Avto

Svetovni avtomobilski trg lani prebil mejo 80 milijonov vozil

Kitajska in Združene države Amerike sta najmočnejša in najhitreje rastoča velika trga na svetu, skupaj pomenita skoraj polovico prodaje osebnih avtov, dostavnikov in terenskih poltovornjakov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.01.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Prodaja avtomobilov v svetu je lani dosegla rekordnih 82,8 milijona, kar 85 odstotkov rasti pa je prinesla rast na Kitajskem. Svetovna prodaja avtov bo še rasla - letos do 85 milijonov, so prepričani pri IHS Automotivu.

Avtomobilski proizvajalci so lani prvič presegli 80 milijonov prodanih vozil - osebnih avtov, dostavnikov in terenskih poltovornjakov, ki so priljubljeni predvsem v Združenih državah. Prodajni rezultati, ki so jih objavili pri analitski hiši IHS Automotive, kažejo 4,2-odstotno rast v primerjavi z letom 2012. Za letos družba napoveduje nadaljnjo rast prodaje, na 85 milijonov vozil. Zanjo bosta tako kot v prejšnjih nekaj letih poskrbela predvsem kitajski in ameriški trg.

trgavtov.1389639317.JPG.o.600px.1389639349.jpg

Kitajska s 14-, Amerika s 13,6-odstotno rastjo

Kitajska in ZDA sta bila že lani najmočnejša svetovna trga za avtomobilsko industrijo. Kitajska je kljub nekaterim oviram - v večjih mestih so zavirali dodatno zgoščevanje prometa z omejitvami pri registracijah novih avtov, rdečo luč so prižgali ekologi, saj je onesnaženost v velikih mestih presegla vse dovoljene vrednosti - tudi lani močno rasla. Prodaja osebnih avtomobilov in dostavnikov se je povečala za 14 odstotkov, največ v zadnjih treh letih, na 22 milijonov vozil. Ob tem so se osebni avtomobili množili hitreje kot dostavniki.

Volkswagen na Kitajskem ugnal GM

Povsem na vrhu sta se za krono spopadla Volkswagen in General Motors. Na cilj je prvi prispel nemški koncern s skupno prodajo 3,3 milijona vozil znamk Volkswagen, Audi, Škoda, Bentley in Lamborghini. K dosegi cilja je največ pripomogel model, ki ga v Evropi ne poznamo, dostopna gran lavida. General Motors je blestel predvsem pri prodaji znamk Cadillac in Buick, k rekordni prodaji 3,16 milijona vozil je veliko pripomogla tudi znamka majhnih in poceni potniških kombijev Wuling, lastita si jo General Motorsov kitajski partner SAIC in General Motors, ki je lani le na Kitajskem našla 1,2 milijona kupcev. Na tretjem mestu je pristal ameriški Ford s prodajo 936 tisoč vozil. Po besedah analitikov pa je prav Ford največji zmagovalec, saj je prodajo v primerjavi z letom 2012 povečal za 49 odstotkov.

Med proizvajalci na vrhu General Motors, na cestah pa poltovornjaki

Drugo bojišče je bilo v Združenih državah, kjer je dolgoletno krono zadržal General Motors s prodajo 2,8 milijona vozil. Največji delež si je v prodaji GM odrezala znamka Chevrolet, ki je lani v svetu prodala skupaj pet milijonov vozil. Hkrati je napovedala umik iz Evrope (razen Rusije), kjer je dosegla prodajo, manjšo od 200 tisoč vozil. Najbolj priljubljen Chevroletov model v Ameriki je bil lani terenski poltovornjak silverado. Ameriški trg je kljub vse ostrejšim okoljskim zahtevam še vedno zelo naklonjen terenskim poltovornjakom, ki tudi s sodobnejšimi in manjšimi motorji še vedno porabijo precej več goriva kot navadni osebni avtomobili. Na vrhu lestvice najbolje prodajanih vozil sta tako ford F-150 in chevrolet silverado, najbolje prodajan osebni avto pa je šele tretji - toyota camry. Združene države so lani sicer pogoltnile 15,6 milijona vozil, kar je 13,6 odstotka več kot predlanskim.

