Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Sanjski družinski član, če bi bil razumnejši

Čas branja: 2 min
24.12.2013  10:37
Cross caddy ima prostornost velikega enoprostorca, robustnost in trpežnost potniškega dostavnika in stil športnega terenca. Manjka mu le dostopnejša cena

V garažo mlade družine sodi potniški enoprostorec. Če pa je ta družina bolj zahtevna pri prostoru in manj pri materialih, pa potniški dostavnik. Caddy cross zmore oboje. Kljub genom dostavnika je namreč imenitno opremljen, privlačen in še zelo prostoren hkrati. Paket cross prinaša še nekaj terenskega duha, ne pa tudi lastnosti. Privlačna kombinacija, ki pa stane toliko kot volkswagnov touran.

IMG-4919.1387877789.JPG.s.600px.jpg
Caddy je prostorsko odlično zasnovan. Na le 4,4 metra zunanje dolžine ponuja 750 litrski prtljažnik in prostorno, prilagodljivo in zračno potniško kabino.

Kakšno je torej poslanstvo cross caddyja? Nikakor ne more tekmovati s francoskimi in italijanskimi tekmeci kot so citroën berlingo, peugeot partner, renault kangoo in fiat doblo. To je naloga osnovnega caddyja 1.6 TDI s ceno 18 tisočakov. Stane več kot omenjeni tekmeci, približno tri tisočake, a se oddolži z res dobrimi lastnostmi.

IMG-4880.1387881992.JPG.c.600px.jpg

Cena sega v razred enoprostorcev

Cross caddy s ceno 23 tisočakov pa posega v povsem drug razred, tja kjer so na voljo že dobro opremljeni kompaktni enoprostorci denimo renault grand scenic, volkswagen touran, ford grand C-max, citroën grand C4 picasso in drugi. Zakaj bi kupec za potniški dostavnik odštel toliko denarja kot za pravi osebni enoprostorec?

IMG-4837.1387881440.JPG.c.600px.jpg
Robustnost potniškega dostavnika, dobra izdelava, odlični sedeži in barvitost paketa cross.

Paket cross prinaša šminko, ne robustnosti

Racionalni bodo zamahnili z roko, to pač ne gre skupaj. A ni vse tako črno in belo, pri cross caddyju je vsaj še živo zeleno, ki v osnovi precej preprost avto močno poživi. Paket cross prinaša še 17-palčna aluminijasta platišča močno zatemnjena stekla od B stebrička naprej, ogrevane in temeljitejše sedeže, strešne nosilce v srebrni barvi in še pomočnika pri speljevanju. Množico dodatkov pa začini še živahna barva, ki se iz karoserije nadaljuje v kabino, na vrata ter prednje in zadnje sedeže.

Podvozje cross caddyja je enako kot pri klasičnem caddyju, enaka je tudi oddaljenost od tal, pogon je speljan le k prednjim kolesom.

Za omenjen denar caddy ponuja je razmeroma tih in varčen 1,6 litrski TDI s 75 kilovati s porabo med pet in sedem litrov, ki mu v primerjavi s tekmeci s podobno velikimi stroji manjka nekaj sape in šesta prestava. Oddolži se z uglajenostjo. V vožnji je caddy čvrst in natančen ter precej okreten. Zavore dobro delujejo, menjalnik je natančen, a kot že zapisano prekratek za eno stopnjo.

IMG-4916.1387881603.JPG.s.600px.jpg
Zadnji sedeži se prekucnejo ob naslonjala prednjih dveh sedežev in ustvarijo ogromen prtljažnik. Merjeno do stropa ga je za več kot tri tisoč litrov.

Prostor in še enkrat prostor

Glavna vrlina caddyja ostaja prostornost in prilagodljivost. Na le 4,4 metra zunanje dolžine cross caddy ponuja resnično prostorsko razkošje, ki ga ne najdemo v klasičnih enoprostorcih te velikosti, le v sorodnih potniških dostavnikih. Prednji in zadnji sedeži so izvrstni, čvrsti, z dovolj dolgo sedalno površino in udobni tudi na daljših poteh. Armaturna plošča je preprosta in pregledna ter kakovostno izdelana. Zelena barva karoserije prinaša še živahnost v kabino, zato v caddyju ni tako dostavniškega vzdušja kot v tekmecih. Velika zadnja vrata odpiraja orjaški zadek z nizkim nakladalnim delom in kar 750 litri prostornine. Ob podiranju oziroma prekucevanju zadnjih treh sedežev, prostornina zraste prek tri tisoč litrov, kar je izjemen podatek, ki cross caddyju daje sposobnosti furgonov.

Terenski caddy stane skoraj 30 tisočakov

Ko seštejemo vse lastnosti caddyja hitri pride na misel še različica s štirikolesnim pogonom. Ta bi dala edinstveno kombinacijo pustolovskega videz, dostavniške prostornosti in še terenskih sposobnosti. Volkswagen ga ponuja z dvolitrskim s 81 kilovati za zasoljenih 28.622 evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 5

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...

AVTO
Novice
Novice Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu 2

Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene...

AVTO
Novosti
Novosti Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino

Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

AVTO
Novosti
Novosti Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki

Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?

AVTO
Novice
Novice Novi okoljski pritiski na kupce avtov, slovenska vlada se ne zmeni za priporočila EU 8

Slovenska vlada je zanemarila priporočila EU, da novim meritvam porabe prilagodi obdavčitev avtomobilov. Zato lahko pričakujemo nove...

AVTO
Novosti
Novosti Japonec trden kot skala, uporaben kot švicarski nož 2

So terenski avtomobili in so manjši tovornjaki, vsak po svoje zmogljivi, uporabni in robustni, a kdor potrebuje fuzijo obeh svetov, se bo...