Avto

Roboti vam bodo zaigrali, pa tudi pomagali v posteljo

V preddverju Toyotinega razvojnega centra Toyota Partner Robot v japonski Nagoji sta nas pozdravila pihalni kvintet in godalni solo, brezhibno in brezdušno.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

28.01.2014 22:30
Čas branja: 3 min

V prvem nadstropju so pobirali smeti s tal in nam stregli, ob koncu ogleda pa so nam še stisnili roko, nežno in mehko. To so Toyotini roboti - visoki od metra do metra in pol, v bleščeče belih oblačilih in brezizraznih obrazov.

Japonska Toyota, največja proizvajalka avtomobilov na svetu, je nanje stavila vse. V avtomobilskih tovarnah so jih začeli uvajati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, desetletje pozneje so Toyotini roboti prevzeli varjenje in lakiranje v skoraj vseh njihovih obratih. Z njimi pa je Toyoti uspelo doseči tudi proizvodni ideal - najučinkovitejši proizvodni proces, ki so ga v naslednjih desetletjih posnemali prav vsi proizvajalci avtomobilov.

-MZF9156.1390935767.jpg.o.600px.jpg
Z robotom smo se rokovali in pregledali njegove sklepe, ki med seboj delujejo neodvisno in brez vpliva.

Roboti nimajo slabih dni, ne potrebujejo dopusta...

Zdaj so roboti nepogrešljiv pomočnik v vseh proizvodnjah, opravljajo težka dela, za katera bi ljudje potrebovali preveč časa ali napora, ob tem so bolj natančni, se ne pritožujejo zaradi delovnih razmer, višine plače, ne hodijo na bolniške in dopust ter nimajo slabega dneva. Znajo skoraj vse, a vseeno potrebujejo vodenje, nadzor, tudi redno vzdrževanje. Industrializacija robotov pa je le začetek njihove poti, so prepričani v Toyoti, ki od leta 2000 intenzivno vlaga tudi v tako imenovane humanoidne robote, ki so namenjeni neposredni pomoči ljudem. Leta 2005 je proizvajalec na sejmu robotike Aichi na Japonskem razkril strategijo razvoja humanoidnih robotov; razdelil jih je v tri skupine po zasnovi in upravljanju. Prvi se premikajo kot ljudje, drugi se kotalijo s kolesi, v tretje pa se usedemo in jih upravljamo sami prek igralne palice. Leta 2011 je Toyota predstavila prve robotske proteze, ki poškodovanim pomagajo pri gibanju oziroma nadomeščajo manjkajočo nogo ali roko.

IMG-8129.1390935766.jpg.o.600px.jpg
Osebni pomočnik sprejema govorne ukaze, pobira predmete in jih dostavlja na določeno lokacijo.

Potrebe po njih povečuje staranje prebivalstva

Zakaj so humanoidni roboti tako pomembni in zakaj nanje tako veliko stavijo, je bilo naše vprašanje v razvojnem centru Toyota Partner Robot. »Prebivalstvo na Japonskem in tudi v nekaterih drugih državah, predvsem v razvitih delih sveta, se stara, število rojstev pa upada,« je pojasnil predstavnik razvojnega centra. Na Japonskem je bil delež starejših ljudi v celotni sestavi prebivalstva leta 2000 18-odstoten, leta 2020 bo že 41-odstoten. V Severni Ameriki, Franciji in Nemčiji je njihov delež po besedah sogovornika nekaj manjši, a se bo povečeval z enako hitrostjo kot na Japonskem, kar pomeni vse večje povpraševanje po negi starejših, vse večjo obremenitev služb, ki se ukvarjajo z nego ljudi, in vse slabšo kakovost življenja. Humanoidni roboti so po prepričanju Toyote pravi odgovor na spremembe socialnih razmer, saj elek­trični pomočniki lahko skoraj v celoti nadomestijo negovalce ali pa jim pri tem močno pomagajo.

Od glasbenikov do osebnih pomočnikov

Toyotini razvojniki so vložili leta raziskav in razvoja v to, da bi bile te naprave učinkovite in predvsem varne za uporabo. Njihov cilj je povsem posnemati delovanje ljudi, a ga izvajati bolj načrtovano, predvsem pa brezhibno natančno. Kako delujejo v prak­si? Na vhodu v razvojni center nas je pozdravil pihalni kvintet robotov, ki je na trobente igral z umetnimi ustnicami. Brezhibno je odigral nekaj koračnic, znova in znova in vselej enako natančno, torej brez osebne note. Po zabavnem delu smo spoznali robota osebnega pomočnika, ki se premika prek senzorjev in kamer, ob tem zaznava predmete, jih zagrabi, ne da bi jih poškodoval, in dostavi na vnaprej določeno lokacijo.

IMG-8103.1390935768.jpg.o.600px.jpg
Pihalni kvintet nas je ob vhodu v razvojni center Toyote Partner Robot pozdravil z brezhibno odigrano koračnico, zvok so sprožili umetne ustnice in vihar iz umetnih pljuč robotov.

Razume govorne ukaze, pobira, prestavlja...

Razume govorne ukaze, torej jih lahko upravlja vsakdo. Inženirji so posebno pozornost namenili podrobnostim, predvsem čvrstosti prijema, saj bi premočan stisk lahko poškodoval predmet ali celo človeka. To smo dodobra spoznali pri naslednjem robotu, ki nam je postregel s pijačo ter nam predvidljivo in mehko segel v roko. Nato je zagrabil pladenj in ga nepremično držal, čeprav smo preizkušali gibljivost njegovega umetnega komolca.

Robotska proteza, aktiven bolničar

Zadnji del predstavitve je razkril delovanje umetne proteze, dejansko robotske noge, ki prek elektronike in senzorjev v celoti nadomešča človeško nogo. Drugi pomočnik je robot, ki pomaga pri premikanju povsem nepokretnih. Bolniška sestra mora bolnika le nasloniti na robota, ta pa ga dvigne in premakne v pravilen položaj za nadaljnjo oskrbo. Manever, ki je pri bolniškem osebju pogosto povzročil vsaj bolečine v hrbtu.

foto: Miloš Milač

IMG-8114.1390935769.jpg.o.600px.jpg
Igranje violine je bila ena najzahtevnejših nalog zaradi natančnosti prijemov in gibov. Tako so pojasnili razvojniki. Robot je skladbo odigral brezhibno in vselej popolnoma enako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

28.09.2014
FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Rusi Sloveniji napovedujejo kibernetsko vojno. Kako zaščititi vaše podjetje
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Vlagatelj Maks
Nočete kupiti bitcoina? Morda vas prepričajo kriptodelnice
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nočete kupiti bitcoina? Morda vas prepričajo kriptodelnice 1

Trojica delnic, povezanih z bitcoinom, v zadnji polovici leta več kot 150 odstotkov v zelenem.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Gradnja hitre ceste od priključka Velenje jug do priključka Slovenj Gradec jug na 3. razvojni osi sever
OGLAS
TOP Gradbeništvo
3. RAZVOJNA OS
TOP GradbeništvoFinance PR Gradnja hitre ceste od priključka Velenje jug do priključka Slovenj Gradec jug na 3. razvojni osi sever (OGLAS)

Sklop B – Škalsko jezero in sklop H – Konovo

FINANCE
IKT
Hitra rast števila kibernetskih napadov na mobilne telefone – kako jih zaščititi
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTMiran Varga Hitra rast števila kibernetskih napadov na mobilne telefone – kako jih zaščititi

Več ko je virov, do katerih dostopa mobilna naprava, strožje mora biti varovana.