Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Prodaja avtov v Evropi pozitivna že peti mesec zapored

Čas branja: 1 min
18.02.2014  10:35
Januarsko prodajo so povečali predvsem novi modeli znamk Volkswagen, Audi, Škoda, Renault, Dacia in Ford.

Prodaja avtomobilov v Evropi je po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA januarja zrasla za pet odstotkov na 967.778 vozil. Gre za peto zaporedno mesečno rast, a januarja je bila ta manjša kot decembra, ko je prodaja poskočila za 13 odstotkov.

Dacia-duster.1388081121.jpg.c.600px.jpg
Dacijij osveženi športni terenec duster je januarja priskrbel 38 odstotni skok prodaje znamki Dacia in ob tem popravil še renaultov rezultat.

Hyundai pesimističen

Združenje ACEA za letos napoveduje dvoodstotno rast prodaje avtomobilov v Evropi, prvo po letu 2007. Allan Rushford,član uprave evropskega Hyundaija, pa se ob tem sprašuje ali bi proizvajalci dosegli rast brez vladnih pomoči in dodatnih cenovnih znižanj. Hyundai je januarja zmanjšal prodajo za šest odstotkov. Med azijskimi proizvajalci pa sta bila najbolj uspešna Toyota in Mazda s 15 odstotno rastjo.

Prodajo so gnali novi volkswagni, renaulti, dacie,...

Jasno pa je, da trg ženejo novi modeli. Januarja so bili to avtomobili znamk Audi, Volkswagen in Škoda, tudi Renaultov captur, dacijin športni terenec duster in fordov osvežen malček fiesta. Prodaja Volkswagnov je januarja v Evropi poskočila za osem odstotkov. Še hitreje pa je rasla prodaja hčerinskih znamk Skupine Volkswagen. Audi je našel devet odstotkov več kupcev kot januarja lani, Škoda pa deset odstotkov.

Renault lani edini od velikih z rastjo

Renault je januarski rezultat izboljšal za 13 odstotkov, k temu pa je pripomogla predvsem znamka Dacia, v lasti Renaulta, s 38 odstotnim skokom prodaje. Renault je bil lani tudi edini med desetimi največjimi znamkami, ki je dosegel celoletno rast prodaje.

Prodaja rasla na vseh velikih trgih

Med velikimi trgi, so bili najuspešnejši Nemčija s sedemodstotno rastjo. V Angliji in v Španiji je prodaja avtomobilov zrasla za osem odstotkov, v Italiji tri in v Franciji en odstotek. Prodajo v Španiji, petem največjem evropskem trgu, so pospeševale predvsem na novo uvedene državne subvencije pri nakupu novih avtomobilov.

Pozitivna tudi slovenska statistika

Januarska prodaja avtomobilov v Sloveniji je poskočila za 6,11 odstotka na 4.655 vozil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 5

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...

AVTO
Novice
Novice Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu 2

Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene...

AVTO
Novosti
Novosti Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino

Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

AVTO
Novosti
Novosti Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki

Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?

AVTO
Novice
Novice Novi okoljski pritiski na kupce avtov, slovenska vlada se ne zmeni za priporočila EU 8

Slovenska vlada je zanemarila priporočila EU, da novim meritvam porabe prilagodi obdavčitev avtomobilov. Zato lahko pričakujemo nove...

AVTO
Novosti
Novosti Japonec trden kot skala, uporaben kot švicarski nož 2

So terenski avtomobili in so manjši tovornjaki, vsak po svoje zmogljivi, uporabni in robustni, a kdor potrebuje fuzijo obeh svetov, se bo...