Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

10 milijonov Volkswagnov s Kitajske

Čas branja: 1 min
20.11.2013  08:37
Aprila 1983 so Kitajci izdelali prvega Volkswagna, zdaj pa je s proizvodnih trakov v Šanghaju zapeljal jubilejni 10-milijonti kitajski VW - gre za tiguana, začeli pa so s santano

Avtomobilski proizvajalec Shanghai-Volkswagen, ki je del kitajskega koncerna SAIC, je po 30 letih delovanja s proizvodnih trakov na ceste pospremil jubilejnega temnorjavega tiguana. Ta simbolizira 10-milijonti kitajski Volkswagen, kar priča o dolgi tradiciji izdelovanja avtomobilov in sodelovanja s koncernom iz Wolfsburga.

volkswagen-tiguan-14

Pred dobrimi 30 leti so Kitajci izdelali prvega Volkswagna, ta je nastal na podlagi nemško-kitajskega sodelovanja, ki je na začetku predvideval zgolj letno licenčno montažo 15.000 primerkov modela santana (pasat sedan) ter licenčno montažo 400 primerkov tedanjega passata variant. Tem vozilom sta se sčasoma pridružila še prestižnejši audi 100 in 200, ki sta bila namenjena predvsem višjim državnim uradnikom. Oba audija sta ob kitajskem rojstvu prejela modelne oznake premium znamke Hongqi (Rdeča zastava), poznali so ju predvsem pod oznako CA7200.

vw santana

Takrat je Volkswagen položil temeljni kamen za dolgoročno partnerstvo s kitajsko avtomobilsko industrijo in za novo dobo proizvodnje avtomobilov. Santana je danes na Kitajskem pojem kakovosti in zanesljivosti, klasična limuzina pa je še vedno zelo priljubljena. Skupaj so jih izdelali prek štiri milijone, za svojo so jo vzeli predvsem taksisti.

volkswagen-magotan-bluemotion-china-1

Nemci so leta 1990 odprli prvi kitajski razvojni center, takrat so se odločili za bolj obsežen prenos tehnološkega znanja. Center so leta 1997 nadgradili s testnim poligonom, slabih deset let pozneje pa se je navezi pridružila še Škoda. Volkswagen v podjetjih Shanghai-Volkswagen in FAW-Volkswagen trenutno zaposluje okoli 75.000 Kitajcev. Nemci še naprej širijo svoje proizvodne zmogljivosti, pred kratkim so odprli novo tovarno, kjer letno lahko naredijo 300 tisoč vozil. Kitajska sicer postaja največje tržišče za Volkswagen, tam so lani prodali 2,8 milijona vozil in imajo 20-odstotni tržni delež.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 5

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...

AVTO
Novice
Novice Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu 2

Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene...

AVTO
Novosti
Novosti Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino

Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

AVTO
Novosti
Novosti Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki

Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?

AVTO
Novice
Novice Novi okoljski pritiski na kupce avtov, slovenska vlada se ne zmeni za priporočila EU 8

Slovenska vlada je zanemarila priporočila EU, da novim meritvam porabe prilagodi obdavčitev avtomobilov. Zato lahko pričakujemo nove...

AVTO
Novosti
Novosti Japonec trden kot skala, uporaben kot švicarski nož 2

So terenski avtomobili in so manjši tovornjaki, vsak po svoje zmogljivi, uporabni in robustni, a kdor potrebuje fuzijo obeh svetov, se bo...