Avto

Vroči BMW X3 po sledi večjega brata

BMW je pred nekaj minutami razkril osveženi X3. Priljubljeni Nemec je dobil masko večjega X5 in nov dvolitrski dizel s 140 kilovati in porabo pet litrov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

05.02.2014 00:01
Dopolnjeno: 06.02.2014 00:02
Čas branja: 2 min

Nemški BMW kuje železo, ko je še vroče. Čeprav je športni terenec X3 še precej svež in se odlično prodaja, mu je namenil kar pošteno prenovo. Pred nekaj minutami je novinca razkril svetu, najopaznejša sprememba pa je prednja maska s povezanimi ledvičkami in žarometi.

BMW-X3-P90142828.1391639705.jpg.s.500px.jpg

Povezava žarometov in ledvičk postaja stalnica

Sedaj je že jasno, da bo omenjena oblika prednjega dela postala stalnica te znamke. BMW je ledvičke in žaromete prvič povezal pri seriji 3, nadaljeval je s serijo 4 in X5, enake poteze pa je dobil še osveženi X3. To seveda ni edina novost. Priljubljeni srednjerazredni SUV, ki je v desetih letih (prva in druga generacija) našel prek milijon kupcev, je zunaj dobil še nova zadnja in prednja žarometa (spredaj za doplačilo tudi v polni LED tehniki), prednji in zadnji odbijač in v zunanjih ogledalih integrirane smernike.

BMW-X3-P90142819.1391639529.jpg.c.600px.jpg

V kabini več sijaja,...

V kabini je X3 bogatejši za sredinsko konzolo oblečeno v temno plastiko visokega sijaja, nova držala za pločevinke z drsnim pokrovom za sredinsko konzolo, nove vzorce oblazinjenj, notranje okrasne obloge in nabor novih aluminijastih platišč. Dodaten paket xLine prinaša stilistične dodatke za bolj robusten videz, odlagalni paket povečuje uporabnost, pametni odpiralni mehanizem pa omogoča prostoročno odpiranje prtljažnih vrat.

BMW-X3-P90142840.1391639794.jpg.c.500px.jpg

... in elektronskih pomočnikov

Tehnične novosti v kabini zaznamujejo še nov vrtljivi gumb iDrive z vgrajeno sledilno ploščico, ki omogoča vnos besedila s prstom, parkirni asistent, barvni prikazovalnik na prednje steklo (head-up display), samodejno ugašanje dolgih žarometov, sistem driving assistant plus, ki vključuje opozorilnik za zapustitev voznega pasu, aktivni asistent za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go in preventivno zaščito za pešce. Aplikacije omogočajo uporabo facebooka in twitterja, internetnega radia AUPEO! ter glasbenih platform, kot sta Napster in Deezer.

Še bolj učinkovita dizla 20d in 18d

BMW ne bi bil BMW, če ne bi tudi tokrat posegel pod motorni pokrov. Tokrat so inženirji pozornost namenili najbolj priljubljemu stroju - dvolitrskemu turbodizlu v različici 20d. Motor z dvema turbo polnilnikoma sedaj zmore že 140 kilovatov oziroma 190 konjskih moči in se hkrati hvali še s skromnejšo porabo goriva. Različica s štirikolesnim pogonom xDrive20d porabi le 5,4 litre, samodejni menjalnik pa porabo zmanjša na okroglih pet litrov. Še varčnejši je osnovni dizelski, le zadaj gnani X3 sDrive18d, ki ima dodatnih pet kilovatov moči (sedaj 110) in porabo le 4,7 do 5,1 litra. Rekordnim dosežkom v tem razredu se pridružujeta tudi bencinska stroja xDrive28i s 180 kilovati in xDrive35i s 225 kilovati s povprečnima porabama le 7,3 oziroma 8,3 litre.

X3 se je naučil jadrati in se kotaliti z manj trenja

Kako je BMW dosegel tako nizke uradno izmerjene številke? Številnim že znanim tehničnim rešitvam je dodal še funkcijo jadranja, ki pri spuščenem plinu spusti motorne vrtljaje in regeneracijo zavorne energije ter pomožne enote z vklopom in izklopom po potrebi. Dodatnih sedem gramov ogljikovega dioksida na kilometer pa privarčujejo nove pnevmatike s še nižjim kotalnim uporom. Kakšen je oprijem varčnejših pnevmatik, pa pri BMW v uradnem gradivu ne pojasnjujejo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

17.06.2013
03.01.2013
22.12.2010
30.12.2009
06.03.2014
01.11.2015
FINANCE
Transport in logistika
Igra prestolov na potniškem centru
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Igra prestolov na potniškem centru

Jutri bodo na DRSI odpirali ponudbe na ponovljenem razpisu za glavni del železniške postaje v Ljubljani. Kakšna bo igra železniškega gradbinca?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu

Prvi mož Nvidie: smo na začetku desetletnega cikla

FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 3

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Slovenija na napačni poti
Finance
RAZVOJ
Simona Toplak Slovenija na napačni poti 5

Je Umarjevo poročilo o razvoju Slovenije 2024 dovolj glasen alarm za politiko, pa tudi za gospodarstvo?

FINANCE
Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani
Finance
POSLOVANJE BANK
Petra Sovdat Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani 2

Letos še bolj dobičkonosne kot lani; masa posojil podjetij je spet upadla, depoziti spet zrasli

FINANCE
Manager
Balon v vzvratnem ogledalu
Manager
ManagerBoštjan Usenik Balon v vzvratnem ogledalu

Se Elon Musk morda s svojo retoriko zgolj podi za polnejšim balonom UI, po tem ko je vse bolj izpraznjen balon električnih vozil pustil za seboj v vzvratnem ogledalu?

FINANCE
Topjob
Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež
Topjob
OBDAVČITEV DELA
TopjobLana Dakić Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež 4

Davčni primež je bil lani v državah OECD 34,8-odstoten, v Sloveniji pa 43,3-odstoten, kar je še vedno zelo visoko. Prav tako smo tik pod vrhom po prispevkih zaposlenih. Kako se primerjamo s tujino?