Avto

BMW na prestolu v svetu in pri nas, Audi in Mercedes-Benz vse bliže

Nemški BMW je že deveto leto zapored zadržal prestol med prestižnimi avtomobilskimi znamkami, zasledovalca Audi in Mercedes-Benz pa vse bolj zmanjšuijeta zaostanek.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.01.2014 22:30
Čas branja: 1 min

Boj za prvo mesto med prestiž­no trojico dobiva epske razsež­nosti, vse bolj pa se odvija na hitro rastočem kitajskem trgu. Tudi lani, že deveto leto zapored, ga je dobil nemški BMW. Prodajo je povečal za 7,5 odstotka na rekordnih 1,66 milijona vozil, k temu sta največ pripomogla limuzinska serija 3 in kompaktni terenec X1. Če prištejemo še Mini in Rolls-Royce, je BMW prodajo lani okrepil za 6,4 odstotka na 1,96 milijona vozil. Največjo rast so dosegli v Aziji, na Kitajskem in v Južni Koreji se je prodaja povečala za 20 oziroma 18 odstotkov, za slab odstotek pa je upadla v Evropi.

BMW-5-Series-2014-1600x1200-wallpaper-39.1389639423.jpg.o.600px.jpg
BMW je lani ubranil prodajno vodstvo v svetu, pri nas ga je po enoletnem premoru spet pridobil.

Tekmeca vse bliže BMW

Audi in Mercedes-Benz sta ostala na drugem oziroma tretjem mestu, a sta zaostanek za bavarskim tekmecem zmanjšala. Audi je predlansko prodajo popravil za 8,3 odstotka na 1,58 milijona vozil. Najhitreje pa je rasel Mercedes-Benz, prodajo je povečal za 11 odstotkov na 1,462 milijona vozil. V Stuttgartu, sedežu Mercedes-Benza, so to veliko rast dosegli predvsem z novo serijo kompaktnih modelov A, B in CLA, veliko si obetajo tudi od novega športnega terenca GLA. Z razkošnim razredom S pa so zadržali prvo mesto v prodaji v tem razredu. Mercedes-Benz se veseli predvsem ameriške zmage, tam je lani v prodaji prvič ugnal BMW.

Vsi trije pa si še naprej prizadevajo uresničiti še višje prodajne cilje. BMW na salonu v Detroitu predstavlja serijo 2 coupe, s katero si želi povrniti vodstvo po prodaji v ZDA. Mercedes-Benz stavi na novi GLA in razred C, Audi pa na še sveža A3 in A3 sedan.

V Sloveniji je vrstni red enak

Na našem trgu se odvija podoben boj, ki je sicer nekoliko zamegljen z izvozom preizkusnih avtov, ki se pojavijo v registracijah. Gledano zgolj po teh podatkih vodi BMW s 1.393 vozili, sledi pa mu Audi s 1.315 vozili. Mercedes-Benz ima s 768 vozili že velik zaostanek, a v Autocommerceu pravijo, da je rezultat dober, ker pomeni realno prodajo slovenskim kupcem. Poudarjajo še največji delež pri prodaji fizičnim osebam v omenjeni trojici, kjer špekulacije s tržnim deležem niso mogoče.

Najuspešnejši je mercedes s prednjim pogonom

Najuspešnejši Mercedes-Benzov model je B s 330 registracijami, pri Audiju je največ modelov A3 (311), BMW pa je lani najbolje prodajal kompaktni športni terenec X1, ki je našel 231 kupcev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
Avto
Električna (moto)mobilnost pri BMW ima nov, a drag obraz
Avto
AvtoJure Šujica Električna (moto)mobilnost pri BMW ima nov, a drag obraz

V osnovni izvedbi ga bo mogoče voziti že z izpitom za avtomobil, vendar pa bi visoka cena lahko prinesla nizke prodajne številke.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču