Avto

Srbi bodo proizvajali še enega Fiata

Pred vstopom v Fiatovo tovarno v Kragujevcu se bohoti velik napis "Mi smo tisto, kar delamo" in Italijani so kot kaže z njihovim delom zadovoljni - Srbom bodo namreč zaupali proizvodnjo enega izmed novih modelov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.12.2013 12:34
Čas branja: 1 min

Ko smo pred dobrim letom obiskali sodobno Fiatovo tovarno, ki je zrasla na "pogorišču" nekdanje Crvene Zastave v srbskem Kragujevcu, smo bili nemalo presenečeni.

zastava_kragujevac1_xx.20131213123444.jpg.s.600px.jpg

Namesto zatohlih in zamazanih hal, ročnega dela in postopanja smo naleteli na tehnološko zelo sodobno tovarno s skorajda laboratorijsko čistočo, kupu robotov pa so za tekočim trakom asistirali marljivi delavci. Ti so v svet, tudi v ZDA, sprva poslali model 500L, ki sta se mu pridružila še 500L living in 500L trekking. Tem naj bi se čez dobri dve leti pridružil še povsem nov Fiatov model - bodisi model 500 s petimi vrati ali pa križanec na osnovi aktualnega modela 500L.

zastava-kragujevac2-xx.1386934295.JPG.c.600px.jpg

Fiatova razvojna strategija do leta 2016 ni nič kaj skromna, vložek v nove modele pa znaša devet milijard evrov. Predvsem evropskemu trgu jih želijo ponuditi kar 20, mnogi modeli pa bodo nastajali na osnovi pande in modela 500. Enega naj bi tako proizvajali v Kragujevcu. Ali bo to mali 500 z dodatnim parom vrat ali pa malo večji križanec na platformi 500L še ni znano, za prvega (500h) se ogrevajo tudi Poljaki. V Torinu sicer čakajo na potrdilo srbske vlade o nadaljevanju skupnih vlaganj v tovarno FAS. Če bi do posla dejansko prišlo, bi delo dobilo še dva tisoč delavcev, srbski izvoz pa bi se s sedanjih 1,5 milijarde dvignil na tri milijarde evrov. Fiat sicer naskakuje ruski trg, za kar bodo v Kragujevcu okrepili proizvodnjo in zaposlili dodatne ljudi.

zastava-kragujevac6-xx-1-.1386934347.jpg.s.600px.jpg

V Srbiji bodo letos naredili med 100 in 120 tisoč avtov, velika večina gre v izvoz, 20 odstotkov v ZDA, preostanek pa v Evropo. Februarja steče proizvodnja modela 500L LPG, torej na utekočinjen naftni plin. Ob tem še zanimivost, Srbi bodo združili praznike, tovarna FAS bo tako zaprta med 18. decembrom in 8. januarjem 2014. Kljub temu v halah ne bo mrtvo, saj jih bodo zasedli vzdrževalci in tehniki.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

16.12.2012
FINANCE
International
China’s Bubble Tea Boom Creates a Half-Dozen Billionaires
FINANCE
International
Novartis Surges After Forecast Boost Beats Expectations
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor
Finance
REZULTATI
Boštjan Usenik Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor

Prihodki prvega četrtletja na medletni ravni nižji za desetino, čisti dobiček za polovico, tečaj delnice pa je bil dve uri po objavi višje že za dobro desetino – zakaj?

FINANCE
Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila
Finance
Mojca Kunšek
Mojca Kunšek Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila

Podjetnikov opomnik je storitev Financ, prek katere podjetnike mesečno opozarjamo na pomembne roke, ki jih ni smejo zamuditi.

FINANCE
Avto
To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika
Avto
AvtoJure Šujica To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika 1

Ob novih modelih s klasičnimi motorji se bodo pri Volkswagnu v prihodnjih letih posvetili tudi polnim hibridom. Tiguan allspce medtem dobiva naslednika z drugačno podobo kot novi tiguan in povsem novim imenom.

FINANCE
Topjob
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše