibanj, ker želimo, da se Revoz usmeri v proizvodnjo novega twinga. Vendar nam proizvodna platforma in oprema v Revozu omogočata, da lahko proizvajamo številne modele iz segmenta A. A ne želim, da ljudje umaknejo fokus z novega twinga.

Kako ste zadovoljni z lokalnimi dobavitelji v Sloveniji?

Na dobavitelje je treba gledati širše, ne le na lokalni ravni. To je še posebej pomembno v primeru Slovenije, ki je majhna. V Renaultu o lokalni dobavi govorimo v regionalnih okvirjih. V Revozovi regiji imamo močno mrežo dobaviteljev, in sicer iz vseh držav okrog Slovenije in seveda tudi iz Slovenije. Prav to nam omogoča dobro konkurenčnost.

Pojdimo iz regionalnih okvirjev. Kateri trgi so zdaj prioriteta za Renault?

Trenutno, Kitajska. Gradimo tovarno v Wuhanu, s katerim bomo močno povečali navzočnost na kitajskem trgu. Seveda pa bomo nadaljevali s krepitvijo na južnoameriških trgih, Rusiji in Aziji.

Ali bo močnejši vstop kitajskih konkurentov na evropski trg kaj pokvaril Renaultove načrte?

To težko odgovorim. Vendar pa lahko povem, da 'avtomobili ne potujejo najbolje'.

Kako to mislite?

Izkušnje vseh velikih globalnih igralcev kažejo, da moraš biti v regiji navzoč s proizvodnjo. Ne verjamem, da bodo Kitajci lahko v večjem obsegu tekmovali z nami z avtomobili, narejeni na Kitajskem. Poglejte npr. izkušnje Korejcev. Kia in Hyundai sta naredila velik premik s tem, ko sta postavila tovarne praktično na vseh celinah in prenehala dobavljati avtomobile iz Koreje. To bo veljalo tudi za Kitajce.

Ali bi Renault znova vstopil bolj na luksuzni trg vozil? Zadnji tak vaš izdelek je bil vel satis.

Mi tega segmenta ne imenujemo luksuzni, bolj ustrezno ga je poimenovati višji razred. Da, imamo tak izdelek. Gre za projekt limuzine D. Ta bo zamenjal nekatere modele, kot sta npr. laguna in latitude. Vendar gre za večje vozilo, kot je npr. laguna.

Kdaj bo prišel na trg?

V letu 2016.

Se vam to ne zdi prepozno, glede na napore konkurence iz Evrope in Azije?

Če mene vprašate, je vedno prepozno. Vendar se modeli v avtomobilski industriji menjavajo zelo hitro.

Kaj menite, kdaj bo Evropa vozila le na elektriko?

Ne vem, če lahko na to odgovorim. Trenutno so razmere v Evropi na tem področju zelo različne. Nekatere države na tem področju napredujejo hitro, nekatere ne. Vendar je pomembno, da signali s trgov niso več tako šibki. Precej pa je odvisno od želja in naporov posameznih vlad, da bi tu naredili dodaten preboj. Ko kupci enkrat kupijo električen avto, želijo potem vedno voziti električen avto, saj je zadovoljstvo izredno veliko. To je neverjetno.

Če gledamo samo proizvodnjo, ta kljub razmeroma majhnem obsegu raste po dvojni oz. trojni stopnji glede na leto nazaj. Poleg tega pa prodaja izključno električnih avtomobilov dvakrat presega prodajo t.i. hibridov vozil, kjer prednjači znani proizvajalec avtomobilov. In ta prodaja milijone hibridov. Zato sem glede prihodnosti električnih avtomobilov optimist.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Znanilci pomladi tudi v Nemčiji
Manager
Bojan Ivanc
ManagerBojan Ivanc, CFA, CAIA Znanilci pomladi tudi v Nemčiji

Verjetnost gospodarske rasti za Nemčijo se je marca povečala na 80 odstotkov.

FINANCE
Topjob
Kateri poklici v javnem sektorju zaslužijo več kot v zasebnem
Topjob
PLAČE
TopjobLana Dakić Kateri poklici v javnem sektorju zaslužijo več kot v zasebnem

V gospodarstvu slabi dve tretjini zaposlenih prejemata plačo, nižjo od povprečne plače tega sektorja, medtem ko je v javnem sektorju takšnih dobra polovica.

FINANCE
Manager
Anatomija vnovičnega spopada med Bidnom in Trumpom
Manager
Michael J. Boskin
ManagerMichael J. Boskin Anatomija vnovičnega spopada med Bidnom in Trumpom

Pri bližajočem se spopadu med nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in trenutnim predsednikom Joejem Bidnom bo za volivce najpomembnejša tema gospodarstvo, pred nezakonitim priseljevanjem in splavom.

FINANCE
Avto
Zakaj je superb (lahko) boljši od passata
Avto
AVTOPORTRET
AvtoJure Šujica Zakaj je superb (lahko) boljši od passata

Vozili smo škodo superb, četrto generacijo največjega Škodinega modela. Je tehnično enak Volkswagnovemu passatu, a ohranja pravi Škodin karakter.

FINANCE
Manager
Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine
Manager
Reportaža
ManagerIgor Fabjan Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine

O vulkanski preteklosti te gričevnate pokrajine, prepredene z vinogradi in sadovnjaki, pričajo številni termalni vrelci, ob katerih so že stari Rimljani uredili kopališča.

FINANCE
Manager
Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem

Z višjimi temperaturami prihaja sezona druženj na terasah, ki si jih lahko s prenosnim projektorjem popestrimo tudi z ogledom filma ali tekme. Pogledali smo, kakšni so ti projektorji, kako jih namestiti in kateri so primerni za različne postavitve.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)