Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Dostavniki se ponovno množijo na naših cestah

Čas branja: 1 min
28.11.2013  10:57
Prodaja dostavnih avtov zadnja tri leta ponovno oživlja, kupci kupujejo predvsem nove in takrat ko jih potrebujejo

Trg dostavnih vozil s pregrajenim tovornim delom se je leta 2009 pri nas zrušil; iz 8.374 vozil je upadel za 40 odstotkov na dobrih pet tisočakov. "Zadnji dve leti podjetja ponovno obnavljajo vozne parke, kupujejo predvsem nove dostavnike in so nekoliko bolj racionalna kot pred krizo," pravijo trgovci.

vw_caddy.20131128104732.jpg.s.600px.jpg

Letos 12-odstotna rast glede na 2009

Številke za prvo desetmesečje letos pravijo, da smo v Sloveniji registrirali 5.637 dostavnih vozil, kar je 12 odstotkov bolje kot v celem letu 2009. Prodaja zadnjih nekaj let raste po nekaj odstotkov na leto. Nekaj je tudi izvoza, različno glede na znamko, pravijo trgovci, a rast je realna. Volkswagnov trgovec, želel je ostati neimonovan, je zadovoljen s poslom, da je znamka pred dvema letoma znižala cene. "Volkswagni so le od deset do 15 odstotkov dražji od tekmecev, pred leti je bila razlika 30 odstotna, to je bilo preveč," pravi. Prodaja predvsem nove dostavnike, caddy furgon za dobrih 15 in transporter za okoli 23 tisočakov, po rabljenih kupci ne povprašujejo. Zanimivi so le rabljeni z nekaj ali nič kilometri, ki so zaradi izpolnjevanja planov trgovcev dobila tablice. "To so sicer novi avti, ki so nekaj cenejši," dodaja.

dostavnik_dostavno_vozilo.20131128104748.jpg.c.600px.jpg

Mlada podjetja težko do posojil

Podobno opažata Darko Horvat iz Avtomerkurja, trgovec Citroëna in Rok Pirc iz Summit Motorsa, predstavnik znamke Ford. Horvat dobro prodaja predvsem dostavnike s cenami med 15 in 17 tisoč evrov, gre za modela jumpy in jumper. Opaža pa, da mlada podjetja težko ali sploh ne morejo priti do posojil, zato se obrnejo na trg starejših rabljenih vozil. Pirc opaža, da podjetja danes kupijo dostavnik, ko ga potrebujejo. le redko so nakupi skoncentrirani pred novim letom, pred zaključkom bilanc. "Kupci so racionalni, a se še vedno radi odločijo za večji avto kot ga potrebujejo," kot posebnost navaja Pirc.

dostavniki_dostavna_voz_be.20131128104803.jpg.c.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 5

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...

AVTO
Novice
Novice Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu 2

Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene...

AVTO
Novosti
Novosti Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino

Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

AVTO
Novosti
Novosti Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki

Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?

AVTO
Novice
Novice Novi okoljski pritiski na kupce avtov, slovenska vlada se ne zmeni za priporočila EU 8

Slovenska vlada je zanemarila priporočila EU, da novim meritvam porabe prilagodi obdavčitev avtomobilov. Zato lahko pričakujemo nove...

AVTO
Novosti
Novosti Japonec trden kot skala, uporaben kot švicarski nož 2

So terenski avtomobili in so manjši tovornjaki, vsak po svoje zmogljivi, uporabni in robustni, a kdor potrebuje fuzijo obeh svetov, se bo...