Na domačem trgu GM daleč pred Volkswagnom

Na drugem mestu med proizvajalci je v Ameriki pristal Ford, na tretjem pa Toyota. Volkswagen, ki je daleč najmočnejši avtomobilist v Evropi, lani je General Motors ugnal na Kitajskem, pa je v Ameriki daleč zadaj. Nemci so prodali 833 tisoč vozil, šest odstotkov več kot predlanskim, k rasti pa je največ pripomogla koncernska prestižna znamka Audi s 13,5-odstotno rastjo v tem obdobju.

Evropa bo letos rasla, a pesimizem ostaja

Evropski trg je bil še pred desetletjem večji od kitajskega in ameriškega, lani pa je s prodajo 13 milijonov vozil močno zaostal za obema velesilama. Prodaja je upadala šest let zapored, tudi lani. Letošnja napoved pa obljublja triodstotno rast, ki bo delno tudi posledica ostarelega voznega parka na evropskih avtocestah in počasnega okrevanja nekaterih večjih evropskih trgov. A tovarne na evropski trg vseeno gledajo zmerno pesimistično, pričakujejo, da se bodo cenovne vojne nadaljevale in bodo dobičke, če jih sploh bodo, kovale predvsem s prodajo na druge trge zunaj EU, tudi na Kitajsko in v Ameriko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Stanovanjska posojila: katera banka vam zdaj ponuja najnižjo fiksno obrestno mero
Finance
obrestne mere
Špela Mikuš Stanovanjska posojila: katera banka vam zdaj ponuja najnižjo fiksno obrestno mero

Maja so oglaševane obrestne mere znižali v Unicreditu, Sparkasse, Gorenjski banki in Intesi Sanpaolo.

FINANCE
Zakaj minister Bojan Kumer nima moči, da bi prestavil zaračunavanje omrežnine po novem
Finance
NOVI RAČUNI ZA ELEKTRIKO
Tanja Smrekar Zakaj minister Bojan Kumer nima moči, da bi prestavil zaračunavanje omrežnine po novem 2

Pri vpeljevanju novih računov za elektriko lahko agencijo za energijo ustavi samo svet agencije, ta pa tega ne želi

FINANCE
Misterij donosnosti pokojninskih skladov
Finance
srečko korber
Srečko Korber Misterij donosnosti pokojninskih skladov 1

Za spodobno pokojnino bo potrebno dodatno varčevanje, o tem ni dvoma. Prvi pokojninski steber peša, kako je z drugim? Ali donosi ohranjajo vrednost vplačanega denarja?

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
NASVET Kaj morate storiti do 1. julija, da bo Googlova analitika še naprej delala brez težav
Manager
Na kaj vse morate paziti
ManagerŠpela Mikuš NASVET Kaj morate storiti do 1. julija, da bo Googlova analitika še naprej delala brez težav

Če uporabljate Googlovo analitiko in do zdaj še niste preklopili na Google Analytics 4, morate to storiti do 1. julija. Razlagamo, zakaj, kako in na kaj paziti, da vas po tem datumu ne bo bolela glava.

FINANCE
ESG
AquafilSLO in SKD z nagradami s področja trajnostne kemije spodbujata trajnostne inovacije študentov kemije
FINANCE
Dobre novice o finančni stabilnosti: kaj pa lahko skrbi banke, njihove delničarje, politike in ljudi?
Finance
POROČILO O FINANČNI STABILNOSTI
Petra Sovdat Dobre novice o finančni stabilnosti: kaj pa lahko skrbi banke, njihove delničarje, politike in ljudi?

Šest glavnih točk spomladanskega poročila Banke Slovenije: povečalo se je kibernetsko tveganje, kako precenjene so nepremičnine, revizija pravil za potrošniška posojila ter skrb v zvezi z zadolževanjem podjetij

FINANCE
Vlagatelj Maks
Kako poteka Woodstock kapitalistov Warrena Buffetta
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Kako poteka Woodstock kapitalistov Warrena Buffetta

Kolega se je udeležil letnega srečanja družbe Berkshire Hathaway.