Avto

Fiat po petih letih dokončno prevzema Chrysler

Fiat bo za preostalih 41,5 odstotka delnic Chryslerja plačal 2,65 milijarde evrov, posel bo zaključen do 20. januarja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.01.2014 00:40
Čas branja: 2 min

Italijanski Fiat je z ameriškim skladom VEBA, ki upravlja zdravstveno in pokojninsko zavarovanje delavcev, sklenil dogovor o odkupu preostalih 41,5 odstotka delnic Chryslerja. Za delež, ki bo Fiatu prinesel stoodstotno lastništvo ameriškega proizvajalca avtomobilov Chrysler, bo italijansko podjetje plačalo 2,65 milijarde dolarjev. Chrysler bo skladu v naslednjih štirih letih izplačal še 507 milijonov evrov. Fiat za preostalega deleža v ameriškem proizvajalcu ne bo potreboval dokapitalizacije, posel pa naj bi bil zaključen pred 20. januarjem letos, so sporočili iz Fiata.

marchionne-sergio-bl.1384111122.jpg.c.600px.jpg
Fiatov šef Sergio Marchionne je leta 2008 pričel sanjati o velikem proizvajalcu Fiat-Chrysler, ki bi zaradi ekonomije obsega lažje preživel težke čase. Po dobrih petih letih bo sanje uresničil.

Drzne misli šefa Fiata,...

Z odkupom delnic bo Fiat zaključil petletni projekt, ki ga je fiatov šef Sergio Marchionne, danes vodi Fiat in Chrysler, označil kot ključnega za preživetje. Leta 2008 je Marchionne ob prvih znakih recesije izjavil, da je prvi pogoj za preživetje množičnega proizvajalca avtomobilov proizvodnja vsaj pet milijonov vozil na leto, to pa bo mogoče doseči le s povezovanjem.

...postajajo resničnost

Čas je pokazal, da je Marchionne, znan po vizionarskih, drznih in v tistih letih tudi pretiranih izjavah, sprejel dobro odločitev. Danes je bolj ali manj tesno povezovanje med proizvajalci nekaj običajnega, že kar nujna praksa. Izvajajo jo celo prestižne avtomobilske znamke, ki si pred recesijo niso niti predstavljale, da bo njihovo ime izgovorjeno v istem stavku z drugo, precej manj ugledno znamko. Denimo BMW in Peugeot, Mercedes-benz in Renault in podobno.

dodge-dart.1388620313.jpg.s.600px.jpg
Dodge dart je ameriški avto z italijansko zasnovo, to mu je posodila alfa giulietta. Na Kitajskem se dart prodaja pod blagovno znamko Fiat.

Ameriška zgodba se je pričela leta 2008

Prvi tesnejši koraki k povezovanju italijanskega in ameriškega proizvajalca segajo v marec leta 2008, ko je Fiat kupil chryslejevo tovarno v Braziliji. Prve medijske špekulacije o tesnejšem povezovanju obeh proizvajalcev je potrdil sredi januarja leta 2009, maja je Chrysler pričel postopek prisilne poravnave, junija pa je ameriška vlada Fiatu odobrila postopen prevzem Chryslerja. Marchionnejeva odločitev se je kmalu izkazala za pravilno, da je Chrysler le dve leti po skorajšnjem zlomu pričel poslovati z dobičkom. V tretjem četrtletju leta 2011 je ustvaril 152 milijonov evrov dobička, istega leta je Chrysler ameriški vladi vrnil 3,6 milijarde evrov državne pomoči. Fiatove bilance so pričele cveteti predvsem zaradi uspehov Chryslerja. Leto 2011 je italijanski proizvajalec zaključil 765 milijoni evrov dobička pred obdavčitvijo, več kot polovico zaslužka je v Fiatovo bilanco prinesel Chrysler.

lancia-thema.1388620886.jpg.o.600px.jpg
Po dveh desetletjih je Lancia na preprost način, z osvežitvijo chryslerja 300C, obudila najbolj uspešno poslovno limuzino thema. Lancijini navdušenci se Američana niso razveselili.

S Chryslerjem je oživela Lancia

Vse tesnejše sodelovanje proizvajalcev je prineslo tehnične in organizacijske spremembe. Oživela je znamka Lancia, na osnovi chryslerjevih modelov 300C in sebring sta nastala nova thema in fulvia. Enoprostorec voyager je ostal voyager, dobil pa je lanciino značko. To potezo navdušenci znamke Lanica Fiatu še danes zamerijo. Evropski Chryslerji so dobili fiatove dizelske motorje. Fiat pa je prek chryslerjeve mreže v Severni Ameriki pričel s prodajo modela 500, kasneje so sledili drugi.

marchionne-tadic-mm.1388619859.jpg.s.600px.jpg
Sergio Marchionne in srbski predsednik Boris Tadić marca 2012 na avtosalonu v Ženevi. foto: Sočasno je tekla fiatova srbska zgodba

Sočasno z ameriško je tekla tudi Fiatova srbska zgodba, ki jo je Fiat dolgo skrival. Leta 2005 smo Marchionneja sredi reševanja težav s tovarnami v Italiji, pogajanji s sindikati povprašali, kaj namerava v Srbiji. »Ničesar,« je takrat odgovoril Marchionne. Le leto dni kasneje je na srbski trg pričel dobavljati stare modele fiata punta - zastave 10, leta 2008 je kupil takratno Zastavo in jo preimenoval v Fiat Automobili Srbija - v podjetju ima 70 odstotni delež, preostalih 30 odstotkov ima v lasti srbska vlada. Marca 2012 sta Sergio Marchionne in srbski predsednik Boris Tadič posel sklenila z objemom na tiskovni konferenci v Ženevi, mesec kasneje pa so s tekočih trakov sodobne tovarne v Kragujevcu pričeli voziti novi fiati 500L. Danes tovarna izdeluje že tri modele 500L, špekulacije namigujejo da bo v prihodnje izdelovala tudi mali jeep.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
International
China’s Bubble Tea Boom Creates a Half-Dozen Billionaires
FINANCE
International
Novartis Surges After Forecast Boost Beats Expectations
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor
Finance
REZULTATI
Boštjan Usenik Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor 3

Prihodki prvega četrtletja na medletni ravni nižji za desetino, čisti dobiček za polovico, tečaj delnice pa je bil dve uri po objavi višje že za dobro desetino – zakaj?

FINANCE
Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila
Finance
Mojca Kunšek
Mojca Kunšek Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila

Podjetnikov opomnik je storitev Financ, prek katere podjetnike mesečno opozarjamo na pomembne roke, ki jih ni smejo zamuditi.

FINANCE
Avto
To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika
Avto
AvtoJure Šujica To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika 1

Ob novih modelih s klasičnimi motorji se bodo pri Volkswagnu v prihodnjih letih posvetili tudi polnim hibridom. Tiguan allspce medtem dobiva naslednika z drugačno podobo kot novi tiguan in povsem novim imenom.

FINANCE
Topjob
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše