Avto

Avto iz druge roke - poceni, a ne brez tveganj

Rabljen avto danes dobite že za nekaj tisoč evrov, mladega enoprostorca ali poslovno limuzino za manj kot deset tisočakov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.01.2014 19:27
Čas branja: 2 min

Oslabeli družinski proračuni so okrepili trg rabljenih avtov. To ni nenavadno, če ni za novega, mora zadoščati rabljen. Avto iz druge roke je tudi ceneje zavarovati in redno servisirati. Ko pride do okvare, pa stroška ni moč prevaliti na proizvajalca, kupec ga ponavadi nosi sam. Ponudba rabljenih avtov, ki ponujajo nekaj bolj tvegano, a v teoriji cenejšo alternativo novim je na našem trgu nekaj deset tisoč. Soliden majhen avto lahko kupec dobi že za tisoč evrov, za pet tisočakov je na voljo bogata izbira družinskih enoprostorcev, limuzin in kombilimuzin letnikov od 2005 do 2009.

rabljeni-avti-ss.1366154501.jpg.o.470px.jpg

Po treh letih je vreden že pol manj

Tri leta stari avtomobili dosegajo manj kot polovico cene novih, kar pomeni da forda focusa dobimo za sedem, poslovnega citroëna C5 pa že za deset tisoč evrov. To je zelo ugodno in precej ceneje od katerekoli nove ponudbe, obdarjene z bogatim popustom. Če so avtomobili redno servisirani, ni nobenega razloga, da ne bi vsaj še nekaj let dobro služili lastniku. Po besedah trgovcev z rabljenimi avtomobili so najbolj zaželeni avti stari do pet let in s ceno do osem tisoč evrov. Slovenski kupci imajo radi tudi dizelske motorje, pri opremi pa si želijo predvsem klimatsko napravo, električna stekla, ključavnico in nekaj varnosti, vsaj štiri zračne blazine, ABS in po možnosti še sistem za nadzor stabilnosti ESP.

Rabljen avto lahko poiščete pri slovenskih trgovcih, ali pa se ponj odpravite sami v tujino po opisanem postopku.

Starejši imajo tudi cenejše dele in zavarovanje

Na razmere se je odzval tudi trg, recimo serviserji za avtomobile zunaj garancijskih rokov ponujajo cenejše redne servise in rezervne dele, zavarovalnice ponujajo cenejša zavarovanja. AMZS je pripravil celo posebno ponudbo za avtomobile, starejše od štirih let. Ta obsega poceni osnovno kasko zavarovanje in možnost nekaterih dodatnih kritij po znižani ceni. Za avto cenovnega razreda in velikosti opla astre ali renaulta megana bo lastnik, star 43 let in s 50-odstotnim bonusom, za osnovni kasko plačal le 70 evrov. In zakaj vse te ugodnosti? Trg avtomobilov, starejših od treh let, je ta hip velik prek 900 tisoč vozil, novejših od treh let je le okoli 150 tisoč. Zaradi velikosti ponuja priložnosti, še zlasti ponudnikov dostopnejših storitev.

Prihranke lahko odpihnejo okvare...

Seveda pa rabljeni avtomobili prinašajo tudi pasti, in to številne. Večina jih po treh letih izgubi tovarniško garancijo. V tem času se pogosto izgublja tudi njihova servisna zgodovina, to še zlasti velja za avtomobile, pridobljene z drugih trgov EU. Njihovo stanje je večkrat neskladno z oglasi in pričakovanji kupcev, nerealno stanje na merilniku prevoženih kilometrov je realnost, priznavajo nekateri trgovci. Kupec pa v vsakem primeru z rabljenim avtomobilom tvega več kot z novim, seveda je nagrada za loterijo nižja cena.

... pred temi pa se zavarujete z dodatnim jamstvom

Pred nekaterimi nevšečnostmi, predvsem v obliki stroškov, se je mogoče zavarovati z dodatno garancijo. To ponujajo distributerji vozil v obliki jamstva, katerega cena je določena glede na njegovo trajanje in število prevoženih kilometrov. Pri prodajalcih rabljenih vozil pa je bolj pogosto jamstvo tujih ponudnikov, največji je italijanski Motive Service, katerega jamstva ponuja 150 slovenskih trgovcev z avtomobili. Tega ne morete skleniti neposredno pri podjetju, ampak pri prodajalcu, ki vam je prodal rabljen avto. Polletno oziroma letno jamstvo vam zaračuna za dodatnih 162 oziroma 240 evrov v paketu z osnovnimi kritji, obsega še popravilo in vleko vozila, ki jo izvaja AMZS. Rezervni deli so novi ali obnovljeni, jamstvo pa zajema tudi turbopolnilnike, kar je redko za tovrstna jamstva. Cene so odvisne predvsem od velikosti motorjev, sklenejo pa ga le za vozila, stara do 12 let in z do 200 tisoč prevoženih kilometrov, pojasnjujeta Martin Del Giusto in Bruno Kuzmin iz družbe Motive Service Slovenija.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Fed ohranil obrestno mero med 5,25 in 5,5 odstotka
Finance
Brez presenečenj
Špela Mikuš Fed ohranil obrestno mero med 5,25 in 5,5 odstotka 1

Dokler ne bodo prepričani, da se inflacija res bliža dvema odstotkoma, znižanj obrestne mere ni pričakovati, so zapisali pri Fedu.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Koledar skupščin slovenskih borznih družb in objav četrtletnih rezultatov 2024
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Koledar skupščin slovenskih borznih družb in objav četrtletnih rezultatov 2024

Pomembni datumi za vlagatelje na ljubljanski borzi

FINANCE
Živilci
Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj
Naj živilci
Naj živilciRedakcija Agrobiznisa Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj

Študenti BIC Ljubljana so kot predstavniki edine evropske šole med finalisti na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge skuhali tretji najboljši zajtrk.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Topjob
Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost
Topjob
1. maj
TopjobLana Dakić Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost 4

Ob prazniku dela smo pogledali dejstva in izzive slovenskega trga dela.

FINANCE
9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji
Finance
INFLACIJA
Simona Toplak 9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji 4

Kaj se bo zgodilo, ko bo ECB začela rezati obrestne mere, zakaj se ne bomo znebili visoke inflacije, zakaj za to ne bo kriva ECB, ampak slovenska politika, kaj je s konkurenco in konkurenčnostjo Slovenije in kaj je črn scenarij, ki nas lahko čaka.

FINANCE
Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela
Finance
Lana Dakić
Lana Dakić Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela 2

Pomembno je, da je delovnopravna zakonodaja v koraku s spremembami na trgu dela. A kot vidimo pri evidencah delovnega časa, je tudi pomembno, da so zakonodajne spremembe pametne, brez dodatnih birokratskih ovir in oteževanja življenja.

FINANCE
Po uspehu zdravil za hujšanje nastaja nov trg: odvajanje od teh