Avto

Karavanski leon bo prašil s prostorom in ceno

Na ceste je včeraj zapeljal seat leon ST, karavanski leon s 587 do 1.450 litri prostora v prtljažniku, skromno maso in cenami od 15 do dobrih 24 tisoč evrov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.03.2014 13:02
Čas branja: 2 min

Športen, skromen, množičen. Seat je bil že vse to, le uspešen ne. Zadnja leta kaže bolje, lani je Seat prodal 355 tisoč vozil, deset odstotkov več vozil kot leta 2012 in največ v zadnjih petih letih. Krivec za rast je novi leon, zato Seat železo kuje naprej. Poleg trivratnega je izdelal še karavanski leon ST, ki je namenjen mladim družinam in poslovnežem.

P3170449.1395064541.JPG.n.600px.jpg
Leon ST prinaša 27 centimetrov daljšo karoserijo. S 1.233 kilogrami v osnovni različici je najlažji karavan tega razreda na trgu.

Leon se je znašel ob boku octavii in golfu

Vsebinski paket leona ST je dober, njegova konkurenca pa tudi. Zelo močna je že znotraj koncerna, kjer leon želi voziti ob boku najbrž prodajno nedosegljivi octavii combi in golfu variant. Podrobno smo ga preizkusili že v Španiji, včeraj je zapeljal tudi na naš trg.

Seat-leon-1.1395069140.jpg.o.600px.jpg
V osnovi leon ST ponuja 587, ob podrti zadnji klopi pa 1.450 litrov prostora. Podrete lahko tudi naslonjalo desnega prednjega sedeža in v leona naložite do 2,62 metra dolge predmete.

Prostor in triki, ki leonu povečujejo uporabno vrednost

Njegovi odliki sta predvsem prostor in prilagodljivost. 27-centimetrsko podajšanje karoserije, ki je do B stebričjka povsem enaka kot pri tri in petvratnem leonu, prinaša 207 litrov več prostora že v osnovni postavitvi prtljažnika. Prtljažna vrata namreč odpirajo 587 litrsko luknjo merjeno do vzglavnikov zadnjih sedežev in sešteto s prostorom pod dnom prtlažnika. Če iz roloja, ki prekriva prtljažni prostor do stropa raztegnete mrežo, dobite še sto litrov več prostora. Če še to ni dovolj, s potegom ročice iz prtljažnika podrete sedeže. Ti padejo v ravno dno, prostor pa povečajo na 1.450 litrov. Prej omenjeni rolo lahko namestiti tudi tik za prednja sedeža, raztegnete mrežo do stropa in prednji del kabine zaščitite pred prtljago, ki se pri nenadnih zaviranjih lahko spremeni v nevarne izstrelke. Zložite mrežo, podrete še naslonjalo prednjega desnega sedeža in tako dobite 2,62 metra vzdolžnega prostora na desni strani kabine, ta z lahkoto pogoltne surfersko desko.

Seat-leon-2.1395069251.jpg.c.600px.jpg
Urejena in športna zasnova armaturne plošče, dvobarvnost v paketu opreme style in na videz in otip bolj preprosta plastika.

Ugodni osnovni in najdražji leon, drag dizel iz sredine ponudbe

Slovenski distributer mu je namenil razmeroma ugodne cene, a ne za vse različice. Precej dobro opremljeni osnovni leon 1.2 TSI s 63 kilovati in opremo reference stane 15 tisoč evrov, zmogljivejša 77 kilovatna različica enakega motorja je že za skoraj 1.300 evrov dražja. Motor po katerem bodo kupci, sodeč po navadah v tem razredu ki kažejo, da se 66 odstotkov kupcev odloči za dizelski motor, največ posegali je najbrž 1,6 litrski TDI. V različici s 66 kilovati je še razmerom ugoden, stane 17 tisočakov. Dodatnih 11 kilovatov pa boste plačali 1.250 evrov več. Leon ST 1.6 TDI z bogatejšo opremo style in sistemom start&stop (ta mu zniža porabo na 3,8 litra, izpust ogljikovega dioksida pa na 99 gramov na kilometer) stane že skoraj 20 tisočakov. Model z vrha ponudbe, leon s športno opremo FR in dvolitrskim dizlom s 135 kilovati (184 konjskimi močmi) pa je le 3.700 evrov dražji. Za slabih 22 tisočakov je v ponudbi tudi različica 1,6 TDI style 4x4 s štirikolesnim pogonom, kasneje bo ta motor moč kombinirati tudi z dvolitrskim turbodizlom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

10.07.2014
FINANCE
International
China’s Bubble Tea Boom Creates a Half-Dozen Billionaires
FINANCE
International
Novartis Surges After Forecast Boost Beats Expectations
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor
Finance
REZULTATI
Boštjan Usenik Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor 3

Prihodki prvega četrtletja na medletni ravni nižji za desetino, čisti dobiček za polovico, tečaj delnice pa je bil dve uri po objavi višje že za dobro desetino – zakaj?

FINANCE
Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila
Finance
Mojca Kunšek
Mojca Kunšek Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila

Podjetnikov opomnik je storitev Financ, prek katere podjetnike mesečno opozarjamo na pomembne roke, ki jih ni smejo zamuditi.

FINANCE
Avto
To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika
Avto
AvtoJure Šujica To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika 1

Ob novih modelih s klasičnimi motorji se bodo pri Volkswagnu v prihodnjih letih posvetili tudi polnim hibridom. Tiguan allspce medtem dobiva naslednika z drugačno podobo kot novi tiguan in povsem novim imenom.

FINANCE
Topjob
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